POČEO POPUŠTATI OPORBI

UKRAJINA JE PRED RASPADOM Predsjednik Janukovič više ne kontrolira pola države

Vojska je objavila neutralnost. Predsjednik zna da se može osloniti samo na brutalne odrede specijalaca
2351351 Ukraine, Kiev. 01/22/2014 A participant of the pro-EU integration rallies is seen on Grushevskogo Street in Kiev. Andrey Stenin/RIA Novosti
 Andrey Stenin / AFP ImageForum

>>> NOVO 22:30 Nakon nove runde pregovora, ukrajinsko je predsjedništvo objavilo da će sporni zakon kojim je uvedena zabrana javnih okupljanja i prosvjeda, a koji je nedavno ponovno i razbuktao cijelu situaciju, biti ukinut, javlja agencija AFP.

Vlast je pristala i na zahtjev da se na sve uhićene prosvjednike primijeni amnestija, ali pod uvjetom da aktivist oslobode vladine zgrade kao i da uklone barikade s cesta.

Istovremeno, jedan od oporbenih vođa Arsenij Jacenjuk u ponedjeljak je i formalno odbio prijedlog predsjednika Viktora Janukoviča da preuzme premijersku fotelju. Janukovič je najavio da će u ukrajinskom parlamentu Radi uskoro na dnevnom redu biti glasovanje o povjerenju vlasti Mikole Azarova, koji je vrć u nekoliko navrata oporbu i prosvjednike nazvao teroristima.

-----------------------------------------------

KIJEV - Situacija u Ukrajini se iz dana u dan komplicira, a rat i raspad države se sve češće spominju. Europrosvjednici se ne predaju i spremni su se do kraja boriti za Ukrajinu. Što je u Kijevu hladnije (temperatura je pala na minus 16), to je na ulicama sve vrelije. Ukrajina je fizički i ideološki pukla popola.

U jedanaest regija na zapadu zemlje - Žitomir, Lavov, Luck, Ternopolj, Rovno, Poltava, Vinica, Černovci, Ivano-Frankovsk, Hmeljnicki i Černigov - oporbeni su prosvjednici zauzeli gradske i pokrajinske administrativne uprave te otkazali poslušnost središnjoj vlasti. Predsjednik Viktor Janukovič više ne kontrolira gotovo pola države.

Ruska manjina

U još nekoliko regija - Sumi, Čerkasi, Černigov, Zaporožje i Dnjepropetrovsk - policija je uspjela odbiti pokušaje osvajanja gradskih uprava, a u gradovima Harkov, Herson, Užgorod, Lugansk i Odesa oporbenjaci nastoje blokirati zgrade uprava. Samo u Donjecku, glavnom uporištu Viktora Janukoviča, te na poluotoku Krimu, gdje živi brojna ruska manjina, nema većih prosvjeda. Doduše, i u Donjecku ima oporbenih skupova, ali ih zasad policija uspješno smiruje. Oporbenjaci stvaraju svoja tijela vlasti, a u Ternopolju te Ivano-Frankovsku donesena je odluka o zabrani rada Partije regija, vladajuće stranke kojoj je na čelu predsjednik Janukovič i koja ima većinu u ukrajinskom parlamentu Vrhovnoj Radi. Izvan zakona je stavljena i Komunistička partija Ukrajine, Janukovičev koalicijski partner.

Uhićeni u izolaciji

U Lavovu su raspuštene podružnice Partije regija, a na dućane i kafiće Janukovičevih simpatizera postavljeni su plakati “Ne kupovati - neprijatelj Ukrajine”. U sredinama gdje Janukovič ima kontrolu uhićuju se mjesni oporbeni čelnici, prebijaju i otimaju oporbeni simpatizeri, a uhićeni se prosvjednici na brzinski organiziranim suđenjima ekspresno šalju na dva-tri mjeseca u “izolaciju”. Prema nekim najavama, u tom će se dijelu zabraniti djelovanje ultranacionalističke stranke Sloboda čiji čelnik Oleg Tjagnibok čini najjaču oporbenu trojku s Vitalijem Kličkom i Arsenijem Jacenjukom, koji pregovaraju s predsjednikom Janukovičem.

