ŽRTVE RATA

U Ukrajini zatočeno i više od 500 surogat majki s bebama, biološki roditelji ne mogu do njih

Zbog rata je državljanstvo novorođenčadi nejasno jer prema ukrajinskom zakonu njihovi biološki roditelji moraju biti prisutni kako bi potvrdili nacionalnost

Ilustracija

 Dimitar Dilkoff/Afp/Profimedia

Smrt i razaranje haraju Ukrajinom, no u ovom podrumu raste novi život, ali i novi problemi.

Tako glasi jedan od prvih pasusa teksta naslovljenog "U podrumu u Kijevu je 19 beba surogat-majki zarobljeno ratom, ali ih dadilje održavaju na životu", koji je objavio The New York Times. Autori su Andrew E. Kramer i Maria Varenikova.

Nejasno državljanstvo

Ludmila Jašenko, jedna od dadilja koja neumorno skrbi o bebama, kaže da ne kani otići. U podrumu je uredno, djeca su redovito hranjena, ima dovoljno pelena i odjeće. Muž i dva sina su na bojišnici, htjeli su da ode iz grada, ali nije mogla ostaviti bebe koje su rodile surogat-majke, a biološki roditelji ne mogu doći po njih. "Ostat ću ovdje dok se sve ne vrati u normalu", rekla je novinarima. Surogat-majke nose plod koji je začet jajašcem i spermijem roditelja.

"Zbog rata je državljanstvo novorođenčadi nejasno, kao i pitanje tko su njihovi zakonski skrbnici jer prema ukrajinskom zakonu njihovi biološki roditelji moraju biti prisutni kako bi potvrdili nacionalnost", jedan je u nizu problema s kojima se, a da to i ne znaju, suočavaju ove bebe, piše NYT.

Američki dnevnik navodi da je Ukrajina jedna od relativno rijetkih zemalja koje nude usluge surogat-majčinstva strancima. Prema nekim procjenama ukrajinska je industrija najveća na svijetu, a odvjetnici uključeni u posao kažu da je oko 500 žena trenutačno trudno kao surogat-majke. Klijenti dolaze sa svih strana svijeta: iz Europe, SAD-a, Južne Amerike, Kine, ali sada nitko ne može doći u Ukrajinu i preuzeti djecu.

U planu i evakuacija

Riječ je o obiteljima koje ne mogu imati djecu pa se odlučuju na ovaj korak. Raširenost surogat-majčinstva u Ukrajini ne čudi jer žena dobiva oko 15.000 dolara za jedno dijete. To je puno novca za velik dio stanovništva. NYT podsjeća da Ukrajina ne dopušta surogat-majčinstvo za istospolne parove ni za parove koji žele izabrati spol svog djeteta.

BioTexCom najveća je od tvrtki koje obavljaju posredničke uloge u procesu i zadužena je za podrum u Kijevu. Čelnik tvrtke u razgovoru s novinarima tumači da je odlučio zadržati djecu u Kijevu jer je smatrao da bi izvlačenje prema zapadu zemlje u doba sukoba bilo opasno za trudnice u visokom stupnju trudnoće. Nije siguran je li postupio ispravno i navodi da priprema i plan B, evakuaciju beba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. travanj 2024 14:14