BEZ KOMPROMISA

Ukrajina hladno odbila ruske zahtjeve: ‘Ništa od ‘austrijske neutralnosti‘, mi smo u direktnom ratu!‘

Rusija je ranije u srijedu izjavila da mirovni pregovori s Ukrajinom nisu laki, ali da postoji nada za postizanje kompromisa

Volodimir Zelenski

Ukrajina je u srijedu rekla da želi da strane sile budu jamci njezine sigurnosti kada je u pitanju Rusija te je odbacila koncept neutralnosti po uzoru na Austriju i Švedsku koji zagovara Moskva.

"Ukrajina je trenutno u direktnom ratu s Rusijom. Posljedično tome, model može biti samo ukrajinski", rekao je Mihajlo Podoljak, jedan od ukrajinskih pregovarača.

Također je rekao da Ukrajina traži "apsolutna sigurnosna jamstva" čiji bi potpisnici, u slučaju agresije na Ukrajinu, morali intervenirati.

"To znači da potpisnici sigurnosnih jamstava, u slučaju napada na Ukrajinu, ne bi ostali po strani kao što je to slučaj sada, nego bi preuzeli aktivnu ulogu u sukobu na strani Ukrajine te bi joj smjesta dostavili neophodno naoružanje", rekao je Podoljak.

Kijev traži i uspostavu zone zabrane letenja iznad Ukrajine u slučaju ofenzive na njezin teritorij.

Rusija je ranije u srijedu izjavila da mirovni pregovori s Ukrajinom nisu laki, ali da postoji nada za postizanje kompromisa i da se ozbiljno razgovara o neutralnosti Ukrajine po uzoru na Austriju i Švedsku.

Ruski pregovarač Vladimir Medinski je rekao "potrebna nam je mirna, slobodna, neovisna Ukrajina, neutralna - ne članica vojnih blokova, niti članica NATO-a".

Švedska nije članica NATO-a, ali je partner u vojnom savezu od sredine 90-ih.

Austrija je neutralna i izvan misija UN-a ne smije slati svoje vojnike na ratno područje.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij u utorak je rekao da "treba priznati" da Ukrajina nikada neće moći pristupiti NATO savezu.

Zelenskij je rekao da shvaća da Ukrajini nisu otvorena vrata u članstvo NATO-a i stoga predlaže neovisan način na koji bi sebe zaštitila, pod uvjetom da dobije sigurnosna jamstva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 00:32