DRONOVIMA NA NAFTU

U sjeni ruske invazije razbuktava se drugi veliki rat: Proiranske snage napale S. Arabiju, Saudijci krenuli u protuudar

Koalicija predvođena Saudijskom Arabijom pokrenula je zračne udare na više jemenskih gradova u znak odmazde

Jeddah nakon napada

 Andrej Isakovic/AFP

Koalicija predvođena Saudijskom Arabijom započela je u subotu sa zračnim napadima na jemenski glavni grad Sanu i lučki grad Hodeidah, s namjerom da zaustavi napade na svoja naftna postrojenja koje su pokrenuli pobunjenički Huti, izvijestili su saudijski mediji, prenosi Reuters.

Pokret Huti povezan je s Iranom i kontrolira veći dio sjevernog Jemena, uključujući i glavni grad Sanu, a koalicija tvrdi da vojnom akcijom želi "zaštititi globalne izvore energije".

Koalicija je ranije priopćila da je presrela i uništila dva drona iznad Jemena koji su bili lansirani prema saudijskim naftnim postrojenjima u Hodeidahu na Crvenom moru te je pozvala civile da ne borave u blizini bilo kojeg naftnog nalazišta ili postrojenja u tom gradu.

Huti su u petak objavili da su započeli napade na saudijske energetske objekte, a koalicija predvođena Saudijskom Arabijom navela je da je pogođeno postrojenje za distribuciju naftnih derivata naftnog diva Aramco u Jeddahu. Došlo je do požara u dva spremnika, ali bez žrtava.

Lokalna televizija povezana s Hutima izvijestila je da su koalicijski ratni zrakoplovi pokrenuli napade na grad Hodeidah i da letovi još uvijek traju, dok su stanovnici rekli za Reuters da su napadi u blizini luke Hodeidah.

Objavljeno je i da su napadnuti luka Salif, elektroenergetska korporacija te naftna postrojenja u Hodeidahu.

Stanovnici glavnog jemenskog grada Sane kazali su pak Reutersu da je bombardirana upravna zgrada naftne kompanije Safer na jugu grada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 06:28