RAT U UKRAJINI

Ukrajinci konačno napreduju!; Američki obavještajci: ‘Sada je jasno, Putina je spasila - Kina‘

Pratimo najznačajnije događaje rata u Ukrajini
Kadar iz videa u kojem ukrajinske snage tvrde da su zauzele selo Staromajorske
 Screenshot/Twitter

Ključni događaji:

  • Dužnosnici Pentagona: Počeo je glavni zamah ukrajinske protuofenzive

  • Sjevernokorejski vođa Kim Jong Un sastao se s ruskim ministrom obrane

  • Pojačana aktivnost Wagnera u Bjelorusiji

  • Putin obećao da će poslati besplatno žito u šest afričkih država

23:08

Ukrajinska vojska oslobodila selo na južnom bojištu

Ukrajinska vojska je oslobodila od ruskih snaga selo Staromajorske, na južnom bojištu, gdje su snage Kijeva pojačale svoju protuofenzivu zadnjih dana, rekla je zamjenica ukrajinskog ministra obrane Hana Maljar.

"Oslobođeno je Staromajorske u Donjeckoj oblasti. Naši branitelji trenutno provode operacije čišćenja" ruskih snaga, napisala je na Telegramu.

Ovo su prvi konkretni rezultati ukrajinske ofenzive u tom sektoru bojišnice od lipnja. Snage Kijeva su ondje već oslobodile nekoliko sela na području koje je ruskoj vojsci teško braniti a koje je nekoliko kilometara od glavne crte bojišta ruskih snaga.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je objavio video snimku na Telegramu na kojoj se vide vojnici s ukrajinskom zastavom blizu zida izbušenog granatama. "Naš jug, naši momci, slava Ukrajini!", napisao je.

Na toj snimci vojnici kažu da su "oslobodili selo Staromajorske".

Ukrajinska vojska je početkom lipnja povela veliku protuofenzivu kako bi potisnula ruske snage s teritorija pod njihovom kontrolom na jugu i na istoku.

Protuofenziva je zasad donijela Kijevu tek skroman uspjeh. Oslobođeno je nekoliko sela i uzvisina blizu potpuno razrušenog Bahmuta, središta borba na istoku Ukrajine.

Ruska vojska je pak u srijedu priopćila da je odbila velik ukrajinski napad blizu Orihiva, u drugom sektoru južnog bojišta, u kojemu je sudjelovalo više stotina vojnika.

Snage Moskve vode pak ofenzivu na sjeveroistoku, gdje su ovih dana, tvrde, napredovale u smjeru Limana, gdje su u utorak zauzele selo Serhijivku.

22:37

Američki obavještajci: 'Gospodarska pomoć Pekinga Rusiji oslabila je učinak zapadnih sankcija'

Gospodarska pomoć Pekinga Rusiji oslabila je učinak zapadnih sankcija protiv Moskve uvedenih nakon invazije na Ukrajinu, ističe se u izvješću američke obavještajne službe objavljenom u četvrtak.

Kina je "postala još važniji gospodarski partner Rusije nakon invazije na Ukrajinu u veljači 2022.", piše u tom dokumentu koji su objavili demokratski zastupnici.

Peking je "uspostavio razne mehanizme gospodarske pomoći koji slabe učinak sankcija i kontrolu izvoza", dodaje isti izvor.

Kina je povećala uvoz energenata iz Rusije te osigurala kontejnere i ugovore o osiguranju za prijevoz sirove nafte, navodi se u tekstu.

Povećala se i trgovačka razmjena u juanima, kineskoj valuti, što je jedan od načina da se zaobiđe međunarodni financijski sustav.

Najposlije, navodi se u izvješću, Peking je vjerojatno poslao Moskvi opremu koja se može koristiti u civilne i u vojne svrhe a koja je upotrijebljena u Ukrajini, premda je "teško utvrditi razmjere pomoći" koju šalje Kina kako bi Rusiji pomogla da zaobiđe sankcije i kontrole izvoza.

Zapadne sankcije obuhvaćaju zamrzavanje imovine i računa ruske središnje banke.

Gospodarske sankcije uključuju i ograničavanje ruskog uvoza i izvoza. Primjerice, Europska unija (EU) je zabranila uvoz ruske sirove nafte.

Peking ipak tvrdi da je neutralan u tom sukobu i nikada nije otvoreno osudio rusku invaziju na Ukrajinu.

