KOLEGE U ŠOKU

Uhićen čuveni ruski odvjetnik, ‘ekspert za veleizdajnike‘: Drznuo se javno govoriti o slučaju svog klijenta

Iz FSB-a su se žalili na Pavlova kako nije želio potpisati izjavu da neće u javnosti iznositi detalje oko slučaja Safronov, iako iz Komande 29 poručuju da takvu izjavu Pavlovu nisu nikada nudili na potpis
Ivan Pavlov
 Iliya Pitalev/Sputnik via AFP

Ruske vlasti izvršile su premetačinu u uredu i stanu Ivana Pavlova, jednog od najpoznatijih ruskih odvjetnika i šefa neformalne neovisne odvjetničko-novinarske udruge za zaštitu ljudskih prava "Momčad 29" (Komanda 29), jer je, prema "optužnici", u javnost iznio pojedinosti o "tajnoj istrazi" (članak 310 ruskog Krivičnog zakona prema kojem se može dobiti dvije godine zatvora) te ga priveli i uveli mjere zabrane odvjetničkog rada.

Pavlov se specijalizirao za obrane optuženih za veleizdaju (radi kao odvjetnik i za Alekseja Navaljnog), pa mediji navode da je zabrana rada Pavlovu (zabranjeno mu je kontaktirati svjedoke, primati i slati e-mail i SMS, upotrebljavati internet, mobitel te ostala sredstva veze i telekomunikacije, osim za hitne pozive, poput policije, vatrogasaca i hitne pomoći) zbog toga što je branio novinara moskovskog Komersanta i savjetnika u "Roskosmosu" (državna tvrtka koja se bavi ruskim svemirskim programom) Ivana Safronova, koji je optužen za veleizdaju, odnosno tereti ga se da je češkoj tajnoj službi predao neke tajne o ruskom vojno-industrijskom kompleksu. Safronov sve poriče, a prijeti mu najmanje 20-godišnja zatvorska kazna zbog izdaje domovine.

No, zabrana rada njegovom odvjetniku Ivanu Pavlovu izazvala je burnu reakciju među neovisnim ruskim odvjetnicima, ali i sve suženijoj neovisnoj javnosti, koji smatraju da je ovo napad na neovisno pravosuđe te utjerivanje straha u kosti svima koji žele braniti one koje režim proglasi za neprijatelje, kako bi odvjetnici odustali od aktivne obrane svojih klijenata i sveli branitelje tek na formalni posao, ili kako kaže odvjetnik Sergej Badamšin - "začepiti branitelju gubicu", te kako sve treba učiniti kako se ovo ne bi pretvorilo u praksu, koju će onda režim koristiti u svakom pogodnom slučaju.

Neki od Pavlovljevih kolega (oko 2 tisuće njih) potpisali su zajedničku izjavu u kojoj prosvjeduju protiv njegova privođenja, a tvrde kako je, zapravo cilj svega da istraga i tužiteljstvo dođu do podataka kojima raspolaže obrana, jer je slučaj Safronov na staklenim nogama. Odvjetnica Anastasija Samorukova kaže kako se ne sjeća da je dosad bilo ovako žestokog i brutalnog obračuna s odvjetnicima, ali kako se ovdje radi o tome da se Pavlova "makne sa slučaja Safronova". Pavlovljeva kolegica i njegova odvjetnica Jevgenija Smirnova kaže, pak, kako prenosi portal Newsru.com, da je Pavlov dobivao prijetnje iz FSB-a (ruska obavještajna služba, nasljednica KGB-a) te kako mu je istražitelj u slučaju Safronov Aleksandar Čeban osobno prijetio da "im ga je preko glave" te kako će "naći razlog da ga zaustave i ušutkaju".

Iz FSB-a su se žalili na Pavlova kako nije želio potpisati izjavu da neće u javnosti iznositi detalje oko slučaja Safronov, iako iz Komande 29 poručuju da takvu izjavu Pavlovu nisu nikada nudili na potpis. Osim toga, Pavlov je kazao kako FSB "ima plan" i priprema "lov na špijune i izdajnike". Odvjetnik Aleksandar Pihovkin smatra kako se Pavlovu onemogućava da vrši svoju profesionalnu dužnost te kako je ovom zabranom dovedeno u pitanje funkcioniranje neovisnosti pravosuđa, a Pavlovljeva kolegica Ana Stavickaja kako je sada najvažnije učiniti sve da Pavlov ostane Safronovljev odvjetnik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 10:29