KONTROVERZNI POTEZ

U Rotterdamu rastavljaju povijesni most kako bi se omogućio prolaz Bezosovoj megajahti

Taj je potez kritizirao lokalni političar Stephan Leewis na Twitteru, koji je ovaj čin opisao kao "rušenje prekrasnog nacionalnog spomenika"

Jeff Bezos i Lauren Sanchez

Grad Rotterdam će u idućih nekoliko mjeseci morati demontirati povijesni most kako bi rijekom Meuse mogla proći superjahta osnivača Amazona i milijardera Jeffa Bezosa.

Luksuznu jahtu gradi nizozemska tvrtka Oceanco, a povezana je s Bezosom još prošle godine.

Plovilo je navodno dugo 127 metara te je previsoko da bi moglo proći kroz most Koningshaven koji je visok 79 metara.

Glasnogovornik gradonačelnika potvrdio je plan demontiranja mosta novinarima, a Bezos je trebao platiti račun za to preko tvrtke preko Oceanco.

U nizozemskim medijima u utorak su se pojavili izvještaji da će srednji dio gradskog mosta, lokalno poznat kao De Hef, biti privremeno uklonjen kako bi se omogućila plovidba jahti.

image

Most u Rotterdamu

Anp Via Afp/Afp/Profimedia

Ovaj potez je kontroverzan jer čelični most ima dugu povijest, a sada je i nacionalni spomenik. Prethodno je prošao kroz veliku obnovu zbog čega je bio van pogona od 2014. do 2017., kada su dužnosnici rekli da se više neće rastavljati.

Novinska agencija AFP citirala je ured gradonačelnika koji je rekao da su radna mjesta stvorena izgradnjom plovila potaknula ovaj plan i obećao da će most biti obnovljen u sadašnjem obliku.

image

Jeff Bezos i Lauren Sanchez

Ama/Mega/The Mega Agency/Profimedia

"To je jedini put do mora", dodao je glasnogovornik gradonačelnika.

Tu tvrdnju je ponovio voditelj projekta lokalne uprave Rotterdama Marcel Walravens, koji je rekao da ne bi bilo praktično dovršiti izgradnju jahte negdje drugdje.

Za web stranicu Rijnmonda rekao je da je projekt "vrlo važan" s ekonomske perspektive i naveo ugled Rotterdama kao "pomorske prijestolnice Europe".

"Brodogradnja i djelatnost u tom sektoru važan su stup općine", rekao je.

image

The De Hef most u Rotterdamu

Utrecht Robin/abaca/Abaca Press/Profimedia

Walravens je za lokalne novine kazao da će se projekt vjerojatno dogoditi na ljeto, a dužnosnici se nadaju da će se dio moći ukloniti i zamijeniti u roku od nekoliko tjedana.

Pojedinosti o narudžbi luksuznih jahti po narudžbi koju gradi Oceanco pojavile su se prošle godine. Tvrtka i dalje ne govori o svojim klijentima, ali Bloombergova biografija o Bezosu iz 2021., čini se, potvrđuje glasine da će on biti vlasnik.

image

Jeff Bezos

Paul Ellis/AFP

Poznato kao Y721, plovilo će biti najveće te vrste na svijetu, izvijestio je Boat International. Priča se da se može pohvaliti obiljem luksuznih mogućnosti s popratnom platformom za slijetanje helikoptera.

Taj je potez kritizirao lokalni političar Stephan Leewis na Twitteru, koji je ovaj čin opisao kao "rušenje prekrasnog nacionalnog spomenika".

Forbes procjenjuje da osnivač Amazona vrijedi više od 175 milijardi dolara i trenutno ga svrstava na treće mjesto najbogatijih na svijetu. Osim što je div u industriji e-trgovine, Bezos također posjeduje novinsku i svemirsku tvrtku Blue Origin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 14:57