FENOMEN

U petak će se dogoditi najdulja djelomična pomrčina Mjeseca u 580 godina, bit će vidljiva u većini svijeta

Po NASA-inim podacima, pomrčina će trajati tri sata i 28 minuta, što je najdulja djelomična pomrčina Mjeseca u ovome stoljeću.

Ilustracija pomrčine

 Pekka Parviainen/Sciencephoto/Profimedia

Najdulja djelomična pomrčina Mjeseca u zadnjih 580 dogodit će se u četvrtak kasno navečer i u petak rano ujutro, a taj će fenomen, dopuste li vremenske prilike, biti vidljiv u svih 50 američkih država, ali i u većini svijeta.

Pomrčine Mjeseca događaju se kada kada Sunce, Zemlja i pun Mjesec formiraju gotovo savršenu liniju u svemiru i kada Zemlja prolazi između Mjeseca i Sunca, tako da sjena našeg planeta 'prekrije' Mjesec.

Mjesec je za vrijeme pomrčine na najudaljenijoj točki od Zemlje i postupno klizi u Zemljinu sjenu sve dok veći dio njegova diska iz srebrnosive boje ne prijeđe u tamno narančastu ili crvenu boju mahagonija, objavila je Američka udruga astronoma.

Vrhunac djelomične pomrčine dogodit će se rano u petak kad će 97 posto Mjeseca biti prekriveno Zemljinom sjenom, piše USA Today.

Po NASA-inim podacima, pomrčina će trajati tri sata i 28 minuta, što je najdulja djelomična pomrčina Mjeseca u ovome stoljeću i najdulja u zadnjih 580 godina.

Posljednja djelomična pomrčina Mjeseca koja je trajala dulje dogodila se 18. veljače 1440., a sljedeći će se put sa Zemlje ovako duga djelomična pomrčina Mjeseca moći vidjeti 8. veljače 2669. godine.

Za promatrače na istočnoj obali Amerike pomrčina počinje u petak nešto iza 2 sata ujutro, a svoj će maksimum dosegnuti u 4 sata ujutro. Za promatrače na zapadnoj obali počinje nešto iza 23 sata u četvrtak i maksimum doseže u petak oko 1 sat iza ponoći.

Za razliku od pomrčine Sunca, za promatranje ovog fenomena nisu vam potrebne posebne naočale. Trebate se samo probuditi na vrijeme i izaći vani u hladnu noć dobro odjeveni, kažu iz NASA-e.

"Djelomične pomrčine Mjeseca možda nisu tako spektakularne kao njegove potpune pomrčine - kada je Mjesec u potpunosti prekriven Zemljinom sjenom, no češće su", objavila je NASA.

Osim u Sjevernoj Americi i na Havajima, pomrčina će se vidjeti u dijelovima Rusije, a promatrači u Južnoj Americi i zapadnoj Europi vidjet će zalazak Mjeseca prije nego što pomrčina bude na vrhuncu.

Dobro će se vidjeti u Australiji, na Novome Zelandu, Japanu, Kini i u jugoistočnoj Aziji, no nijedna faza pomrčine neće biti vidljiva iz Afrike, s Bliskog istoka i s područja zapadne Azije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. prosinac 2023 03:21