HUMANITARNA AKCIJA

Udruga Dobro dobrim i Veleposlanstvo Ukrajine u RH prikupljaju sredstava za razminiranje Ukrajine

Procjenjuje se da je 197 tisuća kilometara četvornih, odnosno 32 posto ukrajinskog teritorija, kontaminirano eksplozivnim napravama

Akcija deminiranja

 Međunarodni Koordinacijski Centar Za Pitanja Humanog Razminiranja/Ministarstvo Unutarnjih Poslova Ukrajine

Procjenjuje se da je 197 tisuća kilometara četvornih, odnosno 32 posto ukrajinskog teritorija, kontaminirano eksplozivnim napravama. Udruga Dobro dobrim (DoDo) u suradnji s Veleposlanstvom Ukrajine u RH pokrenula je humanitarnu akciju "Zemlja bez mina: spasimo živote u Ukrajini" s ciljem prikupljanja sredstava za nabavu opreme i strojeva za razminiranje.

Akciju su predstavili 24. kolovoza, točno šest mjeseci od početka rata, a ujedno i na Dan neovisnosti Ukrajine.

- Ne postoji vrsta mine koja nije razasuta po Ukrajini - rekao je predsjednik udruge DoDo Senad Palić.

Ukrajinska državna služba za hitne slučajeve fotografirala je nađene eksplozive i bombe ostavljene u kućama i po dvorištima.

- Ne znam s kakvim to ludilom graniči da se obitelj vrati u kuću, otvori ormarić i eksplodira. Skrivaju ih pod leševima i igračkama - dodao je Palić.

image

Radovan Žepec, Vasilj Kirilič i Senad Palić

Ranko Suvar/Cropix

Pirotehničarskim jedinicama za razminiranje Ukrajine potrebno je 80 operativnih i pirotehničkih vozila za transport osoblja i opreme, po 40 lakših i 40 težih vozila za prijevoz eksplozivnih uređaja, 10 strojeva za razminiranje, 10 komada opreme za detektiranje te zaštitna oprema za pirotehničare.

Iz udruge se nadaju skupiti sredstva za barem jedan ili dva stroja te nešto opreme za pirotehničare.

Dosad je detektirano 178.487 eksplozivnih sredstava od istoka do zapada Ukrajine, a detonirano ih je 22.677.

Autor videa: Međunarodni koordinacijski centar za pitanja humanog razminiranja pri Ministarstvu unutarnjih poslova Ukrajine

Najugroženije oblasti su Žitomirska, Kijevska, Černihivska, Sumska, Harkivska, Luhanska, Donetska, Zaporiška, Hersonska i Mikolajivska.

- Tražim riječi i u moru riječi mislim da je najveća: hvala. Hvala Hrvatskoj, Hrvaticama i Hrvatima koji su prihvatili više od 21 tisuću Ukrajinaca. Ministar (unutarnjih poslova Davor) Božinović rekao mi je da se Hrvatska razminirava već 26 godina i da još to traje - rekao je ukrajinski veleposlanik Vasilj Kirilič i napomenuo da isto čeka njegovu domovinu.

image

Radovan Žepec, Vasilj Kirilič i Senad Palić

Ranko Suvar/Cropix

Ukrajinskim deminerima može se pomoći uplatom na račun HR6323600001503131218 ili pozivom na broj 060 9005 (cijena poziva je 6,25 kuna).

- Svaka kriza traži upravljanje, razvijanje procedura za načine kako pomoć poslati onome tko je najugroženiji. Nakon početka rata u Ukrajini, stvorili smo civilno društvo za prikupljanje svih potrepština koje nedostaju. Do sada su naši volonteri obavili 74 transporta i bili u 40-ak gradova od Lavova do Harkiva. Trenutni fokus je na stradalnike i djecu koji su najveće žrtve rata. S Infobipom radimo na drugom transportu potrepština za dječje domove - pričao je dopredsjednik udruge Radovan Žepec o prijašnjim i aktualnim akcijama koje DoDo provodi za pomoć Ukrajini. S radom su počeli još za vrijeme zagrebačkog potresa.

- Radovan je spominjao kako je ovo mala udruga. Nema tu dimenzija je li mala ili velika. Hrvatska je mala zemlja, ali je dala veliku podršku velikoj zemlji Ukrajini. Druge veće udruge nisu toliko dale. Ne čeka neke zahvale, zahvala je u njihovim srcima i od Boga. Ovo što radite za Ukrajinu i Ukrajince, to je život vaš i nešto što nas ujedinjuje. Jači smo kad smo solidarniji - nadovezao se na njega Kirilič.

image
Ranko Suvar/Cropix

Citirao je Ivana Gundulića i Marka Marulića te rekao kako se na teritoriju Ukrajine ne brani samo njegova domovina, već i sloboda, demokracija i Europa.

Na medijskoj konferenciji novinar ga je pitao boji li se urušavanja solidarnosti i sloge EU pošto analitičari spekuliraju o Putinovoj taktici iscrpljivanja europske solidarnosti s obzirom na cijene energenata i nadolazeću zimu.

- Poštovani prijatelju, ne smijemo se bojati. Ako ćemo se bojati nećemo uspjeti. Moramo biti solidarni - odgovorio mu je Kirilič.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 17:54