‘OBITELJSKI KLANOVI‘

U Španjolskoj pala hrvatsko-talijanska banda pljačkaša: ‘Oni su majstori provala u luksuzne vile‘

Mnogi od njih uopće nisu Hrvati nego se prilikom uhićenja tako deklariraju misleći da će im to pomoći jer je Hrvatska članica EU-a

Ilustracija

 Miguel Riopa/AFP

Španjolska policija uhitila je u sjevernoj pokrajini Galiciji četiri osobe pod sumnjom da pripadaju putujućoj "hrvatsko-talijanskoj" bandi koja je opljačkala više kuća u Španjolskoj, izvijestila je u subotu španjolska novinska agencija Europa Press.

Tijekom proteklih mjeseci u u Galiciji je opljačkano više kuća na isti način, obijanjem brava putem plastičnih kartica i drugog alata. Policija je zbog toga pojačala ophodnju.

"Bili su to dugi radni dani jer je ta kriminalna skupina potpuno specijalizirana za ovakve provale", rekao je neimenovani izvor iz policije za Europa Press.

Tvrdi da su provalnici došli u Španjolsku s ciljem pljačkanja nakita, gotovine i drugih vrijednosti, a zatim bi taj plijen predavali drugoj suradničkoj skupini kako bi zameli trag.

"Ta druga grupa im je pronalazila smještaj služeći se pritom lažnim dokumentima", izjavio je izvor iz policije.

Uhićene osobe osumnjičene su za pljačke u gradovima Pontevedra, Vigo i A Coruña.

Privedeni su kada su namjeravali napustiti Galiciju. Prilikom pretresa stana u kojem su boravili pronađeno je 1.410 eura u gotovini i drugi vrijedni predmeti. Osobe su zatim izvedene pred istražnog suca u Pontevedri koji im je odredio pritvor. Nisu bili dostupni za komentar.

Slične pljačke u kojima bivaju uhićene osobe s hrvatskim dokumentima, najčešće mlade žene, česte su diljem Španjolske.

"Mnogi od njih uopće nisu Hrvati nego se prilikom uhićenja tako deklariraju misleći da će im to pomoći jer je Hrvatska članica EU-a. Kod sebe pritom nemaju nikakve dokumente", rekla je Hini pod uvjetom anonimnosti osoba iz Hrvatske koja se bavi takvim slučajevima.

Policija u Galiciji izvijestila je da su uhićene osobe iz Hrvatske i Italije, dviju zemalja EU-a što im omogućuje neograničen boravak u Španjolskoj.

Policija je u prijašnjim ovakvim slučajevima rekla da se radi o obiteljskim klanovima koji se premještaju iz jednog dijela Španjolske u drugi gdje pljačkaju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. travanj 2024 06:35