ČEKALI SU IH DA DOĐU NA SASTANAK

U zračnim napadima ubijeno 20 džihadista i glasnogovornik sirijske Al-Qa'ide

Ilustracija
 Screenshot

BEJRUT - Glasnogovornik fronte Al-Nusra, ogranka Al-Qa'ide u Siriji, njegov sin i još dvadeset džihadista iz Uzbekistana poginuli su u nedjelju u zračnim napadima na sjeveroistoku zemlje, objavio je Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR).

"Abu Firas al-Suri, njegov sin i najmanje 20 džihadista, pripadnika Al Nusre, Jound al-Aqse i uzbečkih džihadista, poginuli su u napadima na njihove položaje u pokrajini Idleb", rekao je direktor SOHR-a Rami Abdel Rahman. Dodao je da je možda riječ o ruskim napadima ili napadima sirijskoga zrakoplovstva.

Prema podacima Opservatorija, Abu Firas se sastao s drugim džihadistima u sjedištu Al Nusre sjeverno od grada Idleba. Napadnuta su još dva sjedišta Al Nusre i Jound al-Aqse na sjeveru pokrajine Idleb, rekao je Rahmane. Napadi su uslijedili dva dana nakon što je Al Nusra zauzela mjesto al-Eis u pokrajini Alep, kada je poginulo najkanje 12 članova libanonoskoh Hezbolaha, saveznika režima.

Abu Firas Suri, čije je pravo ime Radwan Nammous, borio se protiv sovjetskih snaga u Afganistanu kada je upoznao Osamu bin Ladena i Abdullaha Azzama, bin Ladenovog mentora, prije nego li se vratio u Siriju 2011.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 11:30