20:36

Zelenski: 'Rusima smo preoteli selo Staromajorske'

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski objavio je u četvrtak u večernjim satima na komunikacijskoj platformi Telegram da su ukrajinske snage ruskima preotele selo Staromajorske u Donjeckoj oblasti.

- 35. brigada i volonterska bojna 'Arei' oslobodili su selo Staromajorske. Slava Ukrajini! Slava herojima! - može se čuti na videozapisu.

18:36

Internetom i ruskim medijima kruže fotografije Prigožina sa samita u Sankt-Peterburgu

Fotografije objavljene na internetu i u ruskim medijima sugeriraju da bi šef plaćeničke vojske Wagner Jevgenij Prigožin mogao nazočiti samitu u Sankt-Peterburgu na koji je došao ruski predsjednik Vladimir Putin.

Otkad je pokrenuo pa odustao o udara na Putina, nije uvijek bilo poznato gdje se Prigožin nalazio. Navodno je u lipnju boravio u Bjelorusiji, a Sky News piše da je prošlog tjedna popio čaj s Putinom. Objavljen je i videozapis na kojem se moglo vidjeti da se u Bjelorusiji družio sa svojim borcima.

Fotografije Prigožina i, pretpostavlja se, dužnosnika iz afričkih zemalja koji su također došli na rusko-afrički samit u Sankt-Peterburgu objavljene su na Facebook stranici suradnika grupe Wagner Dimitrija Sitija te kanalima na komunikacijskoj platformi Telegram koji su bliski s Wagnerom.

Jedna od fotografija navodno je nastala u hotelu Trezzini Palace u Sankt-Peterburgu. Sky News navodi da Prigožin u tim fotografijama obučen isto, što sugerira da su snimljene na istom događaju.

18:35

'Ruska minska polja i utvrđene obrambene strukture ukrajinskim snagama otežavaju napredovanje'

Ukrajinski general Oleksandr Tarnavski rekao je BBC-u da ruska minska polja i utvrđene obrambene strukture ukrajinskim snagama otežavaju napredovanje na jugu zemlje. Rusi se toliko dobro brane da se mehanizacija, pa i ona zapadna, teško uključuje u borbe.

- Zato većinu zadataka moraju izvršavati vojnici - rekao je Tarnavski.

Ukrajinski je general rekao da "ruski profesionalizam" Ukrajini ne dozvoljava da se brzo kreće.

- Nisam podcijenio neprijatelja - rekao je Tarnavski.

Zapadni vojni analitičari kažu da je "značajna" kontraofenziva koju su Ukrajinci u srijedu pokrenuli na jugu zemlje urodila plodom te da su uspjeli probiti rusku obranu.

Istovremeno, ruski predsjednik Vladimir Putin tvrdi da su ukrajinski napadi neuspješni te da Ukrajina trpi velike gubitke.

18:10

Putin: 'Siromašnije zemlje primile su manje od tri posto ukrajinskog žita'

Ruski predsjednik Vladimir Putin u četvrtak je afričkim čelnicima rekao da će im pokloniti desetke tisuća tona žitarica u roku od nekoliko mjeseci usprkos zapadnim sankcijama koje, kako je rekao, otežavaju Moskvi izvoz žitarica i umjetnih gnojiva.

Govoreći na samitu u Sankt Peterburgu posvećenom rusko-afričkim vezama, Putin je rekao da Rusija očekuje rekordni prinos žitarica te da je spreman nadomjestiti ukrajinski izvoz u Afriku na komercijalnoj i humanitarnoj osnovi.

Moskva će, istaknuo je Putin, ispoštovati ključnu ulogu Rusije glede sigurnosti hrane na globalnoj razini.

"Biti ćemo u sljedećih tri do četiri mjeseca spremni isporučiti Burkini Faso, Zimbaveu, Središnjoj Afričkoj Republici i Eritreji po 25.000 do 50.000 tona besplatnog tona žita", rekao je Putin čije su riječi popraćene aplauzom.

"Osigurat ćemo i besplatnu dostavu tih proizvoda potrošačima", dodao je.

Ovo je drugi Rusko-afrički samit od 2019. na kojem se očekuje potpisivanje raznih sporazuma.

