OBRAČUN

Udar kineske komunističke partije na influencere neki nazivaju ‘Kulturnom revolucijom 2.0‘

Ovo dolazi uslijed sve većeg pritiska Komunističke partije Kine na sve aspekte društva
Xi Jinping
 Shen Hong/AFP

Članovi kineske zabavne industrije sudjelovali su na prigodnom simpozijumu ovog utorka u Pekingu. Na domjenku, koje se održavalo pod geslom "Voli partiju, voli zemlju, promiči moralnost i umjetnost" koji su pohodili više pozicionirani članovi vladajuće komunističke partije, predstavilo je nove regulacije za industriju zabave.

Celebrityjima i drugim javnim ličnostima, kao što su influenceri, rečeno je da se od njih očekuje moralnost, kako privatna tako i javna, uslijed sve većeg vladina uplitanja u kulturni sektor, piše Guardian.

Simpozij je govorom otvorio čelnik kineskog regulatora za emitiranje - Nacionalne radio-televizijske administracije, a poruka za ljude iz televizijskog, radijskog i online zabavnog sektora je bila da se drže društvene etike, osobnog morala i obiteljskih vrednota. Kako javljaju državni mediji, svi prisutni morali su obećati da će "svjesno napustiti inferiorni vulgarni i kičasti ukus te će se svjesno boriti protiv dekadentnih ideja štovanja novca, hedonizma i ekstremnog individualizma".

U posljednjih nekoliko tjedana, vlasti u Kini su zabranile neke reality showove, ograničili su fan-kulturu društvenih medija te naredili emiterima da se odupru "abnormalnoj estetici" te "ljudima koji se ponašaju ženskasto". Posebno su im na meti "vulgarni influenceri i zvijezde propalog morala", kako su to državni mediji priopćili.

Publici su se obraćali renomirani glumci, redatelji i dramaturzi koji su bili puni hvale za nove regulacije.

Ovo dolazi uslijed sve većeg pritiska sveprisutne partije na sve aspekte društva. Tehnološki sektor je podvrgnut brojnim regulacije kineskih vlastodržaca, a po džepu je udaren i milijarder Jack Ma, osnivač Alibabe. Online gaming je također dobio direktivu da se ograniči i zabrani za mlađe od 18 godina u količinama većima od tri sata tjedno, zbog navodnog negativnog utjecaja na mladež, dok su društvene mreže dobila naputak da isprave kaos u fan-krugovima tako što će prestati rangirati ljude i kulturne proizvode po popularnosti.

Nekoliko poznatih iz domene kulture našlo se na meti posljednjih tjedana. Glumac Zhen Shuang dobio je kaznu za izbjegavanje plaćanja poreza 'tešku' 46 milijuna eura, dok je glumica i ambasadorica branda Fendi Zhao Wei 'zaradila' micanje radova s popularnih zabavnih platformi. Osim nje, sličnu sudbinu takozvane de-platformizacije dobio je i glumac Zhang Zhehan, nakon što su objavljenje stare fotografije njega u Japanu, u kontroverznom hranu Yasukuni u kojem se štuju duhova japanskih vojnika koji su poginuli u službi cara, među njima i nekih koji su osuđeni za ratne zločine u II svjetskom ratu.

Mnogi zapadnjački mediji nazvali su ovo Kulturnom revolucijom 2.0, što je referenca na pokret Mao Zedonga iz 1966. koji je rezultirao nacionalnom tragedijom, stotinama tisuća, a prema nekim procjenama i više milijuna mrtvih. Ovoga puta 'žrtve' se zasad ne broje u tolikim razmjerima, dapače, čini se da život još nitko nije izgubio, ali su mnogi ostali bez prisutnosti na platformama koje su im zbog njihove popularnosti donosile ozbiljan novac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 18:28