KAKO FUNKCIONIRA?

‘Uber‘ za topništvo kojeg su ciljali i ruski hakeri: ‘Ovo je ukrajinski adut od kojeg strepe Rusi‘

Ukrajinski domoljubi razvili su inteligentnu aplikaciju za mapiranje koja omogućuje brzu paljbu na isti cilj s više odvojenih položaja

Ukrajinsko topništvo

 Alexander Khudoteply/AFP/Profimedia/Alexander Khudoteply/AFP/Profimedia

Austrijski analitičar zračnog ratovanja i povjesničar, Tom Cooper, na svome specijaliziranom blogu je objavio članak svog švicarskog kolege Adriena Fontanellaza - s kojim je objavio i knjigu o suvremenoj vojnoj povijesti - objavljenom prije nekoliko tjedana na francuskom jeziku na društvenoj mreži LinkedIn. Članak se bavi Kropivom, ukrajinskom topničkom aplikacijom.

U članku se navodi da su ruska i ukrajinska vojska nastale iz sovjetske vojske te stoga još uvijek imaju mnogo sličnosti, a jedna od najistaknutijih je dominantna uloga topništva, Staljinovog voljenog 'Boga rata'.

Od sredine 2014. do početka 2015. godine, ruske i ukrajinske trupe sukobile su se u Donbasu, a Ukrajinci su tada pretrpjeli nekoliko teških poraza. Jedan od ključeva ranih uspjeha Rusije bila je početna superiornost njezinog 'vatreno-izviđačkog' kompleksa, koji je kombinacija izviđačkih dronova, elektroničkog ratovanja i komunikacijske opreme i topničkih baterija.

Taj kompleks je, kako se navodi, ruskim snagama omogućio da 'potope' neprijateljske položaje ili jedinice u snažnim udarima unutar petnaest minuta od njihova otkrivanja. Kao rezultat toga, 80 posto ukrajinskih gubitaka tijekom tog razdoblja nanijelo je rusko topništvo.

ATMS sustav

Ukrajinska vojska bila je u lošem stanju nakon godina nedovoljnog financiranja i morala se rekonstruirati u žurbi, do točke u kojoj je Ministarstvo obrane bilo spremno prihvatiti potporu raznih domoljubnih organizacija.

Jedna od njih, Army SOS, raspitivala se o potrebama vojske i u roku od nekoliko mjeseci razvili su Kropivu (Kopriva), inteligentnu aplikaciju za mapiranje koja radi na Androidu i omogućuje osobi s terminalom, obično tabletom, da lako označi neprijateljski položaj.

Softver zatim prenosi tu indikaciju obližnjim topničkim posadama i omogućuje koordinaciju njihove vatre, što rezultira sinkroniziranom paljbom na isti cilj s više odvojenih položaja.

Komunikacija između elemenata sustava ostvaruje se satelitskim prijenosom. Dok je u vojnom načinu govora takav sustav definiran kao automatski taktički sustav upravljanja (ATMS), Kropiva funkcionira drugim riječima kao neka vrsta Ubera za topništvo i omogućuje drastično dobivanje na vremenu reakcije uz smanjenje ranjivosti.

Prosječno vrijeme potrebno za postavljanje baterije haubice smanjeno je za faktor 5 na tri minute, dok je vrijeme potrebno za gađanje neplanirane mete za faktor 3 do jedne minute, a vrijeme potrebno za otvaranje protubaterijske vatre svedeno je na 30 sekundi. Ukratko, u kombinaciji sa sustavnom uporabom bespilotnih letjelica za korekciju vatre, Kropiva je povećala učinkovitost ukrajinskog topništva za cijeli red veličine, djelujući kao multiplikator snage.

Niski troškovi

Aplikacija se od tada dalje razvijala kroz blisku suradnju između korisnika i programera, a s vremenom se povećavala fleksibilnost i prilagodljivost sustava. Sada se može koristiti i za zadatke razminiranja. Kao rezultat ovog agilnog pristupa, korištenja udruga ili malih tvrtki i obilja lokalnih IT stručnjaka, Ukrajinci su mogli razviti sustav brzo i uz vrlo niske troškove.

Također se smatra da je bolja od onih koje danas koriste američke oružane snage zahvaljujući svojoj fleksibilnosti, dok druge zapadne vojske još uvijek mogu samo sanjati o takvim sposobnostima.

Rusi su još prije nekoliko godina prepoznali prijetnju koja dolazi s Kropivom. Ruska hakersko-špijunska skupina "Fancy Bear" navodno je ciljala aplikaciju između 2014. i 2016. godine, ali bez vidljivog ili trajnog uspjeha.

Na početku neprijateljstava krajem veljače 2022. godine, ruske kibernetičke jedinice većinom su pokrenule sustavni napad na ukrajinske terminale za satelitsku vezu kako bi poremetili njihovu komunikaciju.

Kijev je odgovorio prebacivanjem na Starlink, satelitsku mrežu koju je postavio SpaceX. Od tada se tvrtka Elona Muska pokazala kao stručnjak za neutraliziranje ruskih kibernetičkih napada i napada ometanja osiguravajući, između ostalog, da Kropiva ostane 'u igri'.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 16:57