KATASTROFA ZA MANJINE

Ugledni analitičar govori o stvarnim gubicima Rusa, spominje ulogu Srbije: ‘Evo što će Putina zbaciti s vlasti...‘

Putin će, kaže Jason Jay Smart, nastaviti pokušavati sakriti gubitke vojnika na način da će regrutirati građane koji etnički nisu Rusi

Ukrajinske snage pri oslobađanju Izjuma/Ilustracija

 Juan Barreto/AFP

Politički analitičar i specijalni dopisnik ukrajinskog lista Kyiv Post, Jason Jay Smart, ocijenio je u intervjuu za Al Jazeeru Balkans kako je ‘djelomična mobilizacija‘ katastrofa za etničke, vjerske i druge manjine koje žive u Rusiji, a čije se pripadnike većinom poziva u redove ruske vojske i šalje u Ukrajinu, dok ruski predsjednik Vladimir Putin skreće pažnju pravoslavnih Rusa s katastrofe u invaziji.

Na pitanje kako komentira odluku o ‘djelomičnoj mobilizaciji‘ te je li ona doista djelomična, Smart odgovara kako se Putinova odluka da organizira mobilizaciju zasniva na činjenici da je pretrpio značajne gubitke u Ukrajini. Procjenjuje se, kaže, da je Rusija izgubila više od 50.000 vojnika, u odnosu na izgubljenih 15.000 života tijekom 9-godišnje invazije Sovjetskog saveza na Afganistan, što je značajno doprinijelo kolapsu i raspadu SSSR-a.

Smatra da se doista radi o samo ‘djelimičnoj mobilizaciji‘ jer nisu ‘svi‘ za borbu sposobni muškarci dobili pozive te ocjenjuje da je Putin očajan - nema vojnu spremu koja je potrebna za pobjedu u Ukrajini, a rat Rusije protiv bilo koje zapadne ili istočne države je, ističe, trenutačno nemoguć.

Također, kako navodi, u Kremlju vlada prevelik strah da priznaju svojim stanovnicima kolika je zapravo potpuna katastrofa invazija na Ukrajinu. Putin će, procjenjuje, nastaviti pokušavati sakriti gubitke vojnika, pogotovo na način da će regrutirati građane koji etnički nisu Rusi te javno lagati koliko je Rusa poginulo.

Ističe da je Moskva od početka invazije pozvala u službu više vojnika iz redova etničkih i vjerskih manjina nego etničkih Rusa, a kada se uzme u obzir koliko su male te manjinske zajednice u Rusiji, gubici tisuća muškaraca mogli bi razoriti te zajednice. No, Putinov cilj je, kaže, da pravoslavni kršćani u Moskvi i Sankt Peterburgu ne misle na rat, odnosno da skrene njihovu pažnju od njega.

‘Putinu pogibija pravoslavnog Rusa i muslimana nije isto‘

Također, Putin, kako kaže, vjeruje da nije isto kada muslimani ginu u ruskom ratu od pogibija pravoslavnih Rusa u ratu. "Nevjerojatno loša kalkulacija Putina i njegovo kategoričko odbijanje da napusti Ukrajinu, stvorili su ozbiljne strahove diljem brojnih zajednica etničkih manjina u Rusiji. Ovaj rat će na kraju pridonijeti raspadu Rusije", navodi Smart, koji je zbog svog oporbenog djelovanja u Rusiji te rada u Ukrajini, Moldaviji, Kirgistanu, Kazahstanu i samoj Rusiji, proglašen 2010. godine doživotno nepoželjnom osobom u Rusiji, no i dalje surađuje s ruskom oporbom.

Kao primjer navodi prosvjede u Dagestanu - području s etničkom manjinom koja ima svoj jezik i islam kao religiju - koji su već, kako kaže, bili jako ozbiljni te se tamo vidjelo žestoko protivljenje moskovskim planovima da šalju dagestanske muškarce u pogibiju.

Ističe da su novoregrutirani ruski vojnici vrlo loše obučeni i nemaju oružja. "Šokantno je kako je regularna ruska vojska do sada bila loše pripremljena... Koliko su još slabije pripremljeni ovi regrutirani vojnici, naročito u zimu bez pravih uniformi i opreme, to će biti katastrofa za rusku vojsku", rekao je Smart te na upit kako ruske vlasti očekuju pobjedu ako nekoga regrutiraju, pošalju u borbu nakon tek mjesec dana obuke i bez adekvatne opreme i naoružanja, odgovara kako je realna slika ta da "Putina nije briga što će ti vojnici, većinom pripadnici manjina, poginuti".

Komentirajući odnose balkanskih država i Rusije, navodi kako službena Moskva daje sve od sebe da izazove tenzije na Balkanu, pogotovo preko Srbije.

"Srbija neprestano djeluje protiv interesa Ukrajine, Europske unije i sigurnosti svih na Balkanu. Kristalno je jasno kako se Rusija nada da bi tenzije s Kosovom, kao i između Srbije i Albanije, mogle biti distrakcija i skrenuti pažnju s rata u Ukrajini. No, unatoč katastrofalnom vodstvu srbijanske administracije tijekom ovog rata, ništa neće spriječiti međunarodnu podršku Ukrajini i jak, jedinstven odgovor na zaustavljanju Rusije", kaže Smart za Al Jazeeru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 20:02