No, u očekivanju eskalacije dolazi do prestrojavanja i u samom državnom vrhu pa je iz ukrajinske vojske stiglo vrlo znakovito priopćenje.

“Mi smo neutralni.” Tako je ministar obrane Pavlo Lebedev objavio neutralnost ukrajinske vojske!

- Ukrajinska vojska neće se miješati u sukobe - rekao je Lebedev. Ministar je tako brzo prekinuo sva nagađanja o tome da bi predsjednik Janukovič na prosvjednike mogao “baciti armiju” jer policija i specijalci ne mogu više efikasno pokriti sve rupe otpora oporbe. Ovom odlukom Janukovič je ostao samo na Berkutu i još nekim lojalnim specijalnim odredima policije.

Naoružani Kozaci

Da napetost ulazi u fazu koja miriši i na mogući početak građanskog rata, potvrđuje podatak da je u Lavovu osnovana Nacionalna garda koja, kako kaže jedan njen čelnik Svjatoslav Javorivski, ima zadaću očuvati red i mir te spriječiti bezakonje, ali sve je izvjesnije da će funkcionirati kao zamjena za državnu policiju. U Gardu su pozvani svi koji imaju oružje, a prilaze joj i mnogi umirovljeni (ali navodno i aktivni) policajci i časnici. Kao odgovor Nacionalnoj gardi, na istoku zemlje se dragovoljci upisuju u narodnu miliciju (Družinjiki) za ispomoć policiji, a gradovima lojalnim Janukoviču patroliraju i Kozaci, paramilitarne proruske nacionalističke postrojbe.

Nakon što su sinoć oporbeni prosvjednici zauzeli zgradu Ministarstva pravosuđa u Kijevu, ministrica Jelena Lukaš pozvala je predsjednika Janukoviča da, ako se Ministarstvo ne “oslobodi”, uvede izvanredno stanje u zemlji i prekine pregovore s oporbenim čelnicima. Ministarstvo su zauzeli predstavnici skupine koja sebe naziva Zajednička stvar (Spiljna sprava), koja se bori za ustavne promjene. Oni su već pred Ministarstvom podigli barikade te cestu i nogostupe oko zgrade zalijevaju vodom kako bi se smrzla jer tako nastoje onemogućiti Berkut u pokušaju vraćanja zgrade.

Apel ministrice

I oporbeni čelnik Vitalij Kličko nastoji nagovoriti prosvjednike da napuste zgradu Ministarstva kako ne bi ugrozili nastavak razgovora oporbe i predsjednika Janukoviča, ali bez većih uspjeha. Prosvjednici su se utaborili u zgradi i zasad je ne namjeravaju napustiti.

- Nastavljamo razgovore s predstavnicima Zajedničke stvari - rekao je Kličko.

- Središnja vlast je nelegitimna - ističe vođa oporbene skupine Oleksandar Daniljuk te napominje kako oni sprečavaju ministricu da napiše ukaz o izvanrednom stanju.

Ashton zabrinuta zbog mogućeg proglašenja izvanrednog stanja

Visoka predstavnica Europske unije za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton izrazila je u ponedjeljak zabrinutost zbog izvješća da ukrajinska vlada planira proglasiti izvanredno stanje u zemlji i odlučila pomaknuti svoj posjet Kijevu dva dana ranije.

"Jako sam zabrinuta zbog izvješća da vlada planira proglasiti izvanredno stanje", kazala je.

"To bi potaknulo daljnju silaznu spiralu za Ukrajinu koja ne bi koristila nikome. Pozivam također oporbene čelnike da se ograde od onih koji koriste nasilje."

Ashton je najavila da će otputovati u Kijev u utorak navečer, dva dana prije planiranog posjeta. "Jedino rješenje za krizu je političko. Ono što je hitno potrebno je istinski dijalog kako bi se postigao novi konsenzus o putu naprijed", istaknula je.

"Nadam se da će ukrajinski parlament na sutrašnjoj sjednici odrediti jasan put prema političkom rješenju. To mora uključivati opoziv paketa zakona donesenih 16. siječnja", poručila je. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 05:41