UDAR NA DAN IZBORA

Ukrajinci bespilotnim letjelicama napali malu rafineriju nafte u ruskoj regiji Kalugi

Kijev je prošlog tjedna izveo niz napada na glavna ruska naftna postrojenja, čime pokušava ciljati krvotok ruskog gospodarstva

Napad na rafineriju u Kalugi

 Screenshot/X

Ukrajinska vojna obavještajna agencija GUR rano je u petak bespilotnim letjelicama napala malu rafineriju nafte u ruskoj regiji Kalugi, rekao je ukrajinski obavještajni izvor za Reuters.

Kijev je prošlog tjedna izveo niz napada bespilotnim letjelicama na glavna ruska naftna postrojenja, čime pokušava ciljati krvotok ruskog gospodarstva više od dvije godine nakon što je Moskva pokrenula invaziju na Ukrajinu širokog opsega.

Privatna rafinerija u Kalugi, koja se nalazi nekih 65 kilometara od predgrađa Moskve, nije jedno od važnih ruskih naftnih postrojenja.

Dnevno može preraditi 24.000 barela nafte, a 1,2 milijuna tona godišnje.

Kaže da je kapacitet njegove jedinice za primarnu preradu 1,2 milijuna tona godišnje, otprilike 24.000 barela dnevno.

Ukrajinski izvor rekao je da Ukrajina provjerava razmjere štete na postrojenju.

Vladislav Šapša, guverner regije Kaluga, objavio je ranije na Telegramu da je protuzračna obrana oborila četiri drona u području gdje se nalazi rafinerija te da nema štete na infrastrukturi niti žrtava.

Kompanija koja je vlasnik rafinerije nije komentirala navode.

Ukrajina je dala prioritet proizvodnji bespilotnih letjelica dugog dometa.

Ukrajinski ministar za digitalne tehnologije, koji zagovara jačanje domaće industrije bespilotnih letjelica, rekao je Reutersu u veljači da Ukrajina ove godine planira proizvesti tisuće dalekometnih bespilotnih letjelica za napade u Rusiji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 22:28