RAT U UKRAJINI: UŽIVO

‘Ubrzavamo proizvodnju najmoćnijih sredstava za uništavanje. Naš neprijatelj nije samo u Kijevu. On je u Europi, Sj. Americi, Japanu...‘

Ključne događaje 291. dana ratnih zbivanja u Ukrajini pratimo iz minute u minutu

Dmitrij Medvedev

 Mikhail Metzel/Afp

Gajdaj: Ukrajinci su pogodili hotel u kojem je bila skupina Wagner

Visoki dužnosnik u istočnoj Ukrajini rekao je u nedjelju da su ukrajinske snage napale hotel u kojem su bili smješteni članovi ruske privatne vojne skupine Wagner, ubivši mnoge od njih.

Ovu informaciju iznesenu u intervjuu Serhija Gajdaja, guvernera regije Luhansk pod ruskom okupacijom, Reuters nije mogao provjeriti.

Gajdaj je rekao u intervjuu za ukrajinsku televiziju da su snage u subotu izvele napad na hotel u gradu Kadiivka, zapadno od glavnog središta regije Luhanska. Na fotografijama objavljenim na Telegramu vidi se ruševina zgrade.

On je ustvrdio da se "tamo nalazio Wagnerov stožer". "Veliki broj onih koji su bili tamo je poginuo."

Rusko ministarstvo obrane nije bilo odmah dostupno za komentar.

Gajdaj nije iznio broj žrtava, ali je rekao da su oni koji su preživjeli bili suočeni s neadekvatnom medicinskom skrbi.

"Siguran sam da će najmanje 50 posto onih koji su uspjeli preživjeti umrijeti prije nego što dobiju medicinsku pomoć", rekao je. "To je zato što su čak i u našoj regiji Luhanska ukrali opremu."

Neki ukrajinski mediji citirali su lokalne dužnosnike koji su rekli da je hotel zatvoren već neko vrijeme.

Wagner je paravojna skupina koja ima bliske veze s Kremljom. Poznato je da se njezine snage bore u dijelovima Ukrajine, a također su raspoređene u nizu afričkih zemalja.

Ukrajina je u nedjelju preuzela odgovornost za niz raketnih napada tijekom vikenda na zapovjedne točke i skladišta na teritoriju pod ruskom okupacijom. Međutim, ruske snage su također pokrenule niz napada u nedjelju.


Luka Odesa izvan funkcije nakon ruskih napada na energetska postrojenja

Ukrajinska luka Odesa nije u funkciji u nedjelju nakon niza ruskih napada dronom na energetski sustav, rekao je ministar poljoprivrede Nikola Solski, ali ne očekuje prekide u izvozu žitarica.

Promet se i dalje odvija preko druge dvije luke - Čornomorsk i Pivdenji - koje također imaju dopuštenje za izvoz žitarica iz Ukrajine prema rusko-ukrajinskom sporazumu, rekao je.

"Čornomorsk sada radi s 80 posto kapaciteta", rekao je Solski.

Više od 1.5 milijuna ljudi u južnom ukrajinskom gradu Odesi ostalo je bez struje nakon ruskih napada bespilotnim letjelicama na infrastrukturu za proizvodnju električne energije, rekao je predsjednik Volodimir Zelenskij u video obraćanju u subotu.

Luka Odesa sada je izvan funkcije jer generatori još nisu ukopčani, a izvoz žitarica nastavlja se preko drugih dviju luka, rekao je Solski. "Problemi postoje, no nijedan od izvoznika ne spominje prekid isporuka. Luke se koriste alternativnim izvorima energije".

Moskva od listopada gađa ukrajinsku energetsku infrastrukturu raketama i bespilotnim letjelicama, a Kijev je u petak priznao da je svaka termoelektrana i hidroelektrana u zemlji oštećena.

Pokrajinske vlasti Odese rekle su da će struja za kućanstva biti ponovno uspostavljena "idućih dana", no cjelovita obnova mreža potrajat će i do dva ili tri mjeseca.

Ukrajina je jedna od najvećih svjetskih izvoznica kukuruza i pšenice, ali njezin izvoz je u velikom padu zbog ruske agresije.

Nakon gotovo šestmjesečne blokade izazvane ruskom invazijom, krajem srpnja omogućen je izvoz žitarica iz triju luka na Crnom moru u području Odese prema dogovoru Moskve i Kijeva postignuttom uz posredništvo Turske i Ujedinjenih naroda.

Kijev je zasebno pokušao dogovoriti proširenje sporazuma na druge luke, za sada bezuspješno.

Tri luke uključene u sporazum o izvozu žitarica - Odesa, Čornomorsk i Pivdenji - zajedno imaju kapacitet za otpremu do tri milijuna tona žita na mjesec.

Ukrajina je nastojala uključiti i luke u južnoj regiji Mikolajiv, preko kojih je do ruske agresije otpremano 35 posto ukrajinskog izvoza žita.

