MASAKR U CRNOJ GORI

Ubijeno 11 osoba, među njima i dvoje djece: Objavljen identitet ubojice, otkriven i motiv?

Prema novim informacijama napadača je ubio sugrađanin, a ne policija kako se moglo čuti ranije
 Savo Prelevic/Afp; Instagram

- u crnogorskom Cetinju u petak poslijepodne ubijeno 11 osoba, među njima i napadač Vuk Borilović (34)

- ubojica je prvo likvidirao dvoje djece i pucao na njihovu majku, koja je umrla u bolnici

- riječ je o podstanarima koji su živjeli u njegovoj kući

- potom je izašao na ulicu i ubio još sedam osoba, a ranio šest

- iako su prve informacije govorile kako je ubojica stradao u okršaju s policijom, prema izjavama dežurne tužiteljice ubio ga je sugrađanin

- motiv strašnog zločina je navodno kašnjenje u plaćanju stanarine

- u Crnoj Gori proglašena je trodnevna žalost


23:28 Kako smo ranije javili, crnogorska tužiteljica Andrijana Nastić rekla je da dosadašnja saznanja ukazuju da je napadača koji je ranije tijekom dana u Cetinju pobio deset ljudi, a ranio šest, ubio građanin, a ne policija.

Prema saznanjima Vijesti.me radi se o Cetinjaninu N.K.

Direktorica Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) Ljiljana Radulović kazala je pak da su u tu ustanovu, nakon današnje tragedije u Cetinju, primljene četiri ozlijeđene osobe, od kojih je troje u životnoj opasnosti.


23:15 Utakmice 4. kola kola Meridianbet 1. Crnogorske nogometne lige, kao i premijerne runde Druge lige, neće se igrati ovog vikenda, kao ni sva natjecanja pod okriljem Nogometnog saveza Crne Gore, priopćeno je iz te organizacije.


23:00 Današnji događaj na Cetinju, u kojem je ubijeno 11 osoba, velika je tragedija kakvu ne pamti ni prijestonica, ni Crna Gora, kazao je ministar unutarnjih poslova Filip Adžić, javljaju Vijesti.me.

"Riječi ne pomažu i nema se što reći. Suosjećam s obiteljima stradalih, mojim sugrađanima koji su osjetili veliku bol. Najiskrenije se nadam da će se uspjeti izboriti s ovim teškim trenucima", rekao je Adžić novinarima ispred bolnice "Danilo I".

Hospitalizirano je šest osoba, a Adžić je kazao da ranjenima želi da se što prije oporave. Među ranjenima je i policajac koji je, kako je naveo ministar, pokušao spriječiti napadača i tom prilikom je ranjen u glavu i rame.

Tridesetčetvorogodišnji Vuk Borilović usmrtio je danas deset osoba na Cetinju, nakon čega ga je ubio jedan sugrađanin.

Adžić je kazao kako nemaju informaciju da se muškarac koji je usmrtio napadača predao policiji.


22:19 Crnogorska vlada proglasila je trodnevnu žalost povodom ubojstva 11 ljudi u Cetinju.

Stižu i nove fotografije s očevida nakon šokantnog zločina.

image
Savo Prelevic/Afp
image
Savo Prelevic/Afp
image
Savo Prelevic/Afp
image
Savo Prelevic/Afp
image
Rusmin Radic/Anadolu Agency Via Afp

21:49 Direktor Uprave crnogorske policije Zoran Brđanin objavio je priopćenje.

"Danas je tragičan dan ne samo za Cetinje, nego za cijelu Crnu Goru. Ljudski životi su najvrijedniji i nenadoknadivi, a danas smo izgubili 11 građana i građanki, među kojima i dvoje djece.

Suosjećam s obiteljima stradalih i u svoje osobno ime i u ime Uprave policije upućujem im na ovaj način izraze najdublje sućuti, a kako u trenutku ovog događaja nisam bio u Podgorici, poći ću večeras i na Cetinje. Također, nadam se da će se ozlijeđeni brzo i uspješno oporaviti.

Prema za sada poznatim okolnostima, danas oko 15.30 sati tridesetčetvorogodišnji muškarac V.B., sa Cetinja, pucao je na obitelj, čiji su članovi boravili u postorijama njegove kuće kao podstanari u naselju Medovina. On je, tom prilikom, upotrebom vatrenog oružja – lovačke puške - ubio dvoje djece, jedno starosti osam, a drugo jedanaest godina i ranio njihovu majku koja je u medicinskoj ustanovi podlegla ozljedama. Potom je izašao i pucao iz istog vatrenog oružja na stanovnike ovog naselja kojom prilikom je ubio još sedam osoba, a ranio šest.

