NEKI ZA, DRUGI PROTIV

U SRBIJI UKUPNO VIŠE OD 9000 ZARAŽENIH OSOBA, TRAJE RASPRAVA OKO POLICIJSKOG SATA Vlast pristala na kompromis, evo kada susjedi ne smiju na ulice

 AFP

Vlasti u Srbiji objavile su u četvrtak da nastavljaju ublažavati epidemiološke mjere, nakon što je u protekla 24 sata potvrđeno 285 novooboljelih i još šest umrlih od koronavirusa.

Najavljenom trodnevnom policijskom satu za prvosvibanjske praznike usprotivili su se liječnici, pa je naknadno ublažen tako što će zabrana kretanja biti na snazi od četvrtka u 18 do subote u pet sati ujutro, s time da će u subotu i nedjelju trajati od 18 do pet ujutro.

Dio kompromisa je i zabrana okupljanja više od dvije osobe na otvorenom prostoru, uz upozorenje da će to vlasti strogo nadzirati.

- Virus slabi, ali je još tu i ne smijemo se opuštati, jer izbjegavanje kontakata ostaje bitna poruka i od nas samih ovisi što će se dalje događati - poručio je imunolog i član vladinog kriznog stožera Srđa Janković.

Od početka epidemije u Srbiji je oboljelo 9009 i umrlo 179 osoba. Izliječena su 1343 pacijenta, dok je u specijalnim covid bolnicama trenutno 2479 ljudi, od kojih 71 na respiratoru.

U protekla 24 sata obavljeno je dosad najviše testova, 6703 osobe, a od proglašenja epidemije ukupno 85.645.

Srbija je izvanredno stanje uvela 15. ožujka na rok od 90 dana, a predsjednik Aleksandar Vučić izjavio je u srijedu navečer kako je moguće da se ono ukine između 8. i 10. svibnja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 14:50