UKIDANJE MJERE

Udruga roditelja odgojitelja naprasno prekinula sastanak sa zagrebačkim vlastima, doznajemo što se dogodilo

Zagrebačka je vlast srezala naknadu od 4.850 kuna koju su roditelji troje i više djece primali do 15. godine života - na tisuću kuna.

Roditelji odgojitelji okupili pred Gradskim poglavarstvom, arhivska fotografija

 Marko Todorov/Cropix

Hrvatska udruga roditelja odgojitelja (HURO) u utorak je održala sastanak s predstavnicima gradske vlasti na temu nedavnog prijedloga izmjene mjere roditelj odgojitelj. Kako smo doznali od predsjednice udruge HURO Ane Marije Berbić Lacko, sastanak je upola prekinut jer su, umjesto zamjenice gradonačelnika Daniele Dolenec, predstavnici roditelja odgojitelja htjeli popričati s gradonačelnikom Tomislavom Tomaševićem koji nije bio prisutan.

- Tomašević je osobno predlagatelj izmjene te mjere i mi želimo da nas on primi jer je tema bitna za veliki broj ljudi – ispričala nam je Berbić Lacko.

Zagrebačka je vlast, podsjetimo, srezala naknadu od 4.850 kuna koju je 5.800 roditelja odgojitelja troje i više djece primalo do 15. godine života - na tisuću kuna. Zbog toga su pojedine majke odgojiteljice u petak došle ispred Uprave iskazati svoje nezadovoljstvo i zapaliti svijeću. Majke su uglavnom izrazile zabrinutost time gdje će naći zaposlenje nakon što su dugo bile na mjeri, ali i kako će djecu upisati u ionako pretrpane vrtiće.

Na sastanku su sudjelovali, osim Berbić Lacko, i odvjetnik udruge Marko Fak, demograf Stjepan Šterc i član udruge Davor Jantolek. Prije prekida sastanka, doznajemo, dogradonačelnica Dolenec izložila je predstavnicima udruge nekoliko mjera za roditelje odgojitelje. Među ostalim, da će Grad izgraditi četiri nova vrtića do kraja iduće godine, što je i predviđeno proračunom za 2022. predstavljenim u utorak, ali i da će socijalno ugroženiji roditelji imati pravo na još uvijek nedefiniratni paket socijalnih mjera.

- Iz toga smo zaključili da oni još uvijek ne znaju točno kako će pomoći tim roditeljima koje su, možemo to slobodno reći, na silu istjerali iz mjere – kaže Berbić Lacko iz HURO.

Na pitanje koji su točno zahtjevi predstavnika roditelja odgojitelja koje će iznijeti Tomaševiću na idućem sastanku, odgovara da prvo žele detaljniju analizu učinaka demografske mjere roditelja odgojitelja. Prema njima, iako je broj živorođene djece zbilja pao ispod osam tisuća, došlo je do povećanja broja treće djece rođene u obitelji za čak 30 posto.

- Mi ćemo inzistirati kod gradonačelnika da se napravi dubinska analiza te mjere na kojoj bi sudjelovali socijalni pedagozi, ginekolozi, demografi i ekonomisti – nabraja Berbić Lacko. Osim toga, gradonačelniku će predstaviti i pravni aspekt priče u koji nije htjela detaljnije ulaziti. Prema mišljenju Marka Faka, pravnika udruge, ima temelja da su korisnici mjere u pravu. Ako bi odluka u ovom sadržaju u kojem je sada prošla skupštinu, postoji mogućnost da bi bila utuživa, tvrde iz udruge.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 21:36