PLAN IZ PAKLA

Ugledna obitelj organizirala beskućniku put u London da mu izvade bubreg: ‘Tretirali su me kao roba‘

Obitelj nigerijskog senatora organizirala put za beskućnika u London kako bi mu uklonili bubreg da bi ga dobila njegova kći

Ike Ekweremadu

 Philip Ojisua/AFP

Sonia Ekweremadu (25), kći nigerijskog senatora, pojavila se na sudu nakon što je optužena za trgovinu ljudima nakon što je beskućnika odvela u Ujedinjeno Kraljevstvo kako bi uzela njegov bubreg. Zajedno sa svojim ocem Ikeom Ekweremaduom (60), majkom Beatrice Ekweremadu (56) i liječnicom Obinnom Obetom (50), optužena je za udruživanje sa ciljem iskorištavanja druge osobe, prenosi Daily Mail.

Plan im je bio iskoristiti 21-godišnjaka između 1. kolovoza 2021. i 5. svibnja ove godine. Organizirali su putovanje iz Lagosa u London kako bi mu uklonili jedan bubreg. Na sudu je rečeno da Sonia ima bolest bubrega, a već neko vrijeme je na dijalizi. Tužitelji tvrde da je cilj zavjere bio uzeti muškarcu bubreg u njezinu korist.

Uhićeni su nakon što se mladić, koji je prije živio na ulicama Lagosa, pojavio u policijskoj postaji u Stainesu i tvrdio da je žrtva trgovine ljudima, a policajcima je rekao da je 20. veljače stigao u Veliku Britaniju te da je odveden u bolnicu Royal Free na pretrage, na koje nije pristao.

Nakon testova se, kako kaže, vratio u kuću u kojoj je boravio, a gdje su ga tretirali kao roba. No, pobjegao je i tri je dana proveo na ulici prije nego je otišao na policiju. Ike, odvjetnik i bivši zamjenik predsjednika nigerijskog Senata te njegova supruga Beatrice uhićeni su u Velikoj Britaniji 21. lipnja nakon što su iz Turske sletjeli na Heathrow. Supružnici su trenutačno u pritvoru, a na današnjem suđenju nisu se pojavili.

Beatrice je na ročištu u srpnju određena jamčevina, kao i Soniji, koja je puštena uz naknadu. Optuženi su se danas trebali izjasniti o tome jesu li krivi, ali se to nije dogodilo. Suđenje je odgođeno do 31. siječnja iduće godine, a održat će se u Old Baileyu.

Suđenje bi trebalo trajati četiri tjedna, a raspravom će presjedati sudac Visokog suda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 20:59