JASMIN MULAHUSIĆ

Uhićen muškarac koji je pokušao prijeći granicu BiH i ući u Hrvatsku: Povezuju ga s terorizmom i Al-Qaidom

Sumnjiči ga se za počinjenje kaznenog djela izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti
Antiteroristička jedinica, Ilustracija
 Borislav Zdrinja/Zuma Press/Profimedia

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine potvrdilo je u ponedjeljak kako je državljanin te zemlje Jasmin Mulahusić, koji je uhićen potkraj prošlog tjedna, sada pod istragom zbog sumnje u povezanost s terorističkim aktivnostima, uključujući veze s mrežomAl-Qaide.

Mulahusić živi u Luxembourgu, a uhićen je u subotu u Bosanskom Brodu kada je pokušao prijeći granicu BiH i ući u Hrvatsku. Granični policajci u nedjelju su ga predali Tužiteljstvu BiH iz kojega su sada pojasnili kako je riječ o osobi koju istražuje više inozemnih sigurnosnih službi.

"Prema prikupljenim podacima osumnjičeni je bio u fokusu interesa sigurnosnih službi stranih zemalja i dovodi se u vezu s osobama bliskim terorističkoj organizaciji Al Kaidi i drugim terorističkim organizacijama. Radi se o vrlo kompleksnim istražnim aktivnostima koja prevazilaze pitanja državne sigurnosti BiH", stoji u tužiteljskom priopćenju dostavljenom medijima.

Iz Tužiteljstva BiH istodobno su upozorili kako su zbog privođenja Mulahusića sada suočeni s otvorenim pritiscima što može imati negativne posljedice po državnu sigurnost jer se u ovom slučaju radi o sudjelovanju pravosuđa BiH u borbi protiv međunarodnih terorističkih aktivnosti.

Kako je ranije pojašnjeno, Mulahusić je na granici uhićen pod sumnjom na počinjenje kaznenog djela izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti te odavanje tajnih podataka.

Mulhusić je javnosti postao poznat kada je identificiran kao administrator desetaka profila na društvenim mrežama na kojima diskreditira novinare i političare s čijim se stajalištima ne slaže a istodobno promovira politiku Stranke demokratske akcije (SDA) koja je na vlasti u BiH.

Njegovo su uhićenje u ponedjeljak osudili upravo iz vladajuće bošnjačke stranke uz tvrdnju kako on iznosi svoja, a ne stajališta SDA pa bi trebalo jamčiti njegovo pravo na slobodu mišljenja.

"Tisuće ljudi svakodnevno objavljuje komentare i iznosi svoja stajališta na društvenim mrežama i na portalima. Svatko tko u tim objavama eventualno krši zakon treba biti sankcioniran ali se ne smije dopustiti opasan presadan 'selektivnog verbalnog delikta'", stoji u izjavi koju potpisuje ogranak SDA Sarajevske županije.

Portal "Dnevnog avaza" objavio je u ponedjeljak preslike dokumenata koji pokazuju kako se Mulahisić našao na meti inozemnih sigurnosnih agencija jer se u Luxemborgu povezao sa radikalnim islamistima posredstvom Sudanca po imenu Omer Masaad Behari. Njega su pak austrijske sigurnosne službe identificirale kao pripadnika Al Kaide, ali i sudanske terorističke skupine koja je pripremala napade na američke mete u Austriji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 17:54