CENZURA MEDIJA

Udar na novine u kojima radi poznata proturatna prosvjednica: Rusija blokirala stranicu Die Welta

U Die Weltu radi i ruska novinarka Marina Ovsjanikova, poznata diljem svijeta po svom proturatnom prosvjedu na televizijskom prijenosu uživo

Marina Ovsjanikova

 AFP

Moskovske vlasti blokirale su web stranicu Die Welta, velikih njemačkih dnevnih novina koje vijesti o ratu u Ukrajini objavljuju i na ruskom jeziku.

Korisnici interneta u Rusiji stranici Die Welta ne mogu pristupiti od subote, stoji u registru ruskog tijela za nadzor medija Roskomnadzor.

Ovaj potez uslijedio je nakon zahtjeva Ureda državnog odvjetništva, a za njega nije dano nikakvo obrazloženje.

Die Welt je nakon početka ruske invazije Ukrajine počeo objavljivati vijesti na ruskom pod naslovom "Rat u Ukrajini".

Ove dnevne novine objavile su vijest o nedostupnosti njihove stranice u Rusiji s oznakom “cenzura medija”:

Obračun s nezavisnim medijima

U Die Weltu radi i ruska novinarka Marina Ovsjanikova, poznata diljem svijeta po svom proturatnom prosvjedu na televizijskom prijenosu uživo.

Ovsjanikova je u ožujku uletjela u studio središnjeg dnevnika Prvog kanala, s natpisom na kojem je pisalo: "Zaustavite rat. Ne vjerujte propagandi. Ovdje vam lažu."

Moskva je invaziju na susjednu Ukrajinu započela u veljači, no strogi ruski zakoni nalažu da se rat opisuje isključivo kao “specijalna operacija”.

Rusija se na sličan način obračunala i s nezavisnim medijima, zbog čega su brojne stranice prestale s radom. Zbog pritiska, mnogi su kritični mediji potpuno zaustavili svoje izvještavanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 15:51