KAO GLINENI GOLUBOVI

Ukrajina ima kritičan problem, europski saveznik rezolutno rekao ‘Ne!‘: ‘Trebamo to za sebe, bojimo se Turske‘

Ukrajini stižu rakete za moćne protuzračne sustave Patriot, ali ne i dodatni sustavi iz kojih bi ih ispaljivala

Protuzračni sustav Patriot

 Sergei Fadeichev/Tass/Profimedia

Nastavljaju se ukrajinski problemi s protuzračnom obranom, što u jeku sve intenzivnijih ruskih napada projektilima, kliznim bombama i bespilotnim letjelicama na ukrajinske jedinice na tlu, gradove i energetsku infrastrukturu, mnogi stručnjaci i promatrači smatraju ključnim resursom koji Kijevu u ovome trenutku nedostaje, što su istaknuli i brojni zapadni vojni stručnjaci.

U Kijevu su već dulje vrijeme, najblaže rečeno, vrlo kritični prema zapadnim partnerima kada su sustavi protuzračne obrane u pitanju. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski nedavno se oglasio nakon razornog ruskog udara diljem zemlje, izjavivši da Ukrajina hitno treba snažne sustave protuzračne obrane i drugu obrambenu potporu, umjesto da se taj gorući problem ignorira i vode dugotrajne rasprave.

"Svaki naš susjed u Europi, svaki naš drugi partner vidi koliko je ukrajinska potreba za protuzračnom obranom kritična. Upravo ovdje, upravo sada, prilika je da pokažemo svijetu da je terorizam univerzalno osuđen. Ako se Rusiji dopusti da nastavi, ako ruski projektili i bespilotne letjelice Shahed napadnu ne samo Ukrajinu nego i odlučnost naših partnera, to će biti globalna podrška teroru", poručio je Zelenski.

Još oštriji bio je ukrajinski šef diplomacije Dmitro Kuleba, koji nije birao riječi kada je krajem ožujka zatražio od zapadnih saveznika isporuku još protuzračnih sustava Patriot, obrativši se u prvom redu SAD-u. "Dajte nam te proklete Patriote", rekao je Kuleba. "Da imamo dovoljno Patriota, mogli bismo zaštititi ne samo živote naših ljudi, nego i naše gospodarstvo od uništenja", dodao je, istaknuvši da je to jedino oružje koje Ukrajina trenutačno očajnički treba za obranu.

Odoljeli pritisku

Ukrajinski predsjednik u najnovijem apelu pozvao je na isporuku još najmanje sedam sustava Patriot ili njemu srodnih obrambenih sustava za zaštitu ukrajinskih gradova i energetskih postrojenja od ruskih napada. "Hitno su nam potrebni sustavi Patriot i projektili za njih", rekao je Zelenski. "To je ono što može i treba spasiti živote upravo sada", dodao je.

Patrioti su najučinkovitiji i najskuplji sustavi protuzračne obrane koje Ukrajina ima. Njemačka je već obećala poslati dodatni sustav, a njemački ministri obrane i vanjskih poslova pozvali su svoje kolege ranije ovog mjeseca da hitno također pozitivno odgovore na molbe i zahtjeve Kijeva.

No, pukotine u sustavu NATO saveza i dalje su i više nego vidljive jer svaka zemlja članica u situaciji zakržljale vojne industrijske proizvodnje nakon nestanka hladnoratovskih prijetnji gleda u velikom dijelu prvenstveno svoje vlastite interese, odnosno vlastitu sigurnost.

U ušima Kijeva i dijelu europskih partnera tako sada odjekuje novo ‘ne‘, koje je stiglo iz Madrida i posebno Atene.

Grčka je odbacila pritisak europskih saveznika da pomogne Ukrajini u jačanju njezine protuzračne obrane, tvrdeći da trebaju te sustave za svoje potrebe. Atena je poručila da si naprosto ne može priuštiti da ostane bez dijela svojih sustava Patriot ili S-300.

S druge strane, Španjolska će isporučiti određenu količinu raketa za sustav Patriot, ali ne i cijele sustave, kako je prenio BBC.

U petak navečer je i Ukrainska Pravda izvijestila da je na sastanku Ukrajinske obrambene kontaktne skupine, poznate kao Ramstein skupina, španjolska ministrica obrane Margarita Robles potvrdila odluku Madrida da pošalje projektile za protuzračne sustave Patriot te rekla da će oni stići u logističku bazu za četiri dana. Prema tim informacijama, Španjolska također planira osigurati dodatno streljivo kalibra 155 mm i 120 mm u narednim mjesecima.

