NOĆNA MORA KREMLJA

Ukrajinci oborili napredni ruski borbeni avion, zapadni stručnjaci jedva dočekali: ‘Ima se tu što za proučiti‘

Iako je zrakoplov uništen, izvješća tvrde da je ostalo dovoljno dijelova koji bi mogli NATO-u otkriti dragocjene podatke

Oboreni ruski borbeni avion, vjerojatno se radi o modelu Su-35S

 Handout/Afp/Profimedia

Ratujući s Ukrajincima Rusi su izgubili silno puno sofisticiranog oružja, a sad opravdano strahuju da bi dio njihove najnaprednije tehnologija mogao doći u ruke Sjedinjenih Država, piše Slobodna Dalmacija. Pogotovo su ti strahovi jaki kad je u pitanju jedan od najmodernijih ruskih borbenih zrakoplova - Suhoj Su-35s - koji je srušen u blizini Izjuma u istočnoj Ukrajini, nekih 120 kilometara od jugoistočno od Harkiva.

Britanski Express, naime, objavio je kako sustave moćnog ruskog aviona istražuju britanski i američki znanstvenici. Iako je zrakoplov uništen, izvješća tvrde da je ostalo dovoljno njegovih dijelova koji bi mogli NATO-u otkriti dragocjene podatke. Stručnjaci ukrajinskog ratnog zrakoplovstva uspjeli su iz izgorjele olupine izvući dosad tajne komponente i o tome su obavijestili britansku obavještajnu službu. Sustavi su potom odvezeni u britanski laboratorij za obranu, znanost i tehnologiju (DSTL) u Porton Downu u Wiltshireu. Tamo su Britanci zajedno s dvojicom stručnjaka iz SAD-a deset dana analizirali te dijelove, a potom su ih poslali u Nevadu na daljnju forenzičku analizu.

Nadomćan u zraku

Profesor Alessio Patalano s Odsjeka za ratne studije na King's Collegeu u Londonu za Express je podsjetio kako je Suhoj 35 „vrlo moćan i sofisticiran te će Rusija, ovisno o tome što otkriju Velika Britanija i SAD, biti vrlo zabrinuta“.

S obzirom na to da kineski PLAAF (Narodno oslobodilačko zrakoplovstvo) nakon Rusije, ima najveću svjetsku flotu borbenih zrakoplova Su-35 (zapravo - jedinu uz Ruse, po svemu sudeći), vijest će neugodno odjeknuti i kod njih. Patalano je podsjetio i kako Zapad nema puno uvida u kinesku tehnologiju, pa je ovo prilika da zavire u njihove dalekometne mogućnosti.

„Ispitivanje ovog sustava neće samo omogućiti NATO-u da bolje razumije ruske mogućnosti, nego i kineske. Upravo je zbog te opasnosti Kina zabrinuta još od početka rata u Ukrajini – izjavio je ugledni profesor i dodao kako se smatra da su dijelovi iz „Su-35“ uključeni u druge, autohtone lovce J-Klase, kao što je primjerice moderni „Chengdu J-20“.

Justin Bronk, stručnjak za zračnu energiju i tehnologiju za britanski list je izjavio kako je svaka potencijalna prilika za ispitivanje radarskih komponenti ili modula za elektroničko ratovanje na srušenom „Su-35“ iznimno vrijedna pa makar dijelovi bili oštećeni.

„Te komponente će potvrditi ili potkopati postojeće obavještajne procjene o tome kako rade - zaključio je Bronk.

Problem je u naoružanju, a ne u Suhoju

Ruski Suhoji su se ratu u Ukrajini pokazali kako laka meta ukrajinskoj protuzračnoj obrani, a zašto je tome tako analizirao je stručnjak Forbesa. On je objasnio kako je problem u tome što su Suhoji doletjeli u Ukrajinu noseći staru vrstu naoružanja, a ne modernu navođenu. Nedostatak precizno vođenog streljiva prisililo je ratne zrakoplove vrijedne 50 milijuna dolara da lete nisko, kroz najgušću ukrajinsku protuzračnu obranu, kako bi, imali šansu precizno izvršiti misije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 21:07