KAOS U EKVADORU

U prenatrpanim zatvorima izbili krvavi sukobi rivalskih bandi: Predsjednik proglasio izvanredno stanje

Trenutno je u sustavu 38 tisuća zatvorenika, a kapaciteti su predviđeni za 29 tisuća ljudi
Petorica policajaca ozlijeđena su prilikom smirivanja sukoba nekoliko bandi u zatvorima
 Epn/newscom/Newscom/Profimedia

U novim smrtonosnim nemirima od početka ove godine umrlo je 22 zatvorenika u ekvadorskim zatvorima. Smrtonosni nemiri izbili su nakon što velike sukobe suprotstavljenih bandi nisu uspjeli iskontrolirati malobrojni stražari.

Zavori su smješteni u provincijama na jugu zemlje - Guayas i Cotopaxi, u kojima su izbili i još smrtonosniji nemiri u veljači ove godine. Tad je u tri zatvora umrlo 79 zatvorenika, a ozlijeđeni su deseci, kao i nekolicina policajaca.

Novoizabrani predsjednik Ekvadora, Guillermo Lasso, koji je tu funkciju preuzeo krajem svibnja obratio se članovima bandi prilikom proglašenja izvanrednog stanja u zatvorskom sustavu. "Mafijama koje prijete sigurnosti naše zemlje, želim poručiti da se varaju ukoliko misle da će ova vlada vladati s jednakim slabostima kao prethodna", kazao je ekvadorski predsjednik.

Ekvador često ima velikih pobuna unutar zatvorskog sustava, a jedan od ključnih problema je prenapučenost. Trenutno je u sustavu 38 tisuća zatvorenika, a kapaciteti su predviđeni za 29 tisuća ljudi. Osim toga, u zatvorima radi tek 1500 stražara, što je, tvrde stručnjaci za sigurnost, manjak od 2500 stražara.

Prilikom nemira spriječen je bijeg 31 zatvorenika.

Ministrica unutarnjih poslova Alexandra Vela objavila je kako su specijalne postrojbe policije uspjele ponovno zatočiti 78 zatvorenika. "Ozlijeđen je ukupno 41 zatvorenik i pet policajaca", kazala je Vela.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 20:53