Španjolska i Grčka su pod pritiskom saveznika NATO-a i Europske unije da pomognu Ukrajini u odgovoru na ruske udare na ranjive gradove poput Černihiva i Harkiva te elektroenergetska postrojenja u oblastima Harkiva i Kijeva.

Ukrajina raspolaže sa svega nekoliko sustava Patriot, kao nadopunu drugim zapadnim sustavima proturaketne obrane i postojećim zalihama projektila zemlja-zrak (SAM) iz sovjetske ere, poput onih za sustav S-300.

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg poručio je da saveznici nisu pružili obećanu podršku Ukrajini, a europski povjerenik za vanjsku politiku Josep Borell rekao je ranije ovoga tjedna da europske prijestolnice raspolažu Patriotima te da je na njima da donose odluke.

Mitsotakis: ‘Trebamo ih za sebe‘

Posebno Grčka ima značajne zalihe Patriota i sustava S-300, no premijer Kyriakos Mitsotakis isključio je mogućnost isporuke Kijevu. "Pitali su nas i objasnili smo zašto to ne možemo učiniti", rekao je on za grčku televiziju Skai. Poručio je da su sustavi protuzračne obrane njegove zemlje "ključni za zaštitu grčkog zračnog prostora i neće biti isporučeni Ukrajini".

Atena je slala Kijevu oružje i streljivo, ali je vrlo oprezna da ne izgubi bilo kakvu borbenu sposobnost odvraćanja zbog potencijalnih sukoba sa susjednom Turskom, iako su odnosi dviju zemalja trenutačno relativno stabilni, ali su se zbog niza otvorenih pitanja, uključujući i strateška, s vremena na vrijeme pogoršavali, do čega ponovno može doći.

Španjolska vojska, pak, raspolaže s tri sustava Patriot i tvrdi da su joj potrebna sva tri te da za Ukrajinu može osigurati tek "vrlo ograničen broj" projektila za sustav Patriot jer su zalihe relativno male, rekli su izvori za El País.

Svaki sustav Patriot košta oko milijardu dolara, a svaka raketa gotovo 4 milijuna dolara.

Stalna dilema za ukrajinske zapovjednike, pak, jest gdje rasporediti te raketne sustave - u blizini ranjivih gradova ili blizu prve crte bojišnice gdje su ruska napredovanja najintenzivnija.

Nedavni ruski uspjesi obilježeni su većim korištenjem zračnih snaga. Posebno aktivni bili su lovci bombarderi Su-34, koji su u posljednje vrijeme intenzivno lansirali precizno navođeno streljivo na ukrajinske snage. Nije poznato gdje Ukrajina raspoređuje svoje SAM sustave, ali potreba za smanjenjem ove rastuće ruske zračne prijetnje mogla bi ukazivati na to da se raketna protuzračna obrana koncentrira na istočnoj, posebno izloženoj liniji bojišnice.

S druge strane, time se riskira manjak protuzračne obrane za ključne gradove i važne infrastrukturne sustave, koji su redovite mete ruskih krstarećih raketa i jurišnih dronova. Najnoviji udari ruskog agresora usmjereni su na ukrajinski željeznički sustav u tri ukrajinske regije - cilj je onemogućiti ili barem otežati isporuku zapadnog - posebno američkog - oružja Ukrajini.

SAD najavio novi paket pomoći od 6 milijardi dolara šalje, stižu i rakete za Patriote

Za Ukrajinu nove dobre vijesti stižu iz Washingtona. Kako je u petak javila agencija AP, SAD će za Ukrajinu osigurati dodatne rakete za sustave Patrot kao dio velikog dodatnog paketa pomoći od 6 milijardi dolara, objavio je u petak američki ministar obrane Lloyd Austin.

Projektili su dopuna za ranije isporučene sustave protuzračne obrane Patriot i dio su paketa koji također uključuje više streljiva za sustav NASAMS te dodatnu opremu za integraciju zapadnih lansera protuzračne obrane, projektila i radara u postojeće ukrajinsko naoružanje, koji većinom potječu iz sovjetske ere.

Ova objava dolazi nakon što je američki Senat u utorak kasno navečer odobrio novu pomoć Kijevu u ukupnom iznosu od oko 61 milijardu dolara, čime se otvara put novim isporukama oružja nakon višemjesečne blokade.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 10:54