SMIŠLJENA DIVERZIJA

U Stockholmu pred očima Turaka palili Kuran. Iz pozadine sve je dirigirao tip povezan s Moskvom...

Reakcija službene Turske nakon tog incidenta bila je baš onakva kakvu je poželjela Rusija...

Rasmus Paludan pali Kuran

 Joel Lindhe/Zuma Press/Profimedia

Novinar krajnje desne provenijencije povezan s Kremljem organizirao je prosvjed ispred turske ambasade u Stockholmu na kojem je spaljen Kuran, piše The Telegraph. Chang Frick, 39-godišnji bivši djelatnik ruskih medijskih kuća RT i Ruptly, platio je administrativne troškove demonstracija u sklopu kojih je Rasmus Paludan uništio muslimansku svetu knjigu.

Frick je na svom profilu na društvenoj mreži Twitter objavljivao fotografije sebe u majici s likom ruskog predsjednika Vladimira Putina te pokazivao kalendar s njegovom slikom. Frickova upletenost u spomenuti incident navela je neke da posumnjaju da je demonstracije zapravo organizirala Rusija kako bi omela ekspanziju Sjevernoatlantskog saveza (NATO).

Turska je nakon paljenja Kurana u Stockholmu zaprijetila da će blokirati ulazak Švedske u NATO. "Jasno je da oni koji su dopustili da se takvo zvjerstvo dogodi ispred naše ambasade od nas više ne mogu očekivati bilo kakvu dobru volju kada se radi o njihovoj pristupnici za NATO", rekao je u ponedjeljak turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan.

Paludan, danski krajnje desni političar koji posjeduje i švedsko državljanstvo, ranije je u Švedskoj izazvao nemire kada je najavio da će tijekom Ramazana krenuti na turneju "paljenja Kurana". Danac je švedskim medijima rekao da je Frick, suosnivač desničarskog populističkog portala Nyheter Idag i voditelj emisije na TV postaji koju financira nacionalistički pokret Švedski demokrati, platio paljenje Kurana pred turskom ambasadom u Stockholmu. Dodao je da mu je Frick obećao da će platiti sve troškove koji bi ga mogli snaći zbog te akcije.

image

Rasmus Paludan drži Kuran

)/Sweden OUT

Frick je bio jedan od aktera izvještaja The New York Timesa (NYT) o naporima Kremlja da se sprijatelji s glasovima razdora u Švedskoj i osnaži iste, koji je izašao 2019. godine. Frick je nakon toga NYT optužio za širenje dezinformacija te konstatirao da je RT bio njegov klijent, a ne njegov poslodavac. Frick, koji je tada bio u vezi s Ruskinjom, rekao je NYT-u da je pozvan da promatra ruske izbore i upozna predsjednika Rusije Vladimira Putina. Iako je odbacio tvrdnju da radi za Rusiju, iz šale je iz džepa izvukao šaku rubalja te ustvrdio: "Evo mog pravog šefa! Ovo je Putin".

Analitičari kažu da upletenost Fricka u paljenje Kuran sugerira da iza te gungule stoji Moskva. "Putin će najviše profitirati ako se NATO ne proširi na istok prema Rusiji", rekao je Paul Levin iz Instituta za turske studije Sveučilišta u Stockholmu. Iako nema dokaza koji bi paljenje povezali s Kremljem, Levin kaže da sumnje postoje. "Izgleda kao nešto što bi Rusi izveli, ali to su trenutno samo nagađanja."

Frick je nakon incidenta švedskim novinama Syre rekao da je administrativne troškove prosvjeda platio jer vjeruje u slobodu govora. Dodao je da je demonstracije organizirao novinar desnog medija Exakt 24. Taj je novinar, međutim, odlučno rekao da je Frick organizirao prosvjed. Frick je rekao da nije htio sabotirati nastojanja Švedske da uđe u NATO. "Ako sam ja time što sam policiji na ime administrativnih troškova uplatio 320 kruna sabotirao namjeru Švedske, ona u startu nije počivala na stabilnim temeljima", rekao je Frick.

image

Prosvjed protiv Rasmusa Paludana u Bogoru u Indoneziji

ADITYA AJI/AFP

Švedska i Finska izrazile su želju da postanu članice NATO-a u svibnju prošle godine. Tu su odluku donijele nakon što je Rusija krajem veljače 2022. napala Ukrajinu. Međutim, da bi ušle u NATO, aktualne članice moraju odobriti njihovo primanje u Savez, što znači da o njihovom ulasku odlučuje i Turska. Turski predsjednik Erdogan ranije je rekao da će Švedskoj i Finskoj dati "zeleno svjetlo" ako prestanu štititi turske novinare u egzilu te osobe koje Turska drži pristašama Kurdistanske radničke stranke, organizacije koju Sjedinjene Američke Države i Europska unija drže terorističkom.

Švedska je rekla da njezini strogi zakoni o slobodi izražavanja dopuštaju paljenje Kurana i slične aktivnosti, ali je istovremeno pokušala umanjiti štetu koju je prouzročio incident pred turskom ambasadom.

Osoblje švedskog konzulata u Istanbulu prošlog je vikenda na jedan od svojih prozora nalijepilo natpis na kojem je pisalo: "Ne dijelimo stavove idiota koji je spalio knjigu".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:08