VLADINA INSTRUKCIJA

Ukida se i posljednja veza Rusije s EU: Obustavlja se željeznička linija kojom su Rusi bježali od Putina

Proteklog mjeseca su vlak masovno koristili Rusi u namjeri da napuste zemlju
 Alessandro Rampazzo/AFP

Finska željeznička kompanija u vlasništvu države je najavila da će prekinuti sve usluge prema i iz Rusije, piše finska javna televizija YLE.

Brzi blak Allegro vozio je dvaput dnevno između Sankt Peterburga i Helsinkija. Iz tvrtke VR su za list Kauppalehti kazali da su spremni obustaviti promet Allegra ako vlada odluči da je to nepotrebno.

U petak je Helsingin Sanomat javio da je ministrica Tytti Tuppurainen kazala VR-u u četvrtak da promet vlakom Allegro u Rusiju više nije prikladan.

Direktor putničkog prometa tvrtke VR Topi Simola je rekao da su dosadašnje vladine instrukcije bile da vlak nastavi s dosadašnjim radom kako bi se osigurao pristup Finskoj zbog Finaca koji se vraćaju u domovinu. Kako su zračne linije bile ukinute, Allegro je bio jedina preostala poveznica.

Odluka vlade znači da Allegro više nije prikladan, kazao je Simola.

Proteklog mjeseca su vlak masovno koristili i Rusi u namjeri da napuste zemlju.

Zadnji vlak na liniji će voziti sljedećeg ponedjeljka. U nedjelju će voziti samo jutarnji vlak, a popodnevni je ukinut.

Iz Finske su nekad kretali i noćni vlakovi, ali to je ukinuto za vrijeme pandemije. VR je ponovno pokrenuo Allegro početkom 2021. s reduciranim brojem vožnji. Otad su samo potpuno cjepljeni Finci i ruski građani smjeli koristiti vlak, piše YLE.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. lipanj 2024 10:02