SRUŠILI STE - PLATITE!

Ukrajina traži od G7 da konfiscira rusku imovinu za obnovu zemlje nakon rata

‘Rusija mora platiti politički, gospodarski i financijski za štetu prouzrokovanu invazijom. Kanada je to već učinila‘

Razrušeni Mariupolj

 Alexey Kudenko/AFP

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba zatražio je u petak od skupine zemalja G7 da konfisciraju rusku imovinu koja bi poslužila za obnovu njegove zemlje.

Sastanak ministara vanjskih poslova Sedam industrijski najrazvijenijih zemalja, Njemačke, Francuske, Italije, Velike Britanije, SAD-a, Japana i Kanade, održava se u njemačkom ljetovalištu Weissenhaus na Baltičkom moru do subote, a na njemu sudjeluju i šefovi diplomacija Ukrajine i Moldavije.

"Danas sam od država G7 zatražio da usvoje zakon i pokrenu svu potrebnu proceduru kako bi se zaplijenila ruska imovina i potom donirala Ukrajini za obnovu zemlje", rekao je Kuleba.

"Kanada je to već učinila i imam dojam da će i ostale to učiniti, prije ili kasnije", dodao je.

"Rusija mora platiti politički, gospodarski i financijski za štetu prouzrokovanu invazijom", poručio je.

Američki predsjednik Joe Biden je krajem travnja zatražio od Kongresa da mu odobri mogućnost da zaplijeni imovinu ruskih oligarha u SAD-u te ih iskoristi za dobrobit Ukrajine.

Njemački ministar financija Christian Lindner je rekao da je "otvoren" prema ideji da se kapital Ruske središnje banke, koji je zamrznut, iskoristi za obnovu Ukrajine.

No, upozorio je, kada je u pitanju privatna imovina i imovina tvrtki, situacija je znatno složenija jer je eksproprijacija, tj. izvlaštenje, podvrgnuto "pravnim normama koje ne možemo ne uzeti u obzir na političkoj razini".

Kuleba od EU-a traži i da se Rusiji uvede naftni embargo jer, kako je rekao, ako prijedlog propadne, ruski predsjednik Vladimir Putin će slaviti.

Ako u šestom paketu europskih sankcija ne bude embarga na naftu, bit će to prekid jedinstvene europske potpore Kijevu, ocijenio je Kuleba.

"Ako se taj paket usvoji bez embarga na naftu, mislim da će predsjednik Putin moći slaviti jer će to biti prvi put da će biti prekinuto jedinstvo EU-a i to zbog stajališta jedne zemlje, Mađarske", ocijenio je.

Europska komisija predložila je nedavno šesti paket sankcija u koji je uključen embargo na rusku naftu u roku od šest mjeseci i na naftne derivate do kraja godine. Da bi bio usvojen, potrebna je jednoglasna potpora 27-orice, a mađarski premijer Viktor Orban protivi se prijedlogu navodeći opasnosti po gospodarstvo.

"U stajalištu Mađarske vidimo više političkih nego ekonomskih argumenata", naglasio je Kuleba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 07:29