Mikolajiv je drugi najveći terminal za izvoz žita prema podacima iz 2021. godine, pa bi uključenje te luke omogućilo daleko veći izvoz žitarica i uljarica.

Izvoz žitarica iz Ukrajine u prvih osam dana u prosincu pao je na 1,09 milijuna tona, što je 47,6 posto manje u odnosu na razdoblje godinu dana prije rata, prema podacima ministarstva poljoprivede.


Kremlj: Europa je svoju ovisnost o ruskom plinu trampila za američki LNG

Europa je svoju ovisnost o ruskom plinu jednostavno zamijenila za ovisnost o ukapljenom prirodnom plinu (LNG) iz Sjedinjenih Država i dok ona gubi milijarde, SAD ih zarađuje, rekao je u nedjelju glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

Zemlje članice Europske unije održale su u subotu hitan sastanak u pokušaju da dogovore gornju granicu cijene plina za sastanak ministara energetike u utorak, no čini se da se još razilaze.

Europska težnja da se otarasi ovisnosti o ruskom plinu "apsurdna" je i "suluda", smatra Peskov kako prenosi novinska agencija RIA.

"Svoju ovisnost su samo zamijenili prelazeći s ruskog plina na američki prirodni ukapljeni plin", citira RIA izjavu glasnogovornika Kremlja za državnu televiziju.

U stvari, ovisnost se nastavlja, samo s "manje reciprociteta", ocijenio je Peskov.

"I sada Europljani gube milijarde eura svaki dan, a Washington te milijarde zarađuje u dolarima", zaključio je.


Britanski ministar: Mirovni pregovori ne smiju biti paravan za rusko naoružavanje

Bilo kakvi mirovni pregovori u Ukrajini ne smiju biti paravan za rusko ponovno naoružavanje, rekao je britanski ministar vanjskih poslova James Cleverly u nedjelju, dodavši da nije vidio naznake da će Moskva ući u pregovore u dobroj vjeri.

Cleverly je ponovio da bi Ukrajina trebala postavljati uvjete za eventualne mirovne pregovore iako bi Britanija htjela da se oni ostvare "radije ranije nego kasnije".

"Bilo kakvi pregovori moraju biti stvarni, moraju biti značajni, ne mogu biti samo smokvin list za rusko ponovno naoružavanje i daljnje novačenje vojnika", rekao je Cleverly za Sky News.

"Ne vidim ništa što dolazi s ruske strane što bi me uvjerilo da [ruski predsjednik] Vladimir Putin ulazi u te pregovore u dobroj vjeri. Šira retorika je i dalje veoma ratoborna", dodao je Cleverly.


Medvedev: Moskva ubrzava proizvodnju ‘najmoćnijeg‘ oružja"

Bivši ruski predsjednik i sadašnji drugi čovjek u ruskom vijeću za sigurnost Dmitrij Medvedev rekao je u nedjelju da Moskva proizvodi "najmoćnija sredstva razaranja" temeljena na "novim načelima", prijeteći njegovom upotrebom protiv Zapada.

“Naš neprijatelj nije samo u vladi Kijeva. On je također u Europi, Sjevernoj Americi, Japanu, Australiji, Novom Zelandu i drugim mjestima odanima nacistima našeg vremena”, napisao je Medvedev.

"Zbog toga intenziviramo proizvodnju najmoćnijih sredstava za uništavanje, uključujući i onih temeljenih na novim principima", napisao je u poruci u nedjelju rano ujutro na Telegramu.

Nije iznio detalje o "novim principima", ali je očito mislio na nove generacije hipersoničnog oružja na kojima Rusija radi posljednjih godina, napisao je Afp.

Prijetnja nuklearnog rata vratila se nakon početka ruske invazije na Ukrajinu u veljači, naglašavajući eroziju globalne sigurnosne arhitekture koja datira iz hladnog rata, dodaje agencija.

Ruski vojni neuspjesi posljednjih mjeseci potaknuli su strahove da Moskva razmatra korištenje svog nuklearnog arsenala kako bi preokrenula trend.

Ovaj je tjedan ruski predsjednik Vladimir Putin rekao da je to oružje "sredstvo obrane" namijenjeno "odmazdi".

U petak je također iznio mogućnost da Rusija modificira vojnu doktrinu uvođenjem mogućnosti preventivnog udara radi razoružavanja neprijatelja.

Američki State Department osudio je te najnovije izjave, rekavši da je "svaka rasprava o nuklearnom oružju, koliko god zamagljena bila, apsolutno neodgovorna".


Ukrajinci napadaju strateški važan okupirani grad: ‘Ako padne, srušit će se cijela linija sve do Hersona‘

Ukrajina je napala okupirani Melitopolj, strateški smješten grad na jugoistoku zemlje, prenijeli su u nedjelju ukrajinski i ruski izvori.

