ZAHVALA NA PODRŠCI

Ukrajinci počast Elizabeti II. ispisali na granatama i njima zasuli Ruse: ‘Ostanite smireni i nastavite‘

Ukrajinski političari, vojnici i građani visoko cijene suptilnu podršku Elizabete II., zahvalni na podršci i pomoći Britanije

Ukrajinske granate s porukama u počast kraljice Elizabete II.

 Printscreen/Twitter

Ukrajinske topničke postrojbe odali su u petak jedinstvenu vatrenu počast kraljici Elizabeti II., ispisujući na granate namijenjene za lansiranje na ruske ciljeve poruke sućuti i poštovanja. "Počivaj u miru kraljice Elizabeta II" i "Ostanite smireni i nastavite", pisalo je na dvije visokoeksplozivne granate kalibra 105 mm, pokazuje slika koju je na Twitteru podijelio jedan ukrajinski topnik, kako prenosi The Telegraph. "Ukrajinski topnici iskreno zahvaljuju i izražavaju poštovanje izvanrednoj liderici velike nacije", napisao je korisnik Twittera.

Kao dio vojne potpore Ujedinjene Kraljevine u vrijednosti od 2,6 milijarde eura, Kijevu je London isporučio 16.000 topničkih granata, a ukrajinska zahvalnost ide i mnogo dalje od oružja, dok su vojnici, političari i građani u petak izražavali sućut zbog smrti Elizabete II., čija je suptilna potpora ukrajinskom narodu bila visoko cijenjena.

U ožujku je pokojna britanska kraljica izrazila svoju podršku "velikodušnom donacijom" kao odazivom na humanitarni poziv za Ukrajinu, prema Odboru za katastrofe, krovnoj skupini dobrotvornih udruga u Velikoj Britaniji.

Suptilna kraljičina podrška

Kasnije tog mjeseca, buket plavog i žutog cvijeća, u bojama ukrajinske zastave, bio je istaknut na fotografijama pokojne kraljice dok je primala kanadskog premijera Justina Trudeaua u dvorcu Windsor. Tijekom jednog od svojih posljednjih javnih pojavljivanja u svibnju, pokojna kraljica nosila je žuti kaput i žuti šešir s plavim vrpcama, što su mnogi Ukrajinci protumačili kao namjeran izbor u skladu s bojama njihove zastave.

Podijelivši fotografiju pokojne kraljice odjevene u odjeću žute i plave boje, ukrajinski premijer Denis Šmihal, napisao je: "Kraljica Elizabeta II personificira cijelu jednu eru u svjetskoj povijesti, kao primjer vodstva i predanosti svom narodu. Ukrajina će se toplo sjećati neprocjenjive podrške Njezinog Veličanstva".

image

Susret kraljice Elizabete II. i Justina Trudeaua sa cvijećem žute i plave boje u pozadini

Steve Parsons/AFP

Pokojna kraljica proživjela je veliki svjetski sukob i kao tinejdžerica volontirala u ženskom ogranku britanske vojske tijekom Drugog svjetskog rata. Kao suveren, bila je šefica britanskih oružanih snaga, koje su do sada obučile gotovo 5000 ukrajinskih vojnika za korištenje upravo one vrste teškog topništva koje je u petak ispalilo vatrenu počast kraljici. Oružane snage Ukrajine izrazile su "duboku tugu i iskrenu sućut" Velikoj Britaniji zbog "nenadoknadivog gubitka Njezinog Veličanstva Kraljice Elizabete II.".

U međuvremenu, s druge strane bojišnice, i mnogi su Rusi ostavili politiku po strani kako bi odali počast. Unatoč lošim odnosima Kremlja s Londonom, koji su se dodatno značajno pogoršali od početka ruske invazije na Ukrajinu u veljači, ruski predsjednik Vladimir Putin također je smrt kraljice Elizabete ocijenio "nenadoknadivim gubitkom" u svojoj poruci sućuti u četvrtak.

Počasti u Rusiji i druge misli u Ukrajini

U petak su, pak, deseci Moskovljana položili cvijeće pred britansko veleposlanstvo u Moskvi. "Unatoč onome što se sada događa, kraljica i kraljevska kuća uvijek su bili personifikacija mira i dobrote", rekao je Anton Avramec za agenciju Reuters nakon što je položio ružičasti buket uz mnoge druge na zid ispred veleposlanstva. "Bila je jedan od najjačih lidera zapadnih zemalja, a sada je šteta što ju je svijet izgubio", dodala je Antonova supruga Karina.

Ipak, nekim Ukrajincima koji se nalaze bliže prvoj crti bojišnice, odlazak postarijeg monarha strane države nije zaokupio mnogo pažnje. Saša, policajac iz regije Harkiv, imao je druge stvari na umu dok je obilazio selo koje su ukrajinske snage oslobodile u velikoj protuofenzivi.

"Nisam siguran znaju li svi u Ukrajini da je umrla", rekao je dok je stajao pokraj grobnice koju su ekshumirali tamošnji istražitelji ratnih zločina. "Trenutačno smo duboko u svojim pozitivnim emocijama zbog oslobađanja naše četvrti. Više smo fokusirani na to", dodao je.

No, ukrajinski novinar Ilja Ponomarenko kaže da su mnogi drugi tugovali zbog njezine smrti. "Bez njezinih govora u 17 sati po kijevskom vremenu na BBC-ju, božićni dani neće biti tako dobri kao što su bili", napisao je on na Twitteru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 05:50