STRAH OD RASTA CIJENA

Ukrajina izvozi žitarica kao i prije rata, ali iz Moskve stižu najave zbog kojih svi strepe...

Kijev najviše izvozi preko Crnog mora, zasijano je manje površina, a Rusi kontroliraju značajan dio poljoprivrednog zemljišta

Brodski prijevoz žitarica

 Yasin Akgul/AFP

Izvoz poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine dosegao je skoro predratnu razinu, objavila je ukrajinska vlada: u rujnu su izvezli samo tri posto manje žita nego lani, a u listopadu je izvoz još ubrzan.

Ukrajina je jedan od najvećih svjetskih izvoznika hrane, pa je od ruske invazije 24. veljače svjetska cijena pšenice skočila za 46 posto, a kukuruza za 11 posto.

Američki Wall Street Journal već je zabrinut što će biti iduće godine. Problem je što Ukrajina najviše izvozi preko Crnog mora, a to ovisi o suradnji s Rusijom. Ove godine je vjerojatno zasijano manje površina, a Rusi kontroliraju značajan dio ukrajinskog poljoprivrednog zemljišta. Osim zbog direktnih ratnih djelovanja, manje se sije zbog nedostatka novca i radne snage te visoke cijene gnojiva, piše američki list.

Skuplje 45 posto

Ukrajina je u rujnu izvezla 6,9 milijuna metričkih tona žitarica, povrća i jestivih ulja. To je tek nešto manje od 7,1 milijuna tona izvezenih u rujnu prošle godine. Izvoz je ubrzan ovog mjeseca, priopćila je vlada, s isporukama hrane od početka jesenske sezone koje su dosad dosegle 10,4 milijuna tona, odnosno milijun tona više nego tijekom cijele ljetne sezone.

image

Brodski prijevoz žitarica

Yasin Akgul/AFP

Analitičari upozoravaju da velik dio izvoza čini kukuruz, koji Ukrajinci nisu ranije uspjeli izvesti.

Do ponedjeljka su ukrajinski farmeri posijali 2,5 milijuna hektara ozime pšenice, od očekivanih 3,9 milijuna hektara, tvrdi Elena Neroba, menadžerica u Maxigrainu, ukrajinskom posredniku u trgovini žitaricama.

Cijene hrane na globalnom tržištu su nakon prvotnog skoka pale, ali su i dalje visoke te potiču rast drugih cijena. Visoke cijene hrane su posljedica rata, tvrdi WSJ. Diljem svijeta cijene prehrambenih namirnica su 45 posto više nego prije izbijanja pandemije covida-19 početkom 2020., prema Indeksu cijena hrane Ujedinjenih naroda.

Upitan dogovor

Problem je što ukrajinski izvoz uvelike ovisi o Rusiji. Rusija i Ukrajina su u srpnju uz podršku UN-a postigle sporazum o izvozu preko luka na Crnom moru, no Moskva je nekoliko puta nagovijestila da bi mogla odustati od dogovora.

image

Ukrajinske žitarice

Hugh Rutherford/AFP

Prema službenim podacima vlade u Kijevu, prošlog je mjeseca brodovima iz Odese i drugih crnomorskih luka izvezeno 3,8 milijuna metričkih tona poljoprivrednih proizvoda. U međuvremenu, još 1,24 milijuna tona izvezeno je kroz ukrajinske riječne luke na Dunavu, a 1,82 milijuna tona cestom i željeznicom. To pokazuje u kojoj mjeri su luke na Crnom moru bitne za ukrajinski izvoz. Ne pomažu ni ratna djelovanja - proteklih je dana tako Rusija bombardirala veliko skladište suncokretova ulja u Mikolajivu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 08:54