Rusi su izvijestili da je raketni napad ubio dvije osobe, dok je gradonačelnik u egzilu rekao da su ubijeni deseci "osvajača".

Promoskovske vlasti u tom području kažu da su u raketnom napadu ubijene dvije osobe i 10 ih je ozlijeđeno, dok gradonačelnik u egzilu Ivan Fedorov kaže da su ubijeni deseci "osvajača".

Fedorov tvrdi da je u napadu pogođena crkva koju su Rusi pretvorili u točku okupljanja.

Savjetnik ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog kaže da je grad Melitopolj ključan za obranu juga.

"Ako (grad) padne, srušit će se cijela linija sve do Hersona", ustvrdio je u videointervjuu na društvenim mrežama.

Reuters nije mogao neovisno provjeriti izvješća o napadima ili smrtnim slučajevima.


EU zabrinuta zbog turskih veza s Rusijom

Europska unija zabrinuta je što Turska održava bliske veze s Rusijom unatoč ratu u Ukrajini i strogim sankcijama zapada protiv Moskve, piše u nedjelju njemačka agencija dpa.

Sve dublje gospodarske veze između Turske i Rusije "razlog su za veliku zabrinutost", rekao je šef diplomacije EU-a Josep Borrell u pismu Europskom parlamentu, objavila je u nedjelju njemačka medijska grupa Funke.

Drugi razlog za zabrinutost predstavlja nastavak turske politike da se "ne pridružuje restriktivnim mjerama protiv Rusije", koje je uvela Unija, stoji u pismu.

Borrell je istaknuo da EU i Turska čine carinsku uniju, koja dozvoljava slobodni protok roba, koje mogu biti korištene i u civilne te vojne svrhe. Važno je da Turska Rusiji ne ponudi bilo kakav način da zaobiđe sankcije, upozorio je Borrell.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan namjerava u nedjelju razgovarati s ruskim i ukrajinskim kolegama kako bi raspravio "jačanje" sporazuma Ujedinjenih naroda o crnomorskom koridoru za žito.

Do telefonskih poziva s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim dolazi usred dugotrajnih problema vezanih uz srpanjski sporazum, u kojemu su posredovali UN i Turska.

Sporazum, nedavno produžen do sredine ožujka, dozvoljava izvoz ukrajinskog žita kroz crnomorski koridor.


Oko 1,5 milijuna ljudi u Odesi ostalo bez struje

Više od 1,5 milijuna ljudi u južnom ukrajinskom gradu Odesi ostalo je bez struje nakon ruskih napada bespilotnim letjelicama na infrastrukturu za proizvodnju električne energije, rekao je predsjednik Volodimir Zelenski u videoobraćanju u subotu.

Sva nekritična infrastruktura u ukrajinskoj luci Odesi ostala je bez struje nakon što je Rusija iranskim bespilotnim letjelicama pogodila dva energetska pogona, rekli su dužnosnici u subotu i dodali kako bi popravak štete mogao potrajati mjesecima.

U videoobraćanju, Zelenski je izjavio da postoji velik manjak u proizvodnji električne energije.

Moskva od listopada u velikim valovima gađa ukrajinsku energetsku infrastrukturu raketama i bespilotnim letjelicama, a Kijev je u petak priznao da je svaka termoelektrana i hidroelektrana u zemlji oštećena.

Regionalna uprava izvijestila je da bi ljudi koji se u svojim domovima oslanjaju isključivo na električnu energiju trebali otići. Dužnosnici su rekli da su ruski napadi pogodili ključne dalekovode i opremu u ranim satima u subotu.

"Prema preliminarnim prognozama, trebat će puno više vremena da se obnove energetski objekti u regiji Odese nego nakon prethodnih napada", rekla je uprava.

"Ne govorimo o danima, nego o tjednima, a moguće i dva do tri mjeseca", stoji u objavi na Facebooku.

Kijev kaže da je Rusija lansirala stotine bespilotnih letjelica Shahed-136 iranske proizvodnje na ciljeve u Ukrajini i opisuje napade kao ratne zločine i zbog njihova razarajućeg učinka na civilne živote. Moskva tvrdi da su ciljevi vojno opravdani.

Ured ukrajinskog glavnog tužitelja rekao je da su dvije elektrane u regiji Odese pogođene bespilotnim letjelicama Shahed-136.

Ukrajinske oružane snage objavile su na Facebooku da je 15 bespilotnih letjelica poslano na ciljeve u južnim regijama Odesi i Mikolajivu te da ih je deset srušeno.

Teheran niječe da Moskvu snabdijeva bespilotnim letjelicama. Kijev i njegovi zapadni saveznici tvrde da je to laž.

Odesa, najveći ukrajinski lučki grad, imala je više od milijun stanovnika prije ruske invazije 24. veljače.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 03:36