SVAĐA OKO PODRIJETLA

U Sarajevu pod okriljem noći postavljen kip kralja Tvrtka Kotromanića

Na postavljanju spomenika bili su samo gradonačelnica i radnici komunalnog poduzeća koji su montirali djelo kipara Stjepe Gavrića

Benjamina Karić ispred kipa kralja Tvrtka Kotromanića

 Benjamina Karić/TWITTER

Preko noći je u središtu Sarajeva postavljen spomenik kralju Tvrtku nakon što se mjesecima u BiH sporilo o njegovu nacionalnom podrijetlu, lokaciji spomenika i plaćanju troškova njegovu autoru.

Kip Tvrtka Kotromanića, koji je 1377. postao prvim kraljem Bosne i smatra ga se najistaknutijim vladarom te zemlje, postavljen je u parku ispred zgrade državnog predsjedništva.

Tome se protivila srpska članica Povjerenstva za zaštitu nacionalnih spomenika BiH, tijela koje mora dati suglasnost s obzirom na to da je uže središte Sarajeva zaštićena arhitektonska cjelina.

Angelina Ošap Gaćanović, koja je u povjerenstvo delegirana iz Republike Srpske, ocijenila je da se spomenik ne uklapa u krajolik, ali i tvrdila da Tvrtko nije bio bosanski, nego srpski kralj.

Prvotna ideja bila je da se spomenik postavi u parku iza zgrade predsjedništva, no gradonačelnica Benjamina Karić predložila je trg ispred parlamenta.

Međutim, članovi Gradskog vijeća odlučili su se za drugu lokaciju u naselju Pofalići na periferiji grada.

Prema objavljenim fotografijama, na postavljanju spomenika pod okriljem noći bili su jedino gradonačelnica Karić i radnici komunalnog poduzeća koji su montirali djelo kipara Stjepe Gavrića.

Gavrić se ranije žalio da mu gradske vlasti nisu isplatile posljednju ratu, pa je kip zbog toga mjesecima stajao pokraj puta nedaleko ljevaonice u mjestu Donja Tramošnica, na prometnici između Tuzle i Orašja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 17:50