novo žarište

U Sloveniji se zarazilo 30 štićenika i zaposlenika doma za starije koji su ranije bili cijepljeni

Svi pokazuju blage simptome i ne trebaju hospitalizaciju. Sumnja se da je zarazu izazvao jedan od novih sojeva
Ilustracija
 Iakovos Hatzistavrou/AFP

U Sloveniji je u zadnja 24 sata potvrđeno 718 novih zaraza koronavirusom, s nastavkom trenda pada novih slučajeva, unatoč novom žarištu koronavirusa koje se pojavilo u jednom domu za starije, gdje je reinficirano više od 30 štićenika i zaposlenika.

Na 3537 PCR testova bilo je 718 pozitivnih ili 20,3 posto, što je mnogo povoljnije u odnosu na stanje zabilježeno prije tjedan dana, kad je bilo 1049 zaraženih uz 22,9 posto pozitivnih nalaza, iznijeli su na konferenciji za novinare predstavnici vlade. Oni su upozorili da se stanje u bolnicama još ne smiruje jer je u ponedjeljak primljen 71 novi covid pacijent, te je u njima sada 649 oboljelih. Četrnaestodnevna incidencija zaraze i dalje je relativno visoka i iznosi 584.

U zadnja 24 sata, po podacima vlade, umrlo je 8 oboljelih, od čega 5 u bolnicama, čime se broj smrtnih slučajeva od početka epidemije povećao na 4167. Broj aktivnih slučajeva stagnira i trenutno je 12.331, dok je sedmodnevni prosjek u jednom danu s jučerašnjih 785 pao na 737, službeni su podaci vlade.

Barem jednu dozu cjepiva je do sada dobilo 17,8 posto slovenske populacije, a vlada očekuje da će više od polovice odraslih cijepiti do početka ljeta.

Najveći dio do sada preminulih bile su osobe u najstarijim dobnim skupinama, većinom štićenici domova za starije, gdje je stanje mnogo bolje nego na vrhu drugog vala krajem prošle godine, kad se dnevno zaražavalo i po više od 160 štićenika i po 130 zaposlenog osoblja, iznio je Cveto Uršič, državni tajnik u ministarstvu rada i socijalne skrbi.

Zahvaljujući cijepljenju i dobroj organizaciji, početkom ovog mjeseca prosječan broj novih zaraza u domovima, u kojima je skoro 19 tisuća korisnika i preko 12 tisuća zaposlenih, bilježi se manje od 30 novih zaraza, istaknuo je.

Jedan od rijetkih žarišta zaraze ovih je dana dom za starije i nemoćne u Trbovlju, gdje je više od 30 zaraženih među onima koji su već bili cijepljeni. Zaraza se u domu i dalje širi, no svi pokazuju blage simptome i ne trebaju hospitalizaciju, iznijeli su predstavnici lokalne bolnice u Trbovlju.

Oni kod kojih je došlo do reinfekcije su testirani i pokazalo se da imaju male količine virusa, što je je dokaz da cjepivo štiti od ozbiljnijeg tijeka bolesti, a sumnja se da je zarazu izazvao jedan od novih sojeva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 00:21