KONFERENCIJA

U Srbiji svaka treća žena nakon petnaeste godine doživjela neki vid nasilja

Zakoni, strategije i akcijski planovi koje je donijela država nisu dovoljni, konstatirala je Mihajlović
Zorana Mihajlović
 Milos Miskov/ANADOLU AGENCY/Anadolu Agency via AFP

Svaka treća žena u Srbiji doživjela je nakon svoje 15. godine neki oblik nasilja, objavila je u srijedu potpredsjednica srbijanske vlade i predsjednica nacionalnog koordinacijskog tijela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović, dok podaci pokazuju da su samo u 2020. godini ubijene 22 žene.

Mihajlović je na otvorenju konferencije “Borba protiv seksualnog nasilja prema ženama - unapređenje pravnog okvira i postupanja” rekla da je neki oblik nasilja - fizičkog, seksualnog, psihološkog ili drugog, poslije svoje 15. godine doživjelo 62 posto žena u Srbiji i poručila da je "država uz svaku djevojčicu i ženu koje trpe nasilje".

Zakoni, strategije i akcijski planovi koje je donijela država nisu dovoljni, konstatirala je Mihajlović, poručivši da se mora više učiniti na educiranju javnosti o oblicima i prevenciji nasilja, te posebnu pažnju posvetiti ranjivim skupinama.

“Formiranjem Koordinacijskog tijela i uz rodno odgovornu Vladu jasno smo rekli da se hoćemo boriti protiv nasilja nad ženama i to je poruka predsjednika, premijerke i cijele Vlade", poručila je Mihajlović.

Ona je najavila izmjene Obiteljskog zakona i Kaznenog zakonika kako bi se iskorijenili rani i dječji brakovi koji u biti predstavljaju trgovinu ljudima i vid obiteljskog nasilja.

Norveški veleposlanik u Srbiji Jørn Eugene Gjelstad ukazao je na rodno nasilje kao "iznimno tešku pojavu koja pogađa milijune diljem svijeta", sugerirajući da je "neophodno uključiti i muškarce u borbu za ženska prava, jer je to pitanje poštivanja i kulturoloških promjena".

Stalna koordinatorica Ujedinjenih naroda u Srbiji Francoise Jacob poručila je da se tema rodne ravnopravnosti i borba protiv rodno utemeljenog nasilja, kao dio bitne agende UN-a, mora uvesti u obrazovni sustav, poglavito u pogledu prevencije nasilja.

Statistika o nasilju nad ženama u Srbiji bilježi da ih je u posljednjih 20 godina ubijeno više od 300, a samo tijekom 2020. prijavljeno je 11.000 slučajeva obiteljskog nasilja.

Prema posljednjim službenim podacima iz prosinca 2020. najmanje 22 žene je tijekom te godine ubio partner ili drugi član obitelji, a u još pet slučajeva postoji sumnja da se radi o femicidu.

Najmanje 30-ero djece je ostalo bez majke, a u vrijeme zločina među njima 11 ih je bilo maloljetno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 05:35