SIPAO INFORMACIJE

Ugledni profesor iz Škotske odavao imena tajnih agenata lažnom ruskom špijunu: ‘Ja sam Ivan‘

‘Bili smo iznenađeni koliko je brzo postao voljan surađivati i otvoreno nam davati informacije‘
Edinburgh noću
 Jeff Dalton/Alamy/Alamy/Profimedia

Profesor sa Sveučilišta u Edinburghu uhvaćen je dok je lažnom ruskom špijunu davao imena osoba za koje tvrdi da su pripadnici zapadnih obavještajnih službi.

Paul McKeigue, profesor genetske epidemiologije i statističke genetike na Sveučilištu u Edinburghu, ujedno i član Radne skupine za Siriju, propagandu i medije, tri se mjeseca dopisivao s lažnim špijunom i odavao mu povjerljive informacije.

McKeigue je, između ostaloga, otkrio povjerljiv izvor, optužio jednog europskog novinara koji radi za medij u vlasništvu Kremlja da je antiruski infiltrator, priznao da je pokušao utjecati na proces suđenja dvojici sirijskih dužnosnika u Njemačkoj i tvrdio da je Sergej Krutskikh, prvi tajnik ruske misije pri UN-u u Ženevi, komunicirao s Random skupinom pomoću šifriranih poruka.

Radna skupina za Siriju, propagandu i medije akademska je organizacija koja objavljuje dokumente u kojima se pokušavaju osporiti zločini u Siriji pripisani predsjedniku Basharu al-Assadu.

Kako saznaje Times, McKeigue je lažnom špijunu dao još nekoliko imena britanskih novinara i bivših časnika tvrdeći da rade za MI6, tajnu obavještajnu službu Ujedinjenog Kraljevstva.

Ležerno se dopisujući putem e-maila s ruskim "špijunom", McKeigue nije ni slutio da iza toga stoji organizacija koja je htjela istražiti što točno Radna skupina priprema protiv njih.

Naime, Komisija za međunarodnu pravdu i odgovornost (Cija) je organizacija koja prikuplja dokaze iz Sirije kako bi ratni zločinci i mučitelji mogli pravno odgovarati za zločine.

Cija je načula da se Radna skupina priprema izvršiti neku vrstu napada na njihov rad, pa su odlučili otvoriti lažan e-mail račun i kontaktirati McKeiguea. Predstavili su se kao "Ivan", koji radi za rusku vladu u jednoj ruskoj ćeliji u Haagu.

"Bili smo iznenađeni koliko je brzo postao voljan surađivati i otvoreno nam davati informacije" izjavila je direktorica Cije za vanjske odnose Nerma Jelačić.

McKeigue i dalje tvrdi kako je većina podataka koje je iznio istinita.

Među kontroverznim stavovima u koje Radna skupina za Siriju, propagandu i medije vjeruje su, primjerice, da je humanitarna skupina Bijele kacige u sirijskom građanskom ratu masakrirala civile kako bi mogla snimiti tijela i lažno tvrditi da ih je ubio Assad. Također pokušavaju uvjeriti javnost da je Zapad smjestio Rusiji za trovanje Sergeja Skripalja, ruskog dvostrukog agenta.

"McKeigue je surađivao s osobom za koju je vjerovao da je ruski agent u svrhu potkopavanja pojedinaca i skupina koji dokumentiraju ratne zločine i zločine protiv čovječnosti u Siriji", rekao je odvjetnik specijaliziran za međunarodnu pravdu Toby Cadman: "Britanska tijela kaznenog progona sad će morati razmotriti ovo pitanje".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 23:57