RAT U UKRAJINI: UŽIVO

U Rusiji uhićen novinar američkog WSJ-a: Ako ga osude za špijunažu, prijeti mu 20 godina zatvora

Pratimo najvažnije događaje ratnih zbivanja u Ukrajini iz minute u minutu

Regija Harkiv

 Sergey Bobok/Afp

Ključni događaji:

- Britanski obavještajci: Rusija planira mobilizirati 400.000 novih vojnika

- Kina najavila produbljivanje vojne suradnje s Rusijom

- Erdogan: Putin možda dođe u Tursku 27. travnja

- Požar na plinovodu u Sibiru

- Reznikov o ukrajinskoj protuofenzivi: ‘Idemo na više frontova, vjerojatno u travnju ili lipnju‘


U Rusiji uhićen novinar WSJ-a

Ruska sigurnosna služba (FSB) izvijestila je u četvrtak da je uhitila novinara Wall Street Journala Evana Gershkovicha pod optužbom za špijunažu.

AP prenosi tvrdnje FSB-a da je novinar, koji za WSJ pokriva događaje u Rusiji i Ukrajini, uhićen u Ekaterinburgu dok je navodno pokušavao doći do povjerljivih informacija o aktivnostima jednoga vojno-industrijskog kompleksa.

FSB ne navodi kada je došlo do uhićenja no Evan Gershkovich je još 28. ožujka bio aktivan na Twitteru.

Mediji prenose da mu prijeti do 20 godina zatvora ako ga ruske vlasti osude za špijunažu.


Kina najavila produbljivanje vojne suradnje s Rusijom

Kina je poručila da je njezina vojska voljna surađivati s ruskom vojskom na jačanju strateške komunikacije i koordinacije, priopćilo je u četvrtak ministarstvo obrane Kine.

Dvije zemlje radit će zajedno na provedbi inicijativa o globalnoj sigurnosti, rekao je Tan Kefei, glasnogovornik kineskog ministarstva obrane na redovitoj pressici, a prenosi Reuters.

Tan je poručio da će dvije zemlje produbiti vojno povjerenje i raditi na zajedničkoj zaštiti međunarodne pravde.

Također će nastaviti organizirati zajedničke vojne vježbe. Podsjetimo, kineski čelnik Xi Jinping nedavno je bio u službenom posjetu Rusiji, gdje se susreo s ruskim čelnikom Vladimirom Putinom.


Britanski obavještajci: Rusija planira mobilizirati 400.000 novih vojnika

Britansko ministarstvo obrane navodi u najnovijem izvješću kako se ruske vlasti pripremaju, sudeći prema pisanju ruskih medija, pokrenuti novi veliki val mobilizacije s ciljem privlačenja 400.000 ljudi za rat u Ukrajini.

Planiraju kampanju predstaviti kao poziv dobrovoljcima i profesionalnim vojnicima, a ne kao novu, obaveznu mobilizaciju. Postoji realna mogućnost da bi u praksi ta razlika mogla biti izbrisana i da bi regionalne vlasti mogle pribjeći metodama prisile na regrutaciju.

Britanski obavještajci navode da je malo vjerojatno da će ruske vlasti uspjeti privući 400.000 dobrovoljaca te ističu da Rusija ima problem i sa nedostatkom vojnih zaliha i municije.


Erdogan: Putin možda dođe u Tursku 27. travnja

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan izjavio je za televiziju ATV da bi ruski čelnik Vladimir Putin mogao posjetiti Tursku 27. travnja kako bi nazočio otvaranju nuklearke Akkuyu u Turskoj koju je izgradio ruski Rosatom.

- Putin bi mogao doputovati u Tursku 27. travnja na svečanost otvorenja, ili će nazočiti svečanosti putem videolinka, rekao je.

Također je poručio da neće dopustiti Zapadu da uvuče Tursku u rat protiv Rusije.

Kremlj je u ponedjeljak demantirrao prva turska izvješća da Putin planira posjetiti Tursku.

Podsjetimo, nedavno je ICC izdao uhidbeni nalog za Putina zbog počinjenja ratnih zločina u Ukrajini, što je izazvalo bijes Kremlja.


Požar na plinovodu u Sibiru

Plinovod koji se popravljao u sjevernom Sibiru zahvatio je požar u srijedu, ali nije bilo prekida u opskrbi, priopćila je novinska agencija Tass, pozivajući se na tvrtku Gazprom.

Incident se dogodio u blizini Peljma, koji je oko 430 kilometara sjeverno od sibirskog energetskog čvorišta Tjumen. Gazprom je priopćio da je došlo do pada tlaka na naftovodu Jamburg-Jelec 1, nakon čega je uslijedio požar, javlja Tass.

"Nije bilo žrtava. Kada je došlo do pada tlaka, dionica plinovoda bila je isključena radi popravka i nije bila uključena u transport plina", tvrdi Gazprom.

"Potrošači se u potpunosti opskrbljuju plinom putem paralelnih cjevovoda", navodi se, dodajući da je uzrok incidenta nepoznat. Tass je ranije prenio izjavu lokalnog dužnosnika da se cjevovod zapalio nakon eksplozije.


Reznikov o ukrajinskoj protuofenzivi: ‘Idemo na više frontova, vjerojatno u travnju ili lipnju‘

Oleksij Reznikov, ministar obrane Ukrajine, izjavio je u intervjuu da Glavni stožer Oružanih snaga Ukrajine planira izvesti protuofenzivu na nekoliko linija bojišta, ali sve ovisi o vremenskim uvjetima. Ukrajinske snage čekaju "pravi trenutak", a Reznikov vjeruje da će se to dogoditi u travnju ili svibnju.

Između ostalog, Reznikov je upitan i kada će se njemački tenkovi Leopard pojaviti na bojištu.

"Vidjet ćete ih tijekom protuofenzive, sukladno odluci Glavnog stožera Oružanih snaga Ukrajine. Plan je provesti protuofenzivu na više linija bojišta. To će ovisiti o tome kada će doći pravi trenutak, a o tome odlučuje Glavni stožer. To ovisi i o vremenskim prilikama. Naše je tlo vrlo mokro u proljeće. Mogu se koristiti samo gusjeničari. Mislim da ćemo ih vidjeti u travnju ili svibnju", izjavio je Reznikov u intervjuu za estonski TV kanal Err.ee, kako prenosi Ukrainska pravda.

Reznikov kaže da je za ukrajinske vojnike prebacivanje sa sovjetskog oružja na njemačke tenkove Leopard kao da voze Mercedesa nakon Žigulija (Lada Žiguli je automobil baziran na Fiatu 124 koje je u Rusiji i Sovjetskom Savezu proizvodio AvtoVAZ, bivši VAZ, op.a.).

Kada je u pitanju ukrajinska protuofenziva, Reznikov vjeruje da će 2023. svijet svjedočiti "vrlo pozitivnim promjenama za Ukrajinu". "Uvjeren sam da ćemo nastaviti oslobađati privremeno okupirane teritorije kao što smo to činili prije u Kijevskoj, Černihivskoj, Sumskoj, Harkivskoj i Hersonskoj oblasti. Sve će se to nastaviti".

Također ističe da su ukrajinski vojnici na prvoj liniji umorni jer rat traje već više od godinu dana. "To je psihološki i fizički izazovan proces. Zato pokušavamo rotirati snage. Ali ovo je rat - standardi života su drugačiji, drugačiji su uvjeti. Primjerice, ja spavam samo 3 do 4 sata dnevno. To mi je postala navika".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 15:22