KOMPLEKSNA SITUACIJA

U Tokiju proglašeno izvanredno stanje dva tjedna uoči početka Olimpijskih igara!

Za Olimpijske igre koje počinju 23. srpnja i traju do 8. kolovoza prodano je 3.5 milijuna karata
 Kazuhiro Nogi/AFP

Japan je proglasio novo izvanredno stanje zbog pandemije koronavirusa koje će potrajati i tijekom Olimpijskih igara u Tokiju, što znači da će organizatorima propasti planovi o mogućoj prisutnosti gledatelja.

Kao i neke druge zemlje u Aziji i u Japanu se usporilo s cijepljenjem te se pojavljuju novi slučajevi zaraženih, kod kojih je u najvećem broju prisutan delta soj.

U četvrtak je Tokio prijavio 896 novih slučajeva, što je za 27 posto više u usporedbi s proteklim tjednom.

Premijer Yoshihide Suga kazao je kako će u Tokiju izvanredno stanje stupiti na snagu u ponedjeljak te će trajati sve do 22. kolovoza, što je već četvrti put od početka pandemije.

Naredba nalaže da se restorani zatvore ranije i da ne poslužuju alkohol. Ljudima je preporučeno da izbjegavaju neophodna putovanja, no kao i ranije, javni prijevoz će nastaviti voziti te će većina trgovina ostati otvorena.

Izvanredno stanje proglašeno je vjerojatno kako bi prisilili organizatore Olimpijskih da ograniče publiku, barem na glavnim događajima koji se održavaju u Tokiju.

Predstavnici organizatora, Međunarodni olimpijski odbor i japanska vlada o gledateljima će raspravljati kasnije u četvrtak.

Za Olimpijske igre koje počinju 23. srpnja i traju do 8. kolovoza prodano je 3.5 milijuna karata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 19:12