OSUĐENA NA 20 GODINA

Učiteljica koja je postala ISIS-ov monstrum: ‘Moja majka je čudovište koje uživa mučiti djecu radi seksualnog užitka‘

Njezin sin pričao je o godinama fizičkog, emocionalnog i seksualnog zlostavljanja

Allison Fluke-Ekren

 /Policija Alexandrije

Američka učiteljica iz Kansasa koja je priznala da je podržavala terorističku organizaciju Islamska država, te da je obučavala ženki bataljun ISIS-a kako se boriti s puškama i koristiti eksplozivom, osuđena je u utorak na 20 godina zatvora.

Allison Fluke-Ekren (42), rođena u Lawrenceu u Kansasu, u lipnju je priznala da je podržavala ISIS, a tijekom osam godina u Libiji, Iraku i Siriji počinila je teroristička djela i u SAD-u planirala napade s masovnim žrtvama, tvrdili su tužitelji. Tužitelji su smatrali i kako maksimalnih 20 godina zatvora ne bi bilo dovoljna kazna za sva počinjena djela, ali da bi se takva kazna trebala izreći.

Njezini odvjetnici pozvali su sutkinju Leonie Brinkemu da joj odredi manju kaznu zbog traume i gubitka koji je doživjela. Objasnili su kako su trojica njezinih muževa i dvoje djece umrli u Siriji te da pati od posttraumatskog stresnog poremećaja. Tvrdili su i da je prestala s nasiljem kada je u svibnju 2019. napustila ISIS.

Optužbe za zlostavljanje vlastite djece

U Siriji je služila kao čelnica vojnog bataljuna ISIS-a sastavljenog isključivo od žena te je obučavala žene i djecu za korištenje jurišnih pušaka AK-47, granata i samoubilačkih pojaseva u ime ISIS-a, priznala je. Obučila je više od stotinu žena i djevojčica od 10 godina.

Osim optužbi za terorizam, tužitelji su tijekom istrage otkrili da su je njezin najstariji sin i kći optužili da ih je fizički i seksualno zlostavljala dok su bili djeca.

- Allison Fluke-Ekren isprala je mozak mladim djevojkama i trenirala ih da ubijaju. Urezala je put teroru, gurajući vlastitu djecu u nesagledive dubine okrutnosti, fizički, psihički, emocionalno i seksualno ih zlostavljajući - rekao je prvi pomoćnik američkog državnog odvjetnika u dopisu.

No, Fluke-Ekren je odbacila optužbe o zlostavljanju te ih je nazvala netočnima, pretjeranima i potpuno lažnima, naveli su njezini odvjetnici.

Otac i djed služili u američkoj vojsci

Fluke-Ekren je odrasla na farmi u Overbrooku u Kansasu. Njezin je djed služio u mornarici tijekom Drugog svjetskog rata, a otac je služio u vojsci u Vijetnamu, istaknuli su tužitelji.

Zatrudnjela je sa 16 godina i 1996. godine udala se za svog prvog muža, Jamesa Flukea. Imala je sina i kćer s njim prije nego što se razvela 2002. Fluke ju je, kako navode tužitelji, nazvao varalicom i rekao vlastima da s njom nešto nije u redu. Jedna od njezinih kćeri navela je da je Allison mučila njezinog brata iz zabave i pokušala ga utopiti u ledenom jezeru, kako stoji u sudskim dokumentima.

Njezin sin, koji nije imenovan u sudskim dokumentima, pričao je o godinama fizičkog, emocionalnog i seksualnog zlostavljanja. Gušila ga je do besvijesti, zaključavala u tijesnim prostorima dok ne bi izvršio nuždu po sebi i sipala mu sol ili kemikalije u rane, rekao je.

- Moja majka je čudovište koje uživa mučiti djecu radi seksualnog užitka, vrlo vješto manipulira i iskorištava ljude - rekao je njezin sin.

Osim što je mučila sina, mučila je i ostalu djecu. Kći je izjavila da ju je kao šestogodišnjakinju u Egiptu toliko snažno udarala da bi joj na obrazu ostao otisak majčinih prstiju u obliku modrice, stoji u sudskim zapisima.