Po pozivu građana, na lice mjesta su upućeni policijski službenici kojom prilikom je u razmjeni vatre teško ranjen jedan policijski službenik.

Za sada nije jasno što je potaklo V.B. na ovako gnusan čin, kojom prilikom je i sam ubijen.

Naglašavam da se okolnosti cjelokupnog događaja, uključujući i ubojstvo V.B. i dalje utvrđuju, a javnost će, putem medija, biti obaviještena o svim detaljima.

Želim i izraziti nadu da više nikad nećemo svjedočiti ovakvoj tragediji u Crnoj Gori. Vjerujem da svi poštujemo bol obitelji, a zahvaljujem medijima na korektnom odnosu u dosadašnjem izvještavanju i apeliram da se sa maksimalnim oprezom nastavi izvještavanje", naveo je Brđanin.


21:40 Agencija AFP objavila je fotografije s mjesta zločina. Na jednoj od njih je, čini se, i oružje koje je napadač koristio tijekom krvavog pohoda - lovačka puška.

image
Savo Prelevic/Afp
image
Savo Prelevic/Afp
image
Savo Prelevic/Afp
image
Savo Prelevic/Afp
image
Savo Prelevic/Afp
image
Savo Prelevic/Afp
image
Savo Prelevic/Afp
image
Savo Prelevic/Afp
image
Savo Prelevic/Afp

21:20 Tužiteljica Andrijana Nastić izjavila je za TV Vijesti da je ubijeno dvoje djece, a prema novim informacijama napadača je ubio sugrađanin, a ne policija kako se to moglo čuti ranije, javlja Radiotelevizija Crne Gore.

Nastić je crnogorskim medijima priopćila nakon okončanog očevida u Cetinju da su na licu mjesta zatekli devet smrtno stradalih osoba, a da je jedna kasnije preminula u bolnici. Jedanaesti smrtno stradali je napadač.

“Na Cetinju je danas iz vatrenog oružja ubijeno 11 osoba, zajedno s ubojicom, kojeg je usmrtio sugrađanin”, kazala je Nastić, a prenijela Hina.

Ubijeno je i dvoje djece, a među šestero hospitaliziranih - dvoje na Cetinju i četvero u KCCG-u - je i jedan policajac.

TV Vijesti je javila, pozivajući se na očevice, da je napadač prvo ubio susjedu i njenu djecu, nakon čega je pozvao supruga ubijene i kazao mu što je uradio, navode Vijesti.me.

Potom je, prema istim izvorima, nastavio sa napadom, pucajući na susjede i prolaznike.


20:55 Krvavi pir na Cetinju, otpočeo je, rečeno je Telegrafu.rs iz izvora upoznatih sa situacijom, poslije navodnog kašnjenja u plaćanju stanarine. Obitelj koja je živjela kao podstanar kod Vuka Borilovića, muškarca koji je danas ubio najmanje 10 ljudi, kasnila je, navodno, sa plaćanjem.

Borilović je, tvrdi izvor Telegrafa.rs, pritiskao ženu koja je bila podstanar, a ona se potom požalila mužu koji je bio na putu. Muž je nazvao prijatelja koji je otišao kod Borilovića i tu je počela svađa. Vuk Borilović je, kako tvrdi izvor Telegrafa, prvo ubio prijatelja obitelji koja je kod njega živjela.

I srpski Kurir javlja da je do ove jezive tragedije došlo zbog neraščišćenih računa. - Još smo svi u šoku, ne mogu vjerovati što je uradio. Načula sam da je dug bio povod za ovaj jezivi masakr - vidno potresena ispričala je za Kurir rođakinja ubojice.

U medije su u međuvremenu procurile i prve fotografije masovnog ubojice.

image

Vuk Borilović

Instagram

Borilović je rođen 21. studenog 1988. godine na Cetinju, gdje je završio osnovnu školu. Srednju brodostrojarsku školu pohađao je u Beogradu. Bio je oženjen i otac troje djece.


20:33 Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović izrazio je sućut obiteljima nastradalih u pucnjavi na Cetinju.

- Duboko sam potrešen viješću o strašnoj tragediji na Cetinju. Izražavam najiskreniju sućut unesrećenim obiteljima, svima koji su izgubili svoje najmilije. Svi kao društvo moramo biti solidarni s njima u ovim teškim trenucima - navedeno je u Twitter objavi Đukanovića.

