TAJNI RAT

U Ukrajini pokrenuta velika operacija, uhićenja diljem zemlje: ‘Oni su izdajice na najvišoj razini!‘

U Kijevu smatraju da su proruske izdajice na najvišim razinama pomogle Rusima da zauzmu Herson i Černobil na početku invazije

Ilustracija

 Sputnik/Profimedia/-/sputnik/profimedia

Ukrajina provodi sve dublju čistku dvostrukih agenata unutar svoje špijunske službe te tvrdi da su izdajice na najvišoj razini postavile temelje za prošlogodišnju rusku invaziju na zemlju, pomažući neprijateljskim snagama da zauzmu južni grad Herson i nuklearnu elektranu Černobil na sjeveru.

Tetjana Sapjan, glasnogovornica državnog istražnog ureda Ukrajine, kaže da su se ruski obavještajni operativci FSB-a infiltrirali i u ukrajinsku sigurnosnu službu SBU i u lokalne vlasti, potkopavajući Ukrajinu iznutra uz pomoć odbjeglih ukrajinskih prokremaljskih dužnosnika, koji su pobjegli iz zemlje nakon prosvjeda na Majdanu 2014. godine.

Sapjan ukazuje na to da bi se dosadašnja otkrića mogla pokazati samo vrhom sante leda. "Mreža je puno šira i istraga se bavi otkrivanjem svih okolnosti i radnji pojedinih osoba koje su uzrokovale brzo zauzimanje dijela juga zemlje od strane agresorskih snaga s područja anektiranog Krima", rekla je Sapian, kako piše utjecajni Politico.

Početkom ovog mjeseca, državni istražni ured Ukrajine, u suradnji sa SBU-om, zaključio je istragu protiv Oleha Kuliniča, bivšeg šefa krimskog odjela SBU-a, sa sjedištem u Hersonu. Nadležni organi zaduženi za provođenje zakona sumnjali su da je Kulinič radio kao ‘krtica‘ FSB-a, ruski agent koji se uvukao u sigurnosne strukture i nazočio sastancima najvažnijih ukrajinskih sigurnosnih službi uz pomoć odbjeglih proruskih dužnosnika i jednog bivšeg ukrajinskog parlamentarnog zastupnika protiv kojeg su Sjedinjene Države uvele sankcije.

Farma obavještajnih krtica

"U prvim satima invazije, kako je izvijestila Sapjan, Kulinič je namjerno blokirao sve pokušaje da se vodstvo zemlje informira o stvarnoj situaciji u regiji Herson. "Nije poduzeo nikakve mjere za zaštitu suvereniteta Ukrajine. Naložio je osoblju da napusti mjesto službe. Kasnije je izdao redovno oružje ljudima koji nisu imali nikakve veze sa SBU-om. Napustio je svoju dužnost i otišao u Kijev 24. veljače", izvijestila je Sapjan.

Kulinič je uhićen u srpnju prošle godine i optužen je za izdaju. Ako ga sud proglasi krivim, suočit će se s kaznom doživotnog zakona. U međuvremenu, istražni ured i SBU objavili su prisluškivani razgovor između Kuliniča i njegovog navodnog suradnika, bivšeg zamjenika ukrajinskog ministra obrane Volodimira Sivkoviča, koji je pobjegao iz Ukrajine u Rusiju 2014. godine.

U siječnju prošle godine, neposredno prije početka ruske invazije na Ukrajinu, SAD je uveo sankcije Sivkoviču zbog suradnje s mrežom ruskih obavještajnih časnika u provođenju operacija utjecaja s ciljem dobivanja potpore za ukrajinsko službeno pripajanje Krima Rusiji u zamjenu za povlačenje snaga koje podržava Moskva iz istočne ukrajinske regije Donbas. Početkom 2020. godine, prema tvrdnjama američkog ministarstva financija, Sivkovič je sudjelovao i u kampanji dezinformiranja tijekom predsjedničke utrke u SAD-u 2020.

Šef SBU-a Vasil Maljuk rekao je da je Kulinič dobivao naredbe iz političkog ureda odbjeglih ukrajinskih dužnosnika u Moskvi, "tzv. farme obavještajnih krtica o kojoj brine 5. odjel FSB-a". Maljuk je opisao Kuliničev slučaj kao "samočišćenje" SBU-a i istaknuo da ukrajinska sigurnosna služba nastavlja s izvršavanjem pritiska na FSB.

Sapjan navodi da je Kulinič pohađao Akademiju FSB-a u Moskvi s Andrijem Derkačom, još jednim odbjeglim proruskim parlamentarnim zastupnikom kojeg su SAD sankcionirale zbog suradnje s FSB-om i miješanja u američke izbore. Kulinič je navodno lobirao za imenovanje stanovitog Andrija Naumova na mjesto zamjenika šefa SBU-a, rekli su istražitelji, a Naumov se sada suočava s izručenjem Ukrajini iz Srbije.

Naumov je napustio Ukrajinu nekoliko sati prije invazije. Navodno je pomogao Rusima da zauzmu černobilsku nuklearnu elektranu u veljači prošle godine. Ruski neovisni portal The Insider izvijestio je da je Rusija ponudila azil Naumovu u zamjenu za "svjedočenje protiv (ukrajinskog predsjednika Volodimira) Zelenskog". Naumov je također osumnjičen za pranje novca, a on negira optužbe koje mu se stavljaju na teret.

Potkopavanje iznutra

"Jedna od Kuliničevih glavnih dužnosti bila je potkopati rad središnje vlade iznutra, infiltrirati u nju neprijateljske agente, destabilizirati njezin rad", rekla je Sapjan. Prema njezinim riječima, najmanje od svibnja 2019. godine Kulinič je dobio pristup najvišim državnim tajnama, a neslužbeno je vodio protuobavještajni odjel.

"Po Sivkovičevim uputama, Kulinič je imenovao ljude na neka rukovodeća mjesta u SBU-u. Prvenstveno su ga zanimale regionalne jedinice u Černihivu, Sumiju, Harkovu i drugim pograničnim regijama", pojasnila je Sapjan. Također je redovito dezinformirao vodstvo o stvarnim namjerama ruskih specijalnih službi.

Zelenski je otpustio Kuliniča u ožujku prošle godine. Međutim, ukrajinski portal RBC objavio je da je Kulinič i nakon toga radio kao savjetnik bivšeg šefa Službe sigurnosti Ukrajine Ivana Bakanova. SBU je proveo internu provjeru Bakanova, ali rezultati su tajna, rekao je glasnogovornik SBU-a Artem Dehtjarenko 5. travnja. Sapjan, pak, kaže da istražni ured nije pronašao nikakve kriminalne djelatnosti u Bakanovljevim radnjama.

No, prošle godine, tek dan nakon Kuliničeva uhićenja, Zelenski je otpustio i svog prijatelja Bakanova s dužnosti. Razlog je bio što je previše kolaboracionista uhićeno pod njegovom prismotrom, a on sam je, navodi Politico, bio nedostupan za komentar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 05:39