VELIKI KORALJNI GREBEN NA UDARU

U POZADINI KORONAKRIZE ODVIJA SE EKOLOŠKA KATASTROFA PLANETARNIH PROPORCIJA Stručnjaci upozoravaju: 'Šteta je svake godine sve veća'

Veliki koraljni greben
 Imaginechina via AFP

Australski Veliki koraljni greben, najveći greben takve vrste na svijetu, zbog povišene temperature tijekom ljetnih mjeseci treći se put u posljednjih pet godina susreo s blijeđenjem koralja, piše BBC.

Greben koji se prostire na 2.300 četvornih kilometara te koji je zbog svoje važnosti proglašen svjetskom baštinom, bio je na sličan način oštećen već 2016. i 2017. godine, a posljednjih se mjeseci tek počeo oporavljati od tog kobnog utjecaja.

Znanstvenici upozoravaju da je taj proces zbog globalnog zatopljenja postao toliko raširen da je uzrokovao ozbiljnu i dugoročnu štetu bioraznolikosti.

„Klimatske promjene takve ekstremne slučajeve čini puno snažnijima i češćima, čime je šteta svakoga puta sve veća“ upozorio je David Wachenfeld, jedan od vodećih stručnjaka u tom području, za BBC.

Podsjetimo, globalna temperatura se posljednjih godina povisila za 1 stupanj Celzijusa u odnosu na predindustrijske godine, a UN je upozorio da ako se temperatura povisi za još 1,5 stupnja Celzijusa čak 90 posto svih koralja na svijetu bit će u potpunosti uništeno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 04:48