TERORISTIČKI ČIN

Ubojicu britanskog političara snimile kamere: ‘Ti videozapisi pretvorili su ga iz popularnog učenika u ekstremista‘

Ubojičin otac, bivši savjetnik u uredu premijera Somalije, prezire teroriste, a džihadisti su mu u domovini svojedobno prijetili smrću
Ali Harbi Ali
 Screenshot/YouTube

Islamističkog terorista Alija Harbija Alija (25), osumnjičenog za ubojstvo konzervativnog političara Sir Davida Amessa, snimile su nadzorne kamere u sjevernom Londonu samo nekoliko sati prije nego što je nožem nasmrt izbo 69-godišnjeg političara.

Snimka je nastala u petak ujutro ispred robne kuće na Highgate Roadu i na njoj se vidi kako Ali hoda ulicom s ruksakom na leđima i sunčanim naočalama na licu. Ali, koji živi svega nekoliko ulica dalje, u to vrijeme navodno je hodao do željezničke stanice Gospel Oak. Policija trenutačno istražuje njegovo kretanje u satima koji su prethodili napadu i provjerava je li se terorist ukrcao na vlak u Gospel Oaku kako bi otputovao u Leigh-on-Sea, gdje je Sir David Amess gostovao na skupu svoje izborne jedinice u metodističkoj crkvi Belfairs u Essexu.

Ubijeni političar u petak popodne izboden je 17 puta, a bivši prijatelji Harbija Alija kažu kako se 25-godišnjak radikalizirao gledajući YouTube videozapise osuđenog propovjednika mržnje Anjema Choudaryja.

- Ti videozapisi pretvorili su Alija iz popularnog učenika u ekstremista. Dodatno se radikalizirao, postao je još veći vuk samotnjak tijekom lockdowna - rekli su bivši prijatelji o mladiću, britanskom državljaninu somalskog podrijetla, koji je odrastao u Croydonu s majkom, dvije sestre i bratom.

Policija također istražuje je li Sir David izabran kao žrtva zbog svoje podrške Kataru, koji je na kontroverzan način vršio utjecaj na Somaliju, domovinu ubojičina oca diplomata.

Daily Mail piše kako je Alijeve ekstremističke stavove među prvima uočio njegov učitelj prije najmanje pet godina, nakon čega je problematični mladić upućen na službeni tečaj deradikalizacije - baš u to vrijeme Ali se i otuđio od roditelja te preselio k tetki i njezinim sinovima u sjeverni London. Roditelji su mu se rastali dok je bio dijete, a otac se vratio u Somaliju. Jedan susjed, koji poznaje obitelj dvadeset godina, rekao je kako je Ali govorio da želi postati liječnik, da je polagao ispite i izgledao "zapadnjački".

U ponedjeljak se saznalo i da Alijev otac, Harbi Ali Kullane, prezire teroriste, a u javnost je procurila i informacija da su mu džihadisti, pripadnici zloglasne al-Shabaab skupine povezane s Al-Qaedom, u rodnoj Somaliji prijetili smrću. Ubojičin otac bivši je savjetnik u uredu premijera Somalije, a Katar, kojemu je ubijeni Amess pružao potporu, podržava sadašnjeg predsjednika Somalije. Protuteroristička jedinica navodno je već razgovarala s Kullaneom u nadi da će tako otkriti što je njegova sina potaknulo na ubojstvo.

Policija je isprva sumnjala da je Sir David, pobožni rimokatolik i istaknuti zagovaratelj Brexita, izabran kao meta zbog svojih političkih stavova ili vjere, no sve je izglednije da ga je Ali nasumično uzeo kao žrtvu. Istražitelji sad vjeruju da možda nije postojao određeni motiv za njegovo ubojstvo. Izvori bliski istrazi vjeruju da je Ali možda razmišljao o tome da ubije druge zastupnike, uključujući laburiste i torijevce.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 10:27