KONTROVERZNO ORUŽJE

Ukrajinci iz dronova usred noći zasuli ruske oklopnjake pa objavili snimku: ‘Pogledajte učinkovitost!‘

Ukrajinski ‘car dronova‘, Mihajlo Fedorov, rekao je da su dronovi opremljeni eksplozivom ‘ponekad učinkovitiji od artiljerije‘

Kazetno streljivo

 Twitter

Nova snimka koja se pojavila na društvenim mrežama prikazuje ukrajinske vojnike kako upravljaju dronovima s termovizijskim kamerama i izvode napad kazetnim streljivom na kolonu ruskih oklopnih vozila u istočnoj Ukrajini.

U videu kojeg je na društvenim mrežama podijelio bivši ukrajinski borac, a koji sada pokušava prikupiti novac za flotu dronova, vidi se kako ukrajinska 92. zasebna brigada cilja ruska snage, piše Newsweek.

Na kratkoj snimci, kako se čini, vide se ukrajinski termovizijski dronovi koji nadlijeću ruske oklopnjake prije nego ukrajinske snage otvore artiljerijsku vatru. Nakon toga se vidi kako dodatno streljivo iz kazetnih bombi eksplodira duž polja i pogađa još najmanje dva oklopna vozila.

Ukrajinski mediji kažu da je snimka nastala oko Andriivke, razorenog sela južno od također razorenog grada Bahmuta, koji je u ruskim rukama od svibnja 2023. Otkako su zauzeli grad, Rusi vrlo polako napreduju prema naselju Časiv Jar.

Autentičnost videa nije moguće neovisno potvrditi, kao ni točnu lokaciju i vrijeme njegova nastanka. Newsweek je ukrajinskom Ministarstvu obrane poslao upit na koji još nije odgovoreno.

Ukrajina često objavljuje snimke svojih napada dronovima na ruske postrojbe, uključujući i oklopna vozila. Bespilotne letjelice (Uncrewed aerial vehicles - UAV) mogu usmjeravati napade ukrajinske artiljerije, uključujući i one s kazetnim punjenjem, ili dronovi puni eksploziva mogu izravno prići meti koju snimaju.

‘Možete vidjeti kolika je učinkovitost naše artiljerije i kazetnog streljiva, međutim to ne bi bilo moguće bez termovizijskih dronova koje vam omogućuju tu sliku‘, stoji u tekstu uz video.

U prosincu 2023. ukrajinski ‘car dronova‘, Mihajlo Fedorov, rekao da su dronovi opremljeni eksplozivom ‘ponekad učinkovitiji od artiljerije‘.

Obje strane u ovom ratu koriste kazetnu municiju. To je oružje kontroverzno, ali i vrlo učinkovito posebno protiv pješaštva. SAD je u srpnju 2023. pristao opskrbiti Ukrajinu tom tzv. ‘poboljšanom municijom s dvostrukom svrhom‘ (dual-purpose improved conventional munitions - DPICM).

Kazetno streljivo zabranjeno je u više od 120 zemalja, zato što može nanijeti veliku štetu civilima jer zna eksplodirati mnogo kasnije nakon što su ispaljeno.

Međutim, SAD, Ukrajina i Rusija nisu potpisnice sporazuma o zabrani proizvodnje, uporabe ili gomilanja kazetnog streljiva.

Sredinom listopada 2023. Ukrajina je otkrila da je primila kazetnu varijantu američkog sustava projektila ATACMS (Army Tactical Missile System), kojom je gađana ruska vojna baza na okupiranom ukrajinskom teritoriju pod kontrolom Moskve.

Kijev je napao ruski objekt u gradovima Luhansk i Berdjansk u Zaporiškoj oblasti kojom prilikom je uništeno devet ruskih helikoptera kao i mnogo druge opreme.

Odmah nakon napada, obavještajni izvori objavili su da je možda oštećen čak 21 ruski helikopter.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 19:58