AMERIČKI STARTUP

Ukrajina sad koristi i tehnologiju za prepoznavanje lica koja će im pomoći otkriti ruske napadače

Clearview AI potvrdio je da tu tehnologiju nije ponudio Rusiji, koja svoje akcije u Ukrajini naziva ‘specijalnom operacijom‘

aplikacija Clearview AI

 Ascannio/Alamy/Alamy/Profimedia

Ukrajinsko ministarstvo obrane u subotu je počelo koristiti tehnologiju za prepoznavanje lica Clearview AI, rekao je izvršni direktor tvrtke Hoan Ton-That, a prenio Reuters. Ovaj američki startup ponudio je Ukrajini otkrivanje ruskih napadača, borbu protiv dezinformacija i identificiranje mrtvih.

Clearview AI jedna je od najnaprednijih tražilica za lica, a prije je dopuštala vlastima da provjeravaju ljude od interesa na kontrolnim točkama.

Planovi za korištenje tehnologije počeli su se stvarati nakon ruske invazije. Ton-Taht poslao je pismo Kijevu nudeći pomoć, prema kopiji pisma koju je vidio Reuters.

Clearview AI potvrdio je da tu tehnologiju nije ponudio Rusiji, koja svoje akcije u Ukrajini naziva "specijalnom operacijom". Ukrajinsko ministarstvo obrane nije komentiralo ove navode. Prije je glasnogovornik ukrajinskog ministarstva za digitalnu transformaciju rekao da razmatra ponude američkih tvrtki za umjetnu inteligenciju poput Clearviewa.

Mnoge zapadne tvrtke obećale su pružiti pomoć u alatima vezanima uz kibernetičku sigurnost. Osnivač Clearviewa rekao je da njegov startup ima više od deset milijardi fotografija, od kojih više od dvije milijarde slika s ruske društvene mreže VKontakte. Baza podataka može pomoći kod identificiranja žrtava, ponovnog okupljanja izbjeglica, ali i identificiranja ruskih operativaca. Također, mogla bi pomoći vladi da razotkrije lažne objave na društvenim mrežama.

No točna svrha za koju će ju koristiti ukrajinsko ministarstvo obrane još uvijek nije jasna, rekao je Ton-That.

U međuvremenu, Clearview, koji se prvenstveno prodaje američkom tijelu za provođenje zakona, bori se protiv tužbi u Sjedinjenim Državama koje ga optužuju za kršenje prava na privatnost jer uzima fotografije s weba. Clearview tvrdi da je njegovo prikupljanje podataka slično načinu na koji Google prikuplja podatke. Ipak, nekoliko zemalja, među kojima su i Ujedinjeno Kraljevstvo te Australija, smatraju takav način nezakonitim.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 02:06