Odgovarajući za zapadne kritike ruske odluke da napusti sporazum o izvozu žitarica iz ukrajinskih crnomorskih luka, Putin je ponovio da je Moskva izašla iz tog sporazuma jer nijedno obećanje o uklanjanju prepreka izvozu vlastitog žita i umjetnih gnojiva nije ispunjeno.

Neki zapadni političari tvrde da je Rusija neodgovorna i da će njezina odluka pogoditi milijune ljudi u siromašnim zemljama.

Putin je na samitu iznio podatak da je više od 70 posto ukrajinskog žita koje je izvezeno zahvaljujući tom sporazumu završilo u bogatim i srednje bogatim državama, uključujući Europsku uniju.

"Siromašnije zemlje, poput Sudana, su preveslane i primile su manje od tri posto ukrajinskog žita", rekao je Putin, dodavši da zapadne sankcije sprečavaju izvoz ruskog umjetnog gnojiva u siromašne zemlje.

"Ovdje imamo jedan paradoks. S jedne strane, zapadne zemlje opstruiraju isporuku našeg žita i umjetnih gnojiva, dok nas, s druge strane, licemjerno optužuju za sadašnje stanje na svjetskom tržištu hrane", rekao je Putin.

Na samitu u Sankt Peterburgu sudjeluje 49 od 54 afričke države, uz 17 šfova država i četiri premijera.

Kremlj je priopćio da su SAD i Francuska "bestidno" sve poduzele da odgovore ostale zemlje od sudjelovanja na samitu.

18:07

Sjeverna Koreja pokazala ruskom ministru zabranjene balističke projektile

Ruski ministar obrane pridružo se sjevernokorejskom vođi Kimu Jong-unu u obilasku vojne izložbe na kojoj su pokazani zabranjeni balistički projektili, izvijestili su u četvrtak državni mediji Sjeverne Koreje, dodajući da su dvije strane obećale osnažiti međusobne odnose.

Ruski ministar Sergej Šojgu i kinesko izaslanstvo predvođeno članom politbiroa Komunističke partije Liom Hongzhongom stigli su u Pjongjang na 70. godišnjicu završetka Korejskog rata koji se u Sjevernoj Koreji slavi kao Dan pobjede.

Projektili koji mogu nositi nuklearne bojeve glave zabranjeni su rezolucijom Vijeća sigurnosti UN-a, uz potporu i Kine i Rusije.

No, ovaj tjedan su postali kulisa za prikaz solidarnosti između triju zemalja ujedinjenih u suparništvu protiv SAD-a i povratku, kako tvrde neki analitičari, koalicije iz hladnog rata.

Posjet Šojgua je prvi posjet nekog ruskog ministra obrane Sjevernoj Koreji od 1991. i raspada SSSR-a.

Za Sjevernu Koreju dolazak ruskog i kineskog izaslanstva je prvi značajniji korak otvaranja prema svijetu od pandemije covida-19.

Državni mediji objavili su fotografije Kima, Šojgua i Lia, a u pozadini se isticao plakat sa sloganom kineske vojske tijekom Korejskog rata da će se "oduprijeti američkim agresorima".

Navečer po lokaknom vremenu održana je vojna parada na kojoj je prikazano najnovije naoružanje Pyongyanga.

15:14

Putin: Intenzivirali se ukrajinski napadi

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je u četvrtak da su se ukrajinski napadi intenzivirali posljednjih dana, prvenstveno na bojišnici koja prolazi kroz ukrajinsku regiju Zaporižja, prenosi Reuters.

Govoreći za rusku TV na marginama rusko-afričkog samita u Sankt Peterburgu, Putin je rekao da Ukrajina nije postigla uspjeh ni na jednom dijelu fronte.

12:52

Putin obećao da će poslati besplatno žito u šest afričkih država

Stižu detalji s rusko-afričkog summita, koji se održava u Sankt Peterburgu.

Ruski predsjednik Vladimir Putin poručio je čelnicima da će im pokloniti desetke tisuća tona žitarica u roku od nekoliko mjeseci - unatoč zapadnim sankcijama na izvoz žitarica i gnojiva. Obećao je besplatno žito za šest afričkih država. Najavio je kako Rusija može zamijeniti Ukrajinu kao dobavljača žitarica afričkim državama. U roku od tri do četiri mjeseca, kako je rekao, besplatno žito dobit će Burkina Faso, Zimbabve, Mali, Somalija, Srednjoafrička Republika i Etiopija.

