OGROMAN NOVAC

Ukrajina vodi pregovore s Rusijom o dobijanju kredita od 15 milijardi dolara

Pritom pet milijardi dolara Ukrajina može dobiti već do kraja ove godine
 AFP

Ukrajina vodi pregovore s Rusijom o dobijanju kredita od 15 milijardi dolara, objavio je web-portal Bloomberg, pozivajući se na dva izvora upoznata s pregovorima.

Janukovič ide u Rusiju, ali tvrdi: 'EU je naš izbor'

Pritom pet milijardi dolara Ukrajina može dobiti već do kraja ove godine i to će, uz razgovor o cijeni ruskog plina za Ukrajinu, biti jedna od glavnih tema na sastanku predsjednika Rusije Vladimira Putina sa ukrajinskim čelnikom Viktorom Janukovičem, koji je planiran za utorak, 17. prosinca. Indirektnu potvrdu dao je i pomoćnik predsjednika Rusije Andrej Bjelousov koji je izjavio da u Kremlju ne isključuju mogućost da u skorije vrijeme bude doneseno rješenje o davanju kredita Ukrajini.

Bjelousov je naglasio da je situacija u Ukrajini sada takva da bez dobijanja kredita zemlja jednostavno neće moći sačuvati ekonomsku stabilnost, i dodao da je za sutrašnji susret planirano potpisivanje više dokumenata o ekonomskoj suradnji Rusije i Ukrajine.

Istovremeno su ministri vanjskih poslova zemalja članica Europske unije u Bruxellesu ponovili da je EU spremna za povijesni partnerski sporazum sa Ukrajinom, ali da je sada na potezu vlast u Kijevu. Britanski šef diplomacije William Hague je rekao da su „vrata EU ostala otvorena, ali je jasno da oni ne mogu kroz njih proći”. Hague je usput upozorio i kako je važno da Ukrajina to napravi bez pritisaka i dodao da su bliže veze Ukrajine i EU u interesu istočne Evrope, uključujući Rusiju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2024 11:39