‘KAOS‘ U FSB-u

Ukrajinci objavili popis imena 620 ruskih špijuna: ‘Svaki Europljanin trebao bi znati tko su oni‘

Unatoč svojim sofisticiranim cyber sposobnostima, Rusija je od izbijanja rata pretrpjela niz hakiranja

Vladimir Putin

 Sergei Savostyanov/Afp/Profimedia

Ukrajinsko Ministarstvo obrane objavilo je jučer imena i adrese 620 ljudi za koje navode da su službenici ruske Federalne sigurnosne službe (FSB). Tvrde kako su probili u njihove podatke te da se podaci odnose na špijune koji sudjeluju u "zločinačkim aktivnostima" diljem Europe, prenosi Slobodna Dalmacija.

Osim imena, datuma i mjesta rođenja popis uključuje pojedinosti o automobilima agenata kao što su njihove registarske tablice, a navedeni su i telefonski brojevi. Svima njima kao adresa stoji Lubjanka, moskovsko sjedište FSB-a. Ako su ovi podaci autentični, jer u obavještajnom ratu ne možemo u to biti sigurni, njihovo objavljivanje predstavlja ogromnu provalu u bazu podataka.

Unatoč svojim sofisticiranim cyber sposobnostima, Rusija je od izbijanja rata pretrpjela niz hakiranja. Anonymusi su nedavno objavili kako su hakirali i Središnju banku Rusije.

Prije nego je naslijedio Borisa Jeljcina, na čelu ove špijunske agencije bio je dugogodišnji KGB-ovac i sadašnji predsjednik Rusije Vladimir Putin. Zadnja dva tjedna dosta se pisalo kako u FSB-u sve vrije jer se rat u Ukrajini umjesto brzog svrgavanja Volodimira Zelenskog pretvorio u noćnu moru.

Vladimir Osečkin, ruski aktivist za ljudska prava kojemu se pismom obratio jedan od agenata FSB-a, izjavio je da u ruskoj sigurnosnoj agenciji vlada kaos i nezadovoljstvo. FSB se uvelike smatra i odgovornim za dosadašnje neuspjehe invazije jer su oni bili odgovorni za prikupljanje obavještajnih podataka u Ukrajini uoči rata.

Ovog mjeseca ukrajinske obavještajne snage uspjele su presresti i telefonski razgovor između dva ruska agenta koji su govorili o smrti ruskog generala. Agenti nisu koristili sigurni komunikacijski kanal, nego su razgovarali koristeći uobičajene SIM kartice.

Nezavisni ruski portal Meduza pak objavio je kako su još 11. ožujka u Moskvi, uhićena dvojica visokih dužnosnika Putinove obavještajne službe - šef Pete uprave, general pukovnik Sergej Beseda, i njegov zamjenik Anatolij Boljuh. Istražuje ih se zbog loše procjene situacije na terenu u Ukrajini. Beseda je pod američkim sankcijama još od aneksije Krima 2014. godine.

Andrej Soldatov, stručnjak za rusku špijunažu ocijenio je kako konačna izvješća FSB-a o Ukrajini prije invazije nisu ni blizu točna, što je dio razloga zašto su stvari krenule tako loše po Rusiju. Njihove procjene o popularnosti među Ukrajincima bile su potpuno promašene. Stručnjaci smatraju kako su prave informacije obavještajaca s terena bile točne, no visoki časnici su ih prilagođavali onome što Putin želi čuti.

- Problem je i u tome što je previše rizično da podređeni govore Putinu ono što on ne želi čuti, pa su oni prilagođavali svoje informacije, kazao je Soldatov, prenosi Slobodna.

Imena ruski agenata objavljena su ovdje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 05:47