TAKTIČKI MANEVAR?

Ukrajina i SAD ukazali na neobične ruske aktivnosti u Gruziji: ‘Imaju velikih problema‘

‘Rusija je prerasporedila vojnike iz baza u Južnoj Osetiji i Abhaziji kako bi popunila snage u Ukrajini‘

Ruski vojni konvoj

 Sopa Images Limited/Alamy/Alamy/Profimedia

Kako bi se popunile oružane snage Ruske Federacije, jedinice 4. (okrug Činvali u Južnoj Osetiji) i 7. (Abhazija) vojne baze, koje su dio Južnog vojnog okruga, premještene su s okupiranih teritorija Gruzije u Ukrajinu, objavio je na Facebooku Glavni stožer Oružanih snaga Ukrajine, prenosi ukrajinska novinska agencija Ukrinform.

Prema podacima Glavnog stožera, u 4. vojnoj bazi ustrojene su tri bataljunske taktičke skupine (BTG) s ukupnim brojem do 1200 ruskih i osetskih vojnika koji su upućeni u Ukrajinu. Od postrojbi 7. vojne baze formirane su dvije bataljunske taktičke skupine, koje broje oko 800 ljudi.

Glavni stožer Oružanih snaga Ukrajine napominje da ruske Oružane snage i dalje imaju problema s kadrovima. Konkretno, vojnici 26. tenkovske pukovnije 47. tenkovske divizije, koji su potpisali ugovore, počeli su podnositi izvješća nakon što su sudjelovali u ratu protiv Ukrajine, zatraživši raskid ugovora i slanje na neku stalnu lokaciju za daljnju službu.

Također se navodi da su združene ukrajinske snage u regijama Donjeck i Lugansk odbile četiri napada ruskih snaga u posljednja 24 sata. Kako prenosi agencija, ukrajinski vojnici uništili su sedam tenkova, sedam oklopnjaka, dva vozila i jedan protutenkovski top, a ruske su snage, kako se navodi, pretrpjele i gubitke u ljudstvu.

Pentagon: Imamo naznake da povlače snage iz Gruzije

Za sada nema neovisne potvrde ovih informacija.

Podsjeća se da je ruski predsjednik Vladimir Putin pokrenuo 24. veljače potpunu invaziju na Ukrajinu. Ruske trupe, kako se navodi, granatiraju i uništavaju ključnu infrastrukturu, masovno pucaju na stambena područja ukrajinskih gradova, mjesta i sela koristeći topništvo, MLRS i balističke rakete.

Washington Post je prije nekoliko dana prenio objavu iz Pentagona da je Rusija počela mobilizirati vojna pojačanja za slanje u Ukrajinu jer njezini borbeni gubici i dalje rastu.

Pentagon je to priopćio u petak, pozivajući se na najnovije obavještajne procjene.

"Imamo naznake da povlače snage iz Gruzije", rekao je visoki američki obrambeni dužnosnik, govoreći pod uvjetom anonimnosti, u skladu s pravilima koja je postavila administracija predsjednika Joea Bidena. "Ruske trupe koje se nalaze u Gruziji. Točan broj nemamo".

Tisuće ruskih vojnika stacionirane su na vojnim ispostavama od Gruzije preko Sirije do Tadžikistana, a mnogi od njih dodijeljeni su motoriziranim brigadama za koje stručnjaci smatraju da su borbeno sposobni i spremni za trenutačno raspoređivanje, prenio je Washington Post.

Te su snage postale središnji dio onoga za što Pentagon vjeruje da je plan Kremlja za nastavak svoje kopnenu ofenzive, budući da ruski zapovjednici u Ukrajini trpe velike žrtve.

SAD: Oprez, to je taktički manevar

Nakon završetka jučerašnjih mirovnih pregovora u Istanbulu, američko ministarstvo obrane objavilo je kako vjeruje da je obećanje Rusije da će znatno smanjiti intenzitet borbi na sjeveru Ukrajine samo taktički manevar te je upozorilo na mogućnost novih napada u drugim dijelovima zemlje.

"Nitko se ne smije zavaravati ruskom izjavom", rekao je glasnogovornik Pentagona John Kirby. Do sada se samo "mali broj" ruskih vojnika kretao sjeverno od Kijeva dalje od glavnog grada, rekao je Kirby, dodajući da ne treba vjerovati ruskom obrazloženju da se radi o povlačenju.

"Vjerujemo da je ovo ponovno pozicioniranje, a ne pravo povlačenje, te da bismo svi trebali biti spremni čekati veliku ofenzivu na druga područja Ukrajine".

Ruske snage "nisu uspjele" u svom cilju zauzimanja Kijeva. Međutim, Rusija bi mogla nastaviti bombardirati Kijev projektilima izdaleka. "To ne znači da je prijetnja Kijevu gotova", rekao je Kirby.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je u utorak da se signali s mirovnih pregovora s Rusijom mogu nazvati pozitivnim, ali je dodao da oni nisu ugušili eksplozije ruskih granata, dodajući da Ukrajina može vjerovati samo konkretnom rezultatu razgovora.

Zelenski: Ne vidimo razloga vjerovati Rusiji

U kasnovečernjem obraćanju Zelenski je također izrazio oprez u vezi obećanja Moskve da će drastično smanjiti vojne operacije u nekim područjima te je rekao da Ukrajina neće smanjivati svoje obrambene napore.

Zelenski je rekao da Kijev ne vidi razloga vjerovati riječima nekih ruskih predstavnika nakon mirovnih pregovora održanih ranije tijekom dana.

Rusija je, naime, obećala smanjiti vojne operacije oko glavnog grada Kijeva i na sjeveru Ukrajine.

Zelenski je rekao da unatoč tom obećanju "situacija nije postala lakša... ruska vojska još uvijek ima značajan potencijal za nastavak napada na našu državu. Stoga ne smanjujemo naše obrambene napore".

Zelenski je ponovio da bi bilo kakav mirovni sporazum morao uključiti odlazak ruskih snaga s ukrajinskog teritorija te da ne može biti kompromisa o suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine.

Također je pozvao na strože sankcije Rusiji i odbacio ideju o ukidanju sadašnjih kaznenih mjera dok se rat ne završi i pravda ne izvrši.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 20:15