‘NADROGIRANI SU‘

Ukrajinac otkrio uznemirujuće detalje okršaja s wagnerovcima: ‘Prvo šalju zatvorenike. Penju se po leševima, gaze po njima...‘

Andrijev prikaz načina ratovanja wagnerovaca istovjetan je s izvještajem ukrajinske obavještajne službe

Jevgenij Prigožin, šef Wagnera, dočekuje kriminalce na povratku s ratišta

 East2west News/Willwest News/Profimedia/East2west News/willwest News/profimedia

Ukrajinski vojnici Andrij i Borisič već nekoliko tjedana žive u bunkeru ukopanom u smrznutu zemlju. Prostor im osvjetljavaju svijeće, a njihov se položaj nalazi jugozapadno od Bahmuta, poprištu najžešćih borbi zadnjih mjeseci. Već nekoliko tjedana bore se protiv plaćenika Wagnera.

Za CNN je Andrij ispričao jednog napada Wagnerovih boraca koji je trajao unedogled.

- Borbe su trajale 10 sati u komadu. Nije išlo u valovima, neprekidno se pucalo. Kao da nisu prestajali dolaziti. Naše puške AK-47 toliko su se zagrijale od neprestane paljbe da smo ih morali mijenjati. Bilo je oko 20 vojnika na našoj strani, a oko 200 na njihovoj, prepričava Andrij.

Vojna taktika wagnerovaca izgleda tako da najprije pošalju skupinu tek pristiglih novaka ravno iz ruskih zatvora. Oni su slabo upoznati s vojnom taktikom i slabo opremljeni. Većina se samo nada da će se, ako dočekaju živi kraj šestomjesečnog ugovora, moći vratiti kući, a ne natrag u zatvorsku ćeliju.

- Natjeraju skupinu od, primjerice, 10 vojnika, da se probije 30 metara, a zatim se počnu ukopavati kako bi zadržali položaj, objašnjava Andrij.

- Zatim stiže druga skupina koja se probija još 30 metara. Napreduju korak po korak, a u međuvremenu izgube puno ljudi. Tek kada je prvi val iscrpljen ili smanjen, Wagner šalje iskusnije borce, često s boka, koji pokušavaju pregaziti ukrajinsku obranu, ispričao je.

Andrij je za CNN ispričao da je taj napad bilo izuzetno zastrašujuće i nadrealno iskustvo.

- Naš mitraljezac je ludio jer je neprestano pucao na njih. Kaže kako zna da ga je upucao, ali da ovaj nije pao. I onda nakon nekog vremena, kada vjerojatno iskrvari, padne na pod, ispričao je Andrij rekavši da ga je ta scena podsjetila na filmove o zombijima.

- Penju se po leševima prijatelja, gaze po njima. Meni se čini da vjerojatno uzimaju neku drogu prije napada, ustvrdio je Andrij.

Ukrajinski vojnici u jednom trenutku ostaju bez metaka i nađu se u okruženju, prema ispovijesti Andrija.

- Problem je bio što su nas obilazili i tako okružili. Došli su s druge strane, nismo očekivali da će doći s te strane. Pucali smo do zadnjeg metka, bacili smo sve granate koje smo imali i ostali smo samo ja i nekoliko momaka. Bili smo bespomoćni, ispričao je u dahu Andrij.

No, imali su sreće jer su se na kraju dana plaćenici Wagnera povukli.

Andrijev prikaz načina ratovanja wagnerovaca istovjetan je s izvještajem ukrajinske obavještajne službe što ga je CNN objavio prošloga tjedna.

U izvješću se navodi da podrška topništva omogućuje Wagneru, jednom kad zauzme položaj, da iskopaju rupe i konsolidiraju napredovanje. Uvid u presretnute razgovore ukazuje na činjenicu da često izostaje komunikacija između wagnerovaca i ruske vojske.

CNN je ovih dana uspio doći do šefa skupine Wagner Jevgenija Prigožina, koji je odgovorio na upite vezano za optužbe za zlostavljanje u redovima tvrtke.

Prigožin je odgovorio priopćenjem koje je uglavnom bilo u sarkastičnom tonu. CNN je nazvao ‘otvorenim neprijateljem‘, a zatim poručio da je skupina Wagner uzorna vojna organizacija koje poštuje sve potrebne zakone i pravila modernog ratovanja.

Andrij tvrdi da je njegova jedinica zarobila samo jednog plaćenika Wagnera, čija je osobna priča jednako tragična koliko je taktika wagnerovaca primitivna i brutalna. Na preslušanoj snimci doznaje se da je riječ o inženjeru, koji je prodavao drogu da zaradi za život. Dobrovoljno se prijavio u rat jer je vjerovao da će tako moći izbrisati svoj policijski dosje. Želi tako omogućiti svojoj kćeri manje problema u ostvarenju sna da postane odvjetnica.

- Kada si shvatio da si samo meso?, upitao ga je Andrij.

- Na prvom borbenom zadatku. Doveli su nas 28. prosinca na bojišnicu. Nas desetoricu poslali su sinoć u napad.

- Ti očito znaš da ćeš poginuti, ali te istodobno strah boriti se za slobodu u svojoj zemlji, rekao mu je Andrij.

- Istina je, bojimo se Putina, priznao je plaćenik Wagnera.

Andrij je potom usporedio ruskog predsjednika Vladimira Putina s Volodimirom Zelenskim, ukrajinskim čelnikom, koji je ne tako davno bio vodeći komičar u Ukrajini.

- Naša je prednost da mi stvarno možemo za predsjednika odabrati čovjeka kojega Rusi smatraju klaunom. Pritom je taj lik doista vođa slobodnog svijeta u ovom trenutku.

Andrij iz Odese na kraju zaključuje da će pružati otpor bez obzira na to koliko će wagnerovaca Rusi poslati da napadaju njihove položaje.

- Većina mojih momaka su volonteri. Imali su dobar posao, imali su dobru plaću, ali su se došli boriti za svoju domovinu. I to čini veliku razliku. Ovo je rat za slobodu. Nije čak niti rat između Ukrajine i Rusije. Ovo je rat između demokracije i režima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 07:15