PREGOVORI

Ukrajinci pomno proučili Putinove zahtjeve: ‘Ovo će potrajati, neke ustupke nećemo napraviti‘

Optužio je rusku vojsku da se ne bori protiv ukrajinske vojske. ‘Oni se bore samo s civilima‘, izjavio je

Mikhailo Podoljak

 Screenshot/YouTube

Mirovni pregovori s Rusijom mogli bi potrajati "nekoliko tjedana", iako postoje naznake da je pozicija Moskve postala "adekvatnija", rekao je u petak u intervjuu za Bloomberg Mikhailo Podoljak, ukrajinski pregovarač te savjetnik ukrajinskog predsjednika.

Ključna pitanja u pregovorima su, kaže on, sigurnosna jamstva, primirje, povlačenje ruskih snaga i "političko rješenje spornih teritorija".

"Ovaj proces mogao bi potrajati s obzirom na broj pozicija koje se međusobno isključuju. Postoje neki ustupci koje definitivno nećemo napraviti. Ne možemo se odreći nikakvog teritorija", rekao je.

Pritom je optužio rusku vojsku da se ne bori protiv ukrajinske vojske.

"Oni se bore samo s civilima", izjavio je.

Ruska je taktika, pojasnio je, "okruživanje velikih gradova i bombardiranje krstarećim projektilima i bombama kako bi se stvorile humanitarne enklave, oni pokušavaju pretvoriti Ukrajinu u sirijski ili afganistanski scenarij rata".

Kao primjer, Bloomberg navodi grad Mariupolj. Tamo je u napadima, prema riječima ukrajinske strane, uništeno oko 80 posto stambenih zgrada. Ruske snage blokiraju dostavu hrane i lijekova, grad nema struje, vode ni grijanja, a temperature padaju ispod nule. Ruske su snage tamo gađale i rodilište, ali i kazalište u kojemu su se sklanjali civili.

Prema riječima ukrajinskog pregovarača, dok bi postizanje mirovnog sporazuma moglo potrajati dulje, ono što bi se moglo dogoditi u roku od nekoliko dana je primirje, koje bi pak pružilo mogućnost otvaranja većeg broja humanitarnih koridora. Ukrajina je, također tvrdi, spremna raspravljati o ruskom zahtjevu o neutralnosti tako dugo dok dobije sigurnosna jamstva, a Kremlj je pogriješio u procjeni ukrajinske vojske i načina na koji ljudi u Ukrajini vide Rusiju.

"Ukrajina je demokratska zemlja. Oni to sad počinju shvaćati i počinju se ponašati na konstruktivniji način", rekao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 18:24