PROBLEMI

U Rusiji zbog sankcija nestašica papira: U Sankt Peterburgu u školama ukidaju pismene ispite, upitni i upisi na fakultete?!

Jedan od najvećih ruskih proizvođača papira A4, SvetoCopy kod Sankt Peterburga, prestao je s radom

Poskupio je i A4 papir, pa je jedno pakiranje poskupilo sa šest na čak 17 eura, a neki dućani uveli su i restrikciju, odnosno ograničili su prodaju A4 papira

 Maxim Kiselev/Tass/Profimedia

Sankcije zbog rata u Ukrajini već daju rezultate. Tako rusko izdanje Rotonda donosi vijest da se u ruskim školama i na fakultetima ukidaju pismeni ispiti i testovi, a dolazi u pitanje i upis na fakultete te matura, zbog nedostatka papira!

Predlaže se da se ispiti održavaju isključivo online. Naime, radi se o tome da je finska tvrtka Kemira obustavila izvoz natrijevog klorida za izbjeljivanje papira, te je zato jedan od najvećih ruskih proizvođača papira A4 SvetoCopy kod Sankt Peterburga prestao s radom.

Poskupio je i A4 papir, pa je jedno pakiranje poskupilo sa šest na čak 17 eura, a neki dućani uveli su i restrikciju, odnosno ograničili su prodaju A4 papira.

No, s druge strane, ruski mediji, pak, pišu kako bi Finska uskoro mogla ostati bez jednog broja novina, ili će izlaziti sa smanjenim brojem stranica, zbog zabrane uvoza ruskog novinskog papira.

Oko 20 posto finskih novina tiska se na ruskom novinskom papiru. Cijena tone novinskog papira porasla je na europskom tržištu s 390 eura na 670 eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 19:44