BITKA ZA SOLEDAR

Ukrajinci: ‘Ovdje je pakao, jednostavno smo napušteni. Zapovijed je da izdržimo do samog kraja‘

Ukrajinski vojnici i civili na području Soledara izloženi su hladnoći, bez osnovnih uvjeta za život, dok ruski agresor neumoljivo nasrće

Prizor iz Soledara i ukrajinski vojnik u Donbasu

 Profimedia/

Ni u jeku zime borbe na ukrajinskim bojišnicama ne posustaju, a u gradu Soledaru i oko njega posebno su žestoke. Temperature su znatno ispod nule, snježni vrtlozi kovitlaju cestama, a naleti ledenog vjetra probijaju krajolik na području grada poput milijuna noževa, piše Sky News u svojoj reportaži iz izmrcvarenog ukrajinskog grada na teškom udaru ruskih snaga.

Oklopna vozila jure natrag pa naprijed do ulaza u grad, gdje potom otvaraju tešku vatru iz strojnica na neprijatelja koji napreduje.

Šef ruske plaćeničke skupine Wagner, Jevgenij Prigožin, tvrdi da su zauzeli grad, no ukrajinski vojnici s kojima je razgovarao dopisnik Sky Newsa Alex Rossi, kažu da tome još uvijek nije tako.

Nebo nad Soledarom zastrto je dimom, a tlo se trese od neprestanog udara topništva. Na skrivenim položajima u predgrađu, operateri ukrajinskih bespilotnih letjelica prikupljaju obavještajne podatke dok granate fijuču iznad njihovih glava.

Bohdan, jedan od članova tima operatera, negira da su ruske snage zauzele grad.

"Dečki drže položaj u Soledaru. Rusi ga žele okružiti s bokova, ali dečki drže obranu. Nitko se ne povlači jer je to naša zemlja", kaže Bohdan.

‘To je jedna vrsta pakla‘

Na svom mobitelu pokazuje nove snimke ruskih trupa. Slika je zrnata, ali može se razaznati vojnika kako vuče ozlijeđenog suborca na sigurno. Na ovom području, navodi dopisnik, nigdje nije sigurno, a obje strane bilježe teške gubitke. Ovaj je rat, kaže, neumoljivo zlokoban.

Granatama pogođeni civili koji su zapeli u sredini između dviju vojski, nalaze se u stalnoj opasnosti i nema među njima mnogo nade dok se linija bojišnice sve više približava. "Kako da kažem da je išta dobro? Vidite i sami. Kuća je uništena, sve je uništeno - nema plina, nema vode, nema struje", kaže jedan mještanin.

U bolnici u obližnjem Kramatorsku neki od ranjenih na bojištu stižu na odjel hitne pomoći. Mnogi od njih zadobili su ozbiljne ozljede. Protiv svojih neprijatelja često vode borbe na udaljenosti od tek 30 metara.

Vojni kirurg ortoped Andrij Zholob kaže da to pokazuje koliko su borbe za grad postale intenzivne. "To je bliska borba. Imamo (rane) od vatrenog oružja, rane od šrapnela granata i tako dalje. Ta vrst rana se jako povećala", kaže Zholob. "To je jedna vrsta pakla", dodaje.

Ruske snage zauzele su veći dio grada i ako ga osvoje, to će biti prva pobjeda za snage ruskog predsjednika Vladimira Putina nakon više mjeseci brojnih vojnih neuspjeha i poniženja. No, do toga može doći samo uz golemu cijenu u ljudskim životima.

Ukrajinski vojnik u Soledaru: ‘Jednostavno smo napušteni‘

Jedan je ukrajinski vojnik koji se bori u Soledaru, pak, za CNN je u četvrtak opisao užasnu situaciju u kojoj se nalaze ukrajinske snage na tom bojištu na kojem, kao i u obližnjem Bahmutu, traju bliske rovovske bitke, rekavši da su on i njegovi suborci "jednostavno napušteni". CNN nije otkrio identitet vojnika iz sigurnosnih razloga.

"Pokušali smo se povući, ali Orci (pogrdan naziv Ukrajinaca za pripadnike ruskih okupacijskih snaga, op.a.) su već tamo. Ako danas ne bude naredbe za povlačenje, najvjerojatnije nećemo imati vremena otići", rekao je on u telefonskom razgovoru. "Rečeno nam je da ćemo se povući. A sada smo jednostavno napušteni".

Kaže da je vojnicima ponestalo hrane, ponestaje vode, a ima i ranjenih. Također navodi da imaju još imaju nešto streljiva.

"Posljednja evakuacija bila je prije tri dana", kaže vojnik. "Zapovijed je bila izdržati do samog kraja. Sudeći po zvucima borbe, naši susjedi (druge jedinice) su se ili povukli ili im je naređeno povlačenje. Nama je rečeno da izdržimo".

"Izdržat ćemo koliko god možemo. No, svatko se može umoriti i na kraju doći do svojih granica. Nemoguće je tako dugo izdržati samo na krilima visokog morala", zaključio je branitelj Soledara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 16:47