On je dodao da je ovo nezapamćena tragedija koja pogađa cijelu Crnu Goru.

- Stoga pozivam Vladu da proglasi Dan žalosti u državi. Povrijeđenima želim brzi oporavak - poručio je Đukanović.

Crnogorski premijer Dritan Abazović najavio je kako će Vlada Crne Gore večeras proglasiti trodnevnu žalost.

Ovu informaciju Abazović je objavio na svom Telegram kanalu.


20:32 - Vučko je pucao u svoju ženu, a onda je izašao na ulicu i krenuo redom, djeca, starije žene, nije gledao u koga puca...Ubio je čak i mog prijatelja automehaničara koji je slučajno naišao ulicom - izjavio je za Kurir jedan Cetinjanin. Podsetimo, Vuk Borilović je danas oko 16 sati ubio 11 ljudi, a ranio 6 u najvećoj masovnoj pucnjavi koja se dogodila u novijoj povijesti Crne Gore.

Opširnije pročitajte OVDJE


20:08 Telegraf.rs javlja kako je među žrtvama masakra četvero djece.


20:05 U cetinjskoj bolnici hospitalizirane su 4 ranjene osobe, dok je dvoje ranjenih prebačeno u Klinički centar u Podgorici.

Iz Urgentnog centra KCCG su za Radio televiziju Crne Gore kazali da je jedan muškarac primljen s teškim ozljedama glave i grudnog koša. Tri pacijenta su hitno morala biti operirana i te ozljede su prilično ozbiljne.

Također, u Uregentnom centru očekuju da dođe još jedna ozlijeđena osoba sa Cetinja.

Ivan Ivanović, v.d. direktora cetinjske bolnice, rekao je da su dvije osobe koje su hospitalizirane u toj ustanovi van životne opasnosti, a da je jedan pacijent nakon zbrinjavanja pušten na kućno liječenje.


20:01 Crnogorski premijer Dritan Abazović rekao je da je napad na Cetinju, u kojem je ubijeno jedanaest ljudi, tragedija kakvu Crna Gora ne pamti.

"Pozivam sve građane Crne Gore da mislima zajedno budemo uz obitelji nevino stradalih žrtava, njihove rođake, prijatelje i sve građane prijestolnice Cetinja", naveo je Abazović na Telegramu.


19:40 Telegraf.rs javlja kako je napadač ubio cijelu obitelj, pa potom izašao na ulicu i počeo pucati na ljude. Navodno je sprečavao Hitnu pomoć da priđe nastradalima prije nego što ga je policija ubila.

Isti medij javlja kako je ubojica pucao iz lovačkog karabina.

Pucnjava je trajala sat vremena, saznaje Telegraf.rs. Sve je počelo u 15.05 sati, a svjedoci su ispričali da je bilo jezivo i da se napadač nije zaustavljao.


U masovnoj pucnjavi koja se dogodila danas oko 16 sati na Cetinju ubijeno je 11 osoba, a 6 osoba je ozlijeđeno, potvrđeno je Radioteleviziji Crne Gore iz Uprave policije.

Isti izvor javlja kako je tragediji prethodio obiteljski sukob, nakon čega je napadač nasumice pucao na prolaznike na ulici. Napadač (34) je pucao i na policiju, a u tom obračunu je ubijen.

Crnogorska Pobjeda objavila je i identitet napadača te javila kako je riječ o Vuku Boriloviću (34) sa Cetinja.

Prema informacijama Radiotelevizije Crne Gore, 34-godišnji muškarac navodno je pucao i na djecu.

U cetinjskoj bolnici hospitalizirane su 4 ranjene osobe, dok je dvoje ranjenih prevezeno u Klinički centar u Podgorici. Među ozlijeđenima je i jedan policajac.

Zločin se dogodio u naselju Medovina.

Taj dio grada je blokiran, pojačana je nazočnost policije, a okupio se i veliki broj građana Cetinja. Od očevica sa lica mjesta saznaje se da je napadač išao kroz naselje i nasumično pucao na građane koji su se tu zatekli, javlja Radiotelevizija Crne Gore.

Napadač sa Cetinja je, prema informacijama Pobjede, ubijen prilikom bijega ka Orlovom kršu. Policija ga je pokušala svladati, on se odbijao predati i pucao u službenike policije. Navodno nema kriminalnu prošlost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 05:28