Njezini odvjetnici kažu da nisu imali vremena ni sredstava suprotstaviti se optužbama.

- Ona žestoko poriče optužbe za zlostavljanje i mnoge karakterizacije nje u ovim odlomcima te ističe da njezina obitelj nije podnijela nikakve pritužbe protiv nje, rekli su njezini odvjetnici. Među točkama koje su iznijeli je i ona u kojoj se prisjeća da je njezin otac bio distanciran od nje te da ju je često osuđivao, a da je njezina majka patila od teške depresije.

Iz SAD-a navodno pobjegla zbog duga

Allison je raskinula sa SAD-om nakon što je završila diplomski i postdiplomski studij te se preselila na Bliski istok. Svog drugog supruga Volkana Ekrena upoznala je i prešla na islam tijekom studija biologije na Sveučilištu u Kansasu. Nakon što je diplomirala u prosincu 2006., predavala je matematiku i biologiju u školi u Wichiti, a nakon toga je u lipnju 2007. započela diplomski studij na Earlham Collegeu u Indiani.

Preselila se s djecom i Ekrenom u Kairo u Egiptu 2008. godine. Na kraju je s njim imala još šestero djece. Njezin otac, maćeha i tada 11-godišnji sin rekli su da je pobjegla iz SAD-a kako bi izbjegla otplatu studentskih dugova koji sada iznose ukupno 86.817 dolara.

Na terorističkoj sceni pojavila se nakon napada u Libiji 11. rujna 2012. na urede američke vlade u Bengaziju, u kojem su ubijena četiri Amerikanca. Dok je boravila u Siriji 2014. rekla je jednom svjedoku da želi detonirati vozilo puno eksploziva u američkom trgovačkom centru. Također je govorila o bombardiranju američkog fakulteta na Srednjem zapadu, no ti napadi se nikada nisu dogodili.

U veljači 2017. stvorila je vojni bataljun žena pod nazivom Khatiba Nusaybah, kako bi naučila žene rukovanju oružjem u svrhu obrane Raqqe u Siriji.

Buran privatni život i tragedije

U napadima je izgubila tri supružnika. Ekren, šef snajperista u ISIS-u, ubijen je u američkom zračnom napadu 2016. godine u Tel Abyadu u Siriji, prema sudskim zapisima. Njezin treći suprug, Mohammed Zafer, pripadnik ISIS-a iz Bangladeša koji se specijalizirao za bespilotne letjelice, ubijen je u zračnom napadu 2016. u Raqqi u Siriji. S njim je imala troje djece. Njezin četvrti suprug, Mohammed Doe, još jedan pripadnik ISIS-a iz Bangladeša odgovoran za obranu Raqqe, poginuo je tamo boreći se 2018.. Odvjetnici su naveli da su je Ekren i Doe emotivno zlostavljali i manipulirali njezinim osjećajima.

Optužbe za međunarodni terorizam protiv žena iznimno su rijetke, prema stručnjacima, jer muškarci dominiraju skupinama kao što su Al-Qaida, Islamska država Iraka i Levanta te srodnim skupinama u Pakistanu, Afganistanu i drugdje u svijetu.

No, desetak slučajeva američkih državljana ili stalnih stanovnika tijekom posljednjeg desetljeća otkrilo je da su žene odbacile tradicionalne uloge te počele obučavati druge za korištenje puške i eksploziva, a čak su i ubijale.

Nakon smrti četvrtog supruga Allison je napustila ISIS, u svibnju 2019., prema riječima njezinih odvjetnika. Prokrijumčarena je s teritorija pod kontrolom ISIS-a, posvetila se odgoju svoje djece i udala se za svog petog muža, Mahmooda Mustafu, Sirijca koji nije pripadnik ISIS-a, tvrde njezini odvjetnici. Radila je za nevladinu organizaciju i predavala u školi za oko 50 djece, koja je otvorena u siječnju 2020. u Qobassinu u Siriji.

Nakon što se rastala od Mustafe, pokušala se predati lokalnoj policiji u ljeto 2021. Uhićena je dva tjedna kasnije i zadržana u pritvoru sedam mjeseci prije nego što je prebačena u SAD u siječnju 2022.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 16:12