Poručio je da Rusija ove godine očekuje rekordnu žetvu i obećao da će poštivati ulogu Moskve u globalnoj sigurnosti hrane.

Pritom nije propustio priliku da uputi kritiku Zapadu.

- Imamo jedan paradoks. S jedne strane zapadne zemlje koje opstruiraju distribuciju naših žitarica i gnojivima, dok nas s druge strane licemjerno krive za trenutnu kriznu situaciju na svjetskom tržištu hrane, poručio je.


12:28

Pojačana aktivnost Wagnera u Bjelorusiji, Ukrajinci tvrde da novacima govore da se moraju pripremiti za rat u Poljskoj!?

Nova satelitska snimka zabilježila je povećanu aktivnosti u bazi Wagnera koja je uspostavljena u Bjelorusiji.

Skupina Wagner preselila se u Bjelorusiju u sklopu sporazuma kojim je zaustavljen njihov pokušaj državnog udara u Rusiji 24. lipnja.

Aktivnosti u bazi blizu Tsela započele su dva dana nakon sklapanja sporazuma. Nova snimka, koju je snimio Planet Labs PBC 25 srpnja, pokazuje da se barem 200 vozila više nalazi u bazi u usporedbi s 19. srpnja, kada se moglo vidjeti 300 vozila. To uključuje otprilike 60 velikih prikolica za kamione koje se mogu koristiti za prijevoz teške opreme.

Jevgenij Prigožin je već ranije viđen u bazi. Sky News je provjerio autentičnost snimke koja ga prikazuje kako se obraća vojnicima u bazi tijekom posjeta.

Istodobno, ukrajinski Nacionalni centar otpora tvrdi da paravojna organizacija skupine Wagner nastavlja novačiti borce u Bjelorusiji dok obučava bjelorusku vojsku, pod uvjetom da su novaci spremni 'sudjelovati u neprijateljstvima na teritoriju susjednih zemalja, osobito Poljske i Litve.

Podsjetimo, bjeloruski čelnik Aleksandar Lukašenko navodno je pomogao u postizanju dogovora da se osnivač Wagnera Jevgenij Prigožin i njegove trupe presele u Bjelorusiju.

08:20

Putin domaćin rusko-afričkog samita nakon napuštanja sporazuma o ukrajinskom žitu

Ruski predsjednik Vladimir Putin će u četvrtak u svom rodnom gradu Sankt Peterburgu biti domaćin samita šefova afričkih država, čiji se kontinent suočava s posljedicama povlačenja Moskve iz sporazuma o izvozu ukrajinskog žita.

Putin, koji je izoliran na međunarodnoj pozornici otkako je započeo invaziju na Ukrajinu, i dalje uživa podršku u nekoliko afričkih zemalja.

"Važno je da je naša suradnja s Afrikom u proteklim godinama dosegla novu razinu. Namjeravamo je dalje razvijati", poručio je Putin u pozdravnom pismu sudionicima samita.

Sedamnaest afričkih šefova država, uključujući južnoafričkog predsjednika Cyrila Ramaphosu, sudjelovat će na rusko-afričkom samitu u četvrtak i petak.

Kremlj je optužio zapadne zemlje za pokušaj sprečavanja afričkih država da sudjeluju na samitu, drugom takve vrste. Prvi je održan 2019. u Sočiju na jugu Rusije.

Očekuje se da će Putin na marginama skupa imati bilateralne razgovore sa svojim kolegama te da će se obratiti sudionicima na plenarnoj sjednici.

Govor će biti o njegovoj viziji rusko-afričkih odnosa i "stvaranju novog svjetskog poretka", prema savjetniku Kremlja za vanjsku politiku Juriju Ušakovu.

Završetak sporazuma kojim je omogućen izvoz ukrajinskog žita kroz Crno more do svjetskih tržišta, uključujući Afriku, vrlo vjerojatno će biti glavna tema.

Sporazum je kroz godinu dana osigurao izvoz otprilike 33 milijuna tona žita iza ukrajinskih luka, što je pomoglo stabilizirati globalne cijene hrane i izbjeći nestašice.

Američki državni tajnik Antony Blinken je pritisnuo afričke vođe koji će prisustvovati samitu da traže odgovore na pitanja o poremećajima u opskrbi žitom koji su siromašnije zemlje dovele do krize.

"Točno znaju koga treba kriviti za ovu trenutnu situaciju", Blinken je rekao o šefovima država.

"Očekujem da će Rusija to jasno čuti od naših afričkih partnera", kazao je u četvrtak tijekom svog posjeta Novom Zelandu.

Moskva je pokušala umiriti afričke vođe, rekavši da razumije njihovu "zabrinutost" glede tog pitanja i da je spremna besplatno izvoziti žito u afričke zemlje kojima je to potrebno.

07:27

Dužnosnici Pentagona: Počeo je glavni zamah ukrajinske protuofenzive

Otprilike dva mjeseca od početka ukrajinske protuofenzive na jugu i jugoistoku zemlje, čini se da se dugoočekivani glavni zamah te operacije događa ovih dana. To je, naime, zaključak dvojice neimenovanih dužnosnika Pentagona u koji su svoje stavove iznijeli za New York Times.

Rekli su da je glavni udar bio usmjeren na područje na jugoistoku Ukrajine i uključivao je 'tisuće pojačanja'. Naime, čini se da je značajna količina vojnog 'pojačanja' odradila obuku u zapadnim zemljama i stoga je riječ o sposobnijim trupama, piše NY Times.

Detalji o novom razvoju protuofenzive su zasad šturi, ali je važno napomenuti da se komentari dužnosnika Pentagona uglavnom poklapaju s nedavnim istupima ruskih dužnosnika.

Rusko ministarstvo obrane već je spominjalo 'masovni napad' i žestoke borbe južno od Orihiva. Prema riječima Vladimira Rogova, proruskog dužnosnika u južnoj Ukrajini, u napadu su sudjelovale ukrajinske trupe koje su prošle obuku na Zapadu i krenule su u juriš s oko 100 oklopnih vozila, uključujući tenkove Leopard 2 njemačke proizvodnje i vozilima Bradley.

05:48

Sjevernokorejski vođa Kim Jong Un sastao se s ruskim ministrom obrane

Sjevernokorejski vođa Kim Jong Un sastao se s ruskim ministrom obrane Sergejem Šojguom te su obje strane potvrdile da će nastaviti jačati veze, priopćila je državna mreža KCNA.

Šojgu je Kimu predao pismo ruskoga predsjednika Vladimira Putina, stoji u izvješću. Kim je pak zahvalio Putinu što je poslao vojno izaslanstvo pod Šojguovim vodstvom, dodavši da sastanak produbljuje "strateške i tradicionalne odnose Sjeverne Koreje i Rusije".

image

Kim Jong Un i Sergej Šojgu

Str/Afp
image

Kim Jong Un i Sergej Šojgu

Str/Afp

Rusko i kinesko izaslanstvo, u kojemu je bio i član politbiroa kineske komunističke stranke Li Hongzhongas doputovalo je ovoga tjedna u Sjevernu Koreju na obilježavanje 70. godišnjice kraja Korejskoga rata, koji se u Sjevernoj Koreji obilježava kao "Dan pobjede".

Šojgu je na banketu u Pyongyangu pohvalio sjevernokorejsku vojsku kao "najmoćniju na svijetu", izvijestila je agencija Yonhap.

Kim je poveo Šojgua u obilazak sajma novog oružja i vojne opreme, objavila je KCNA.

Fotografije državnih medija prikazuju KIma njegove goste na izložbi nekih od balističkih projektila Sjeverne Koreje. Kako piše Reuters, analitičari tvrde da je na nekim fotografijama novi dron.

image

Kim Jong Un pokazuje oružje Sjeverne Koreje ministru obrane

Str/Afp
image
Str/Afp
image
Str/Afp
image
Str/Afp
image

This picture taken on July 26, 2023 and released by North Korea‘s official Korean Central News Agency (KCNA) on July 27 shows North Korean leader Kim Jong Un (R) visiting the weaponry exhibition house with Russian Defence Minister Sergei Shoigu (2nd R) and members of the military delegation in Pyongyang. (Photo by KCNA VIA KNS/AFP)/- South Korea OUT/---EDITORS NOTE--- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO/KCNA VIA KNS" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
THIS PICTURE WAS MADE AVAILABLE BY A THIRD PARTY. AFP CAN NOT INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, LOCATION, DATE AND CONTENT OF THIS IMAGE./

Str/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 21:53