APEL PREMIJERU JOHNSONU

‘Ukinite nasljeđivanje mjesta u Domu lordova, to je zastarjela praksa i košta 50 milijuna funti‘

Dom lordova ima više od 800 članova, najveći je na svijetu nakon Svekineskog narodnog kongresa
 Toby Melville/Afp/Profimedia

Sistem nasljednog parlamentarizma, po kojem netko pukim činom rođenja u određenoj obitelji ima pravo na mjesto u parlamentu, zastario je i mora biti ukinut, poručila je barunica Diane Hayter od Kentisha, zastupnica u britanskom Domu lordova.

Gornji dom Parlamenta ima više od 800 članova: među njima je 85 vojvoda, grofova i baruna koji su naslijedili mjesto u Parlamentu. Bilo ih je puno više, ali im je broj smanjen reformom iz 1999. godine.

Hrvatska je republika, Britanija je kraljevina: Britanci umjesto predsjednika imaju kraljicu, prinčeve i princeze, a uz klasični parlament u kojem sjede na izborima izabrani zastupnici, imaju i Dom lordova, gornji dom Parlamenta u kojem sjede ljudi koji na to mjesto nisu postavljeni voljom naroda, nego zahvaljujući činjenici da su rođeni u nekoj od britanskih plemićkih obitelji. Čak 62 posto Britanaca želi da im zemlja i dalje ostane kraljevstvo. Manje su tome skloni tek oni mlađi od 25: njih 42 posto smatra da zemlju i dalje treba voditi monarh.

Vlastiti biznis

To što 85 vojvoda, grofova i baruna sjedi u Domu lordova isključivo zahvaljujući rođenju obezvređuje demokraciju, ističu sami lordovi. Istraga Sunday Timesa utvrdila je da je nasljedno plemstvo u Domu lordova stajalo proračun gotovo 50 milijuna funti od 2001. godine. Reformom iz 1999. odobreno im je da dnevno dobiju 323 funte neoporezivo plus novac za putne troškove.

Prosječni barun, vojvoda i grof u britanskom Parlamentu javio se za riječ 50 puta u posljednjih pet godina (82 puta su se javljali ostali), a u 60 posto slučajeva pritom su govorili o vlastitom biznisu. Barunica Diane Hayter iz Kentisha (71), koja je s lordovima Alderdiceom i McFallom ovog tjedna istaknula kandidaturu za predsjedavanje Domom lordova, ističe da je nasljednim zastupnicima u Parlamentu vrijeme isteklo i da bi trebali prestati s praksom zamjenjivanja baruna, vojvoda i grofova kad koji umre ili ode u mirovinu.

Vrijeme je da se ta praksa ugasi sama od sebe, smatra lord Alderdice. Slaže se i lord McFall: zamjena odlazećih plemenitaša po njemu je apsurdna. Sva trojica kandidata pozvala su Borisa Johnsona da ubrza reforme i modernizira Dom lordova, poručujući da je na vladi da vrati povjerenje građana u politiku.

Muški rođak

Stvar je goteskna: Dom lordova sa 800 članova drugi je najveći parlament u svijetu nakon Svekineskog narodnog kongresa. Broj zastupnika koji su u njemu naslijedili svoje mjesto veći je od svih zastupnika iz velških, škotskih i irskih stranaka, plus Zelenih i Liberalnih demokrata. Pritom uopće ne odražavaju suvremenu Britaniju.

Svi su bijeli, prosječne dobi od 71 godinu, muškarci, jer se aristokratske titule tako nasljeđuju: s oca na najstarijeg sina, a ako nema muškog nasljednika, na prvog muškog rođaka. Neke aristokratske obitelji imaju svoje predstavnike u Domu lordova već 